13. apr. 2022 19:30

SOS 4: Same melodije

Orkester Slovenske filharmonije
Dirigent: Matthias Hermann

Spoštovano občinstvo,

obveščamo vas, da je pri četrtem abonmajskem koncertu SOS prišlo do spremembe dirigenta. Namesto Ilana Volkova bo dirigiral Matthias Hermann.
Hvala za razumevanje.

 



Program:
Vito Žuraj, Api-danza macabra*
Carola Bauckholt, V očesu zvoka*
Helmut Lachenmann: Moje melodije*

*Prvič v Sloveniji


Vito Žuraj je danes v mednarodnem okolju gotovo najuspešnejši slovenski skladatelj mlajše generacije, kar dokazujejo številne izvedbe njegovih del najbolj priznanih svetovnih orkestrov. Skladba Api-danza macabra, ki bo slovenski javnosti prvič predstavljena, je nastala kot poklon zvokom žuželk in čebel ter je svojevrstna sodobna različica Čmrljevega leta Rimskega-Korsakova. Tudi Carola Bauckholt je za svoja dela prejela številna priznanja. V skladbi V očesu zvoka skladateljica odpira več poslušalskih ravni: z orkestrom skuša poustvariti značilni globoki zvočni prostor, ki estetizira navidez povsem nepomembne zvoke našega vsakdanjega zvočnega konteksta. Helmut Lachenmann sodi danes med največje živeče skladatelje, hkrati pa tudi med tiste glasbenike, ki so s svojo estetsko mislijo in deli najbolj razburkali sodobno kompozicijsko prizorišče. Simfonično skladbo Moje melodije je ustvarjal kar devet let. Skladba, zložena za osem rogov solo in simfonični orkester, je eno njegovih največjih orkestralnih del. Obsežna epska struktura ter neprimerljivi orkestralni zvoki in teksture ga uvrščajo med najpomembnejše kompozicije, nastale v 21. stoletju. Lachenmann je ponovno dokazal, da je med vodilnimi skladatelji nove glasbe. Po koncertu vabimo občinstvo na prijetno druženje s skladatelji in nastopajočimi.

Spremljevalna dogodka:

Slovenska filharmonija, sobota, 9. aprila 2022, ob 11. uri
SIM 4 – Sobotna izobraževalna matineja s predstavitvijo Helmuta Lachenmanna in njegove glasbe

Cankarjev dom, Klub Lili Novy, 13. aprila 2022, po koncertu druženje občinstva s skladatelji in nastopajočimi 

Z (*) so označene znižane cene vstopnic na vse kategorije sedežev, ki jih lahko koristijo upokojenci, študenti in dijaki. Popust se (v spletni trgovini) izpiše pri izbiri sedeža. Vnovčljiv je tudi pri nakupu vstopnic v Informacijskem središču (blagajni) CD.

SOS 4: Same melodije

13. apr. 2022 19:30
13. apr. 2022 19:30
Več terminov

17,00 I 22,00 I 28, 00 I 35,00 EUR

14,00* I 18,00* I 23,00* I 28,00* EUR * cena za upokojence, študente in dijake. Popust se (v spletni trgovini) izpiše pri izbiri sedeža.

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI