Pretekli dogodek
28. nov. 2022 19:30

Tim Jančar, klavir

Izbranci avdicij

Program:
Ludwig van Beethoven,
Sonata v C-duru, op. 53, »Waldstein«

Sergej Rahmaninov, 
Preludij v cis-molu, op. 3 št. 2
Preludij v fis molu, op. 23 št.1
Preludij v B-duru, op. 23 št. 2
Preludij v E-duru, op. 32 št. 3
Preludij v A-duru, op. 32 št. 9

Sergej Rahmaninov
Sonata št. 2 v b-molu, op. 36

Tim Jančar je svojo glasbeno pot začel na Glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Damjani Cvetko. Nadaljeval je na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (smer klavir in glasbeni stavek), leta 2018 pa je s posebnim priznanjem summa cum laude magistriral na ljubljanski glasbeni akademiji pri prof. Tatjani Ognjanovič. Zatem se je vpisal na podiplomski študij na univerzi Mozarteum v Salzburgu in ga leta 2020 končal, trenutno študira na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju.

Je nagrajenec več državnih in mednarodnih tekmovanj: na državnem tekmovanju TEMSIG leta 2016 je osvojil prvo mesto in zlato plaketo, na mednarodnem tekmovanju mesta Gorica je zasedel prvo mesto in dobil prvo nagrado, na mednarodnem tekmovanju Janeza Matičiča prav tako prvo mesto in prvo nagrado v umetniški kategoriji. 

Za svoje študijske uspehe je leta 2013 prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, 2017 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. 

Med študijem je nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s komornim orkestrom Konservatorija Guiseppa Tartinija iz Trsta in z Orkestrom Slovenske filharmonije, maja 2016 je imel na Dunaju samostojni recital v okviru cikla Piano forte – The Next Generation, pod pokroviteljstvom Banke Avstrije, kot predstavnik Slovenije. Septembra 2021 je kot zmagovalec avdicije nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani ter izvedel Tretji klavirski koncert Sergeja Rahmaninova. 

Nastopil je na veliko slovenskih in mednarodnih festivalih – Festivalu Ljubljana, Festivalu Lent, Festivalu Arsana, Imago Sloveniae, Med zvoki krajev v Italiji (Nei suoni dei luoghi), Festivalu Slowind, kot tudi v okviru Glasbene mladine Slovenije, Združenja klavirskih pedagogov EPTA, pa klavirskega cikla Pianissimo in kulturno-umetniškega zavoda PerArtem ...  

Dejaven je v komorni glasbi (trio Ad hoc), vsa leta pa se udeležuje mednarodnih seminarjev pri priznanih profesorjih: med njimi so Ruben Dalibaltayan, Johannes Kropfitsch, Claudio Martínez Mehner, Markus Schirmer, Boris Berman, Avedis Kouyoumdjian, Eliso Virsaladze. 

Tim Jančar se uvršča med tiste redke najbolj nadarjene slovenske mlade pianiste, ki jih v zadnjih dvajsetih letih lahko preštejemo na prste ene roke ... njegova glasbena izpoved poslušalca prepriča z iskrenostjo, zrelostjo in osebno noto.

Pianist je koncert (Koncert št. 4 S. Rahmaninova, op. ur.) zaigral v velikem slogu, tehnično, ritmično in muzikalno suvereno, z lepim in zvenečim tonom ter veliko umetniške invencije in kreativnosti.
iz recenzije za podelitev študentske Prešernove nagrade

Tim Jančar je intelektualno-muzikalen glasbenik z osebnim, interpretacijsko globoko ponotranjenim pečatom. Njegov nastop je bil absolutno zrel, tehten, zbran in navdušujoč.
iz kritike koncerta na Dunaju: Piano forte – the next generation v slovaški glasbeni reviji Hudobný život

Tim Jančar, klavir

28. nov. 2022 19:30
28. nov. 2022 19:30
Več terminov

5,00 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI