Pretekli dogodek
20. maj 2021 19:30

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 8 - odpovedano

Dirigent: En Shao

Informacije za abonente Kromatike:
KROMATIKA 2020/21 – odpoved vseh koncertov – Simfonični orkester RTV Slovenija
Kupci vstopnic za izven lahko zahtevek za vračilo kupnine uredijo na daljavo; e-vstopnico, fotografijo ali sken vstopnice in podatke za nakazilo na TRR pošljejo na vstopnice@cd-cc.si.
Če ste nakup vstopnic opravili na spletni strani Cankarjevega doma, lahko v svojem računu uredite tudi zahtevek za dobropis ali vračilo kupnine.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>

Solistka: Meta Fajdiga, klavir


Program:
Arnold Schönberg, Ozarjena noč, op. 4
*
Johannes Brahms, Koncert za klavir in orkester št. 1 v d-molu, op. 15
 


Naš šef dirigent Rossen Milanov bo tokrat predal taktirko svojemu predhodniku, ki je Simfonični orkester RTV Slovenija vodil med letoma 2006 in 2018. En Shao je po dveh desetletjih sodelovanja vsekakor še vedno dobrodošel gost. Tokrat bo dobro poznane glasbenike vodil po brzicah dveh izjemno zahtevnih del, ki ob kakovostni izvedbi bogato nagradita tako poslušalce kot izvajalce.

V prvem delu koncerta bo zvenela priredba enostavčnega, a kljub temu obsežnega godalnega seksteta, ki ga je ob samem izteku 19. stoletja ustvaril Arnold Schönberg, skladatelj, ki si je s svojimi revolucionarnimi posegi v tradicionalno tkivo evropske klasične glasbe prislužil sloves umetnika revolucionarja in enega najvplivnejših skladateljev 20. stoletja. Navdih za nastanek dela ter tudi naslov je bila pesem Ozarjena noč Richarda Dehmela, danes pa je ta Schönbergova zgodnja stvaritev njegovo prvo pomembnejše delo.

 Po premoru se nam bo na odru pridružila mlada slovenska pianistka Meta Fajdiga, ki uspešno koncertira po Sloveniji in Italiji, zmage pa je požela na mednarodnih tekmovanjih v Parizu (Rubinstein 2002, Skrjabin 2010) in Sankt Peterburgu (Yudina 2011). Študirala je na ljubljanski Akademiji za glasbo pri Tatjani Ognjanović ter se izpopolnjevala v Zürichu. Tokrat se bo predstavila kot solistka v Prvem klavirskem koncertu Johannesa Brahmsa, zrelem delu takrat še mladega skladatelja, v katerem je pianistu zaupal pomembno, a izjemno zahtevno vlogo enakovrednega sogovorca mogočnega simfoničnega orkestra.

 

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 8 - odpovedano

19. maj 2021 19:30
20. maj 2021 19:30
19. maj 2021 19:30
20. maj 2021 19:30
Več terminov

8,00 | 11,00 | 15,00 | 19,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI