Pretekli dogodek
3. jun. 2021 19:30

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 9 - odpovedano

Dirigent: Rossen Milanov

Informacije za abonente Kromatike:
KROMATIKA 2020/21 – odpoved vseh koncertov – Simfonični orkester RTV Slovenija
Kupci vstopnic za izven lahko zahtevek za vračilo kupnine uredijo na daljavo; e-vstopnico, fotografijo ali sken vstopnice in podatke za nakazilo na TRR pošljejo na vstopnice@cd-cc.si.
Če ste nakup vstopnic opravili na spletni strani Cankarjevega doma, lahko v svojem računu uredite tudi zahtevek za dobropis ali vračilo kupnine.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>

Solist: Benjamin Ziervogel, violina

Program:
Marjan Šijanec, Praznik vetra, za simfonični orkester
Felix Mendelssohn Bartholdy, Koncert za violino in orkester v e-molu, op. 64
*
Nikolaj Rimski-Korsakov, Šeherezada, simfonična suita, op. 35


Letošnjo koncertno sezono bomo končali s privlačnim sporedom, ki prinaša priljubljeni deli – virtuozni Mendelssohnov Violinski koncert ter slikovito suito Šeherezada Rimskega - Korsakova, ki je po skladateljevih skromnih besedah 'niz nepovezanih posameznih slik in prizorov iz Tisoč in ene noči'. Deli sta vedno dobrodošli, ker vsebujeta vse, kar definira klasično uspešnico: razkošno moč in barvitost orkestrskega zvoka, velikopotezno vsebinsko in oblikovno zasnovo, izobilje nepozabnih melodičnih motivov in slikovitost orkestracije, dostopno pripovednost romantičnega glasbenega jezika ... Za orkester, dirigenta in solista pomenita krepak izziv in hkrati omogočata veliko umetniške svobode pri interpretaciji, poslušalca pa z lahkoto navdušita tako z virtuoznostjo instrumentalne tehnike kot s pestro barvitostjo orkestrskega zvena. Še pred tem pa bo zvenela skladba Marjana Šijanca, ki se v svojem opusu sicer po večini posveča elektroakustični in minimalistični glasbi, ustvarja pa tudi multimedijske projekte. Praznik vetra iz leta 2005 je namenil simfoničnemu orkestru, zato z veseljem na svoj spored uvrščamo tudi to delo enega izmed slovenskih ustvarjalcev našega časa.

Kot solist v Mendelssohnovem koncertu se bo predstavil član našega orkestra, od leta 2004 tudi koncertni mojster Benjamin Ziervogel. Avstrijski glasbenik je izkušnje nabiral pri številnih uglednih violinistih, med katerimi sta tudi Igor Ozim in Isaac Stern. Nastopa s številnimi uglednimi evropskimi orkestri in komornimi zasedbami, muzicira pa na violini goslarja Dominicusa Montagnane iz leta 1727, izjemnem glasbilu, ki mu ga je velikodušno posodila Avstrijska nacionalna banka.
Simfonični orkester RTV Slovenija bo tudi tokrat igral pod vodstvom svojega šefa dirigenta Rossena Milanova, svetovno znanega glasbenika, ki z enakim veseljem vključuje tako klasični kot sodobni repertoar.
 

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 9 - odpovedano

2. jun. 2021 19:30
3. jun. 2021 19:30
2. jun. 2021 19:30
3. jun. 2021 19:30
Več terminov

8,00 | 11,00 | 15,00 | 19,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI