Pretekli dogodek
16. maj 2019 19:30

Simfonični orkester RTV Slovenija – Kromatika 8

Glasbeni vodja in solist: Gordan Nikolić, violina

Program:
Richard Strauss, Metamorfoze, za 23 solo godal, TrV 290, AV 142
*
Johannes Brahms, Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 77

 

Srbski violinist Gordan Nikolić je koncertni mojster Londonskega simfoničnega orkestra, predavatelj na Kraljevem kolidžu za glasbo v Londonu in umetniški vodja Nizozemskega komornega orkestra, ki mu dirigira kot prvi violinist. Študiral je v Baslu, z enakim žarom pa se posveča tako baročni kot tudi sodobni glasbi – zanimanje za sodobno glasbeno ustvarjalnost je v njem zbudilo sodelovanje s skladatelji, kot sta Witold Lutosłavski in György Kurtág. Med njegovimi glasbenimi partnerji so André Previn, Bernard Haitink, Maria João Pires, Mikhail Pletnyov in Emanuel Ax. Nikolić igra na Guarnerijevo violino, nastopal pa je tudi z violino Lorenza Storionija iz leta 1794.

Tudi pred našim orkestrom bo stal v dvojni vlogi. Kot koncertni mojster in dirigent bo vodil izvedbo Metamorfoz Richarda Straussa. Gre za zanimivo študijo za triindvajset godal – deset violin, pet viol, pet violončelov in tri kontrabase. Strauss je to veličastno delo zgradil iz drobnih motivov, ki jih je razvijal skozi gost, z energijo in čustvi prežet preplet melodij. Te oblikujejo gosto teksturo, katere temačni barvni in izrazni učinek odseva okoliščine njegovega nastanka – je eno izmed poznih Straussovih del, napisal ga je med zadnjimi meseci druge svetovne vojne.

Kot solist se bo Nikolić predstavil v Brahmsovem Koncertu – delu, po katerem posegajo le najboljši violinisti. Tudi Brahms ga je posvetil enemu izmed največjih virtuozov svojega časa – Josephu Joachimu.

Simfonični orkester RTV Slovenija – Kromatika 8

16. maj 2019 19:30
16. maj 2019 19:30
Več terminov

8, 11, 15, 19 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI