Pretekli dogodek
2. jul. 2021 19:30

Tigran Hamasyan Trio

Slišimo živahno, vulkansko glasbo, prežeto z rockom in armensko tradicijo, v kateri se poliritmi in zadihan tempo izmenjujejo z bolj mirnimi, poetičnimi, eteričnimi obdobji, kot zvočni in filmski val v večni mutaciji


Tigran Hamasyan, klavir; Evan Marien, bas; Arthur Hnatek, bobni

Nekateri se gotovo še spomnijo prvega gostovanja mladega armenskega pianista v ciklu Cankarjevi torki. To je bilo leta 2012, ko je štel rosnih 25. Že takrat smo vedeli, da bo vzpon njegove umetniške poti hiter in da bo globalen.
Tigran prihaja iz Gjumrija v Armenij. Med odraščanjem je njegovo domače okolje napolnjevala glasba – oče je bil izrazit ljubitelj rocka, stric pa velik jazzovski navdušenec. V svojem umetniškem razvoju je odkrival raznovrstnost armenske glasbe, vključno z delovnimi pesmimi, epskimi ljudskimi skladbami in vojnimi plesi, v svojstvenih različicah posamičnih regij. Ob študiju klasične glasbe v Armeniji je v njem vzporedno zorel jazzovski pianizem. Pri šestnajstih letih se je z družino preselil v Los Angeles, saj sta starša otrokoma (Tigranova sestra je slikarka in kiparka) želela omogočiti boljše umetniške priložnosti.

Dandanes je eden najbolj prodornih in samosvojih pianistov svoje generacije, ki deluje na premici jazz-sreča-rock. Tigranov sveži zvok zaznamujejo raziskovanje taktovskih načinov onkraj 4/4, z odvodi v 5/4 in 9/8, razgibana dinamika ter prehajanje med akustičnimi in električnimi izraznimi načini, vse podkrepljeno z afiniteto do mletja »težkega metala«. Gre za domiselnega umetnika, ki svobodno in pogumno sledi svoji viziji, ne le oprti na tradicijo, temveč tudi prepojeni z njegovo lastno osebnostjo in strastjo.

Lani je Tigran Hamasyan izdal novi album The Call Within za znamenito ameriško založbo Nonesuch.Glasbeno nagrado Deutscher Jazzpreis 2021 je prejel kar v dveh kategorijah, in sicer za mednarodni album leta in za klavir.

 

V sklopu festivala Druga godba

Odprtje poletnih koncertnih in festivalskih večerov ne bi moglo biti bolj razburljivo in navdihujoče.

 

 

__________

Koncert Tigran Hamasyan Trio (2. 7. 2021) je nadomestni koncert Orquesta Akokán (28. 5. 2021) za abonente Glasb sveta 2020/21. Abonente prosimo, da svoj prihod potrdijo do 1. junija na vstopnice@cd-cc.si. Če se ga ne bi mogli ali želeli udeležiti, izdamo dobroimetje ali vrnemo kupnino.

Imetnikom festivalskih vstopnic Druga godba 2021 bomo pred koncertom Tigrana Hamasyana izdali nove vstopnice. Izdaja vstopnic bo potekala eno uro pred prireditvijo pred vhodom v dvorano. Prosimo, da svoje festivalske vstopnice pred izdajo nove vstopnice predložite pooblaščeni osebi. Za imetnike festivalske vstopnice Druga godba 2021 so rezervirani sedeži v parterju.

 

 

 

Tigran Hamasyan Trio

2. jul. 2021 19:30
2. jul. 2021 19:30
Več terminov

22,00 | 25,00 | 28,00 EUR

18,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI