Pretekli dogodek
14. feb. 2024 18:30

Zvončki in trobentice

10. festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti

Ob 10. jubilejni izdaji se bo festival preoblikoval v dvodnevni showcase dogodek, saj smo ugotovili, da je ob porastu domače jazzovske ponudbe bolje organizirati dvodnevni dogodek in nanj povabiti tudi promotorje iz tujine. Tako je bil Cankarjev uspešen s kandidaturo za izvedbo AEP (Artist Exchange Platform), ki je eden od programov EJN (Europe Jazz Network) in bo v Ljubljano privabil do štirideset članov EJN, ki oblikujejo jazzovske programe po vsej Evropi. To bo po Evropski jazz konferenci, ki jo je Cankarjev dom izvedel leta 2017, nova velika priložnost za številne domače jazzovske ustvarjalce, da predstavijo svoje nove projekte. Program bo izveden v dveh dneh, skupaj osem zasedb, od tega ena avstrijska, saj z Music Export Austria in Avstrijskim kulturnim forumom v Ljubljani poteka bilateralno sodelovanje in je bil decembra 2024 slovenski izvajalec že drugič vključen v avstrijski jazz showcase festival Kickjazz. 

Program:
13. februar
20.00 LILAMORS (SI/DE)
Ana Čop, glas; Jaka Arh, procesiranje zvoka, živa elektronika; Thilo Seevers, klavir

21.00 Miha Gantar Trio (SI/US)
Miha Gantar, klavir; William Barrett, kontrabas; Tristan Renfrow, bobni

22.00 Mladi Raziskovalci VII. – Gaj Bostič – Mrk (SI/AT/ES/SK)
Gaj Bostič, bobni, učinki; Jošt Lampret, bas; Mark Žakelj, kitara; Maximilian Gerstbach, klaviature; Jordi Roviró, trobenta; Matej Novák, altovski saksofon
V sodelovanju z Inštitutom .abeceda

14.februar
18.30 Vollmaier: Kind of Laibach (Extended) (SI)
Sašo Vollmaier, klavir

19.20 Drago Ivanuša MAGNETIK (SI)
Drago Ivanuša, klavir; Urška Supej, kitara; Vita Kobal, violina; Žiga Golob, kontrabas; Lola Mlačnik, tolkala

20.10 Duo Valčić Preuschl (HR/AT) 
Asja Valčić, violončelo; Raphael Preuschl, basukulele
V sodelovanju z MICA Dunaj in Avstrijski kulturni forum Ljubljana

21.20 Luka Zabric & The Gatherers (SI/HR/SR/BR)
Luka Zabric, altovski saksofon; Nikola Vuković, trobenta; Tin Džaferović, kontrabas; Luís Oliveira, bobni

22.10 Krajnčan Brothers (SI)
Žigan Krajnčan, glas; Kristijan Krajnčan, violončelo, bobni
 

LILAMORS
Zasedba LILAMORS, pod vodstvom vokalistke Ane Čop, izvaja sodobno elektroakustično glasbo. Njihov prvenec When I Am Dead, My Dearest je že požel veliko pozitivnih priznanj v medijih, z recenzijami in premierami na radijskih postajah po vsem svetu. Trije večkrat nagrajeni umetniki ustvarjajo dialog med kontrastnimi glasbenimi elementi in vplivi, raziskujejo zvočne meje in v svojih besedilih dajejo prostor temam, ki so v sodobnem življenju pogosto odrinjene na rob. S kristalno jasnim liričnim glasom, ki ga spremljata klavir in subtilna elektronika, ponujajo edinstveno stilsko neomejeno glasbeno izkušnjo, ob tem pa ustvarjajo mistično ozračje, ki briše meje med resničnim in neresničnim.

MIHA GANTAR TRIO
Trio Mihe Gantarja izhaja iz tradicije velikih ustvarjalnih umov glasbe 20. stoletja in se predstavlja kot naslednji korak v razvoju formata jazzovskega tria. Skupina, opredeljena s pustolovskim odnosom do ustvarjanja glasbe, ponotranja napredne ideale, ki izhajajo iz zgodovine jazza in modernizma, jih vztrajno razvija naprej ter na vsakem nastopu teži h kreiranju novih zvočnih realnosti. Z globoko osebnim pristopom h kompoziciji in zvoku Gantar ponuja svojo vizijo tria prihodnosti. Miha Gantar je v dveh letih (2022 in 2023) izdal dva skupka petih cedejev pri založbi Clean Feed z naslovoma Introducing in Amsterdam. Spremno besedo za slednjega je napisal legendarni Reggie Workman.

MLADI RAZISKOVALCI VII. (YOUNG RESERACHERS VII.)–GAJ BOSTIČ–MRK
Projekt Mrk je srečanje različnih glasbenih elementov, kjer vsak žanr prispeva svoj edinstveni odtenek v celotno paleto zvoka. Rezultat je dinamična fuzija, ki se ne ujema s tradicionalnimi kategorizacijami. Vsaka skladba je odsev želje po raziskovanju meja in neznanih območij. Pojem »mrk« označuje trenutek, ko svetloba in tema plešeta v vesoljnem plesu. Na eni strani imamo svetlobo, ki odraža svetlost in energijo, ter na drugi temo, ki nosi globino in skrivnost. Gaj Bostič se želi v tem projektu poigravati z omenjenimi nasprotji, podobno kot planeti, ki prečkajo svoje orbite in se za trenutek prekrivajo. Prisotnost svetlobe se odraža v zvenu trobente in saksofona, njune melodije razsvetljujejo močno ritemsko sekcijo, ki se giblje v temni kulisi, medtem ko klaviature in efekti dodajo globino prostoru in ustvarjajo kontrastno ozračje.

VOLLMAIER: KIND OF LAIBACH (EXTENDED)
Po diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani je Vollmaier deloval v žanrsko različnih okoljih, ki so segala od komornih ansamblov do alternativnih zasedb. Od leta 2007 je povezan z avantgardno glasbeno skupino Laibach, tako kot klaviaturist kot aranžer in studijski glasbenik. Sašev klavirski solo projekt, ki se navdihuje pri ustvarjanju vodilnih slovenskih industrijskih zvokov, vključuje priredbe več skladb skupine Laibach. Sašo se giblje med dvema svetovoma, klasičnim in industrijskim, ter išče povezave med njima s sintezo ponavljanja, minimalizma in širokega dinamičnega razpona. Po izjemnem glasbeno-vizualnem projektu Vollmaier: Ligeti, ki ga je leta 2023 premierno predstavil v Cankarjevem domu, čemur je sledil nastop na Ligetijevem festivalu v Budimpešti, Vollmaier podaljšuje glasbeno raziskovanje, ki ga lahko slišimo na albumu Kind of Laibach (Nika Records, 2020).

DRAGO IVANUŠA MAGNETIK
Projekt MAGNETIK proslavljenega slovenskega glasbenika in skladatelja prinaša muziciranje samosvojih posameznikov, ki skozi Ivanuševe kompozicije, v katerih še vedno odzvanja vročekrvnost klavirskega sola La Béte humaine, iščejo privlačnost in nasprotja, skupnost in odmik. V glasbi se zrcali pogled na medsebojna razmerja in spore v našem hitro spreminjajočem se svetu in položaju posameznika sredi naraščajočega kaosa. Je utopija še mogoča? Ali družba sploh še obstaja? Je mogoča kakršna koli sprememba? Je lahko umetnost odgovor na vulgarnost in perverznost sveta? Ali vsaj dobro zastavljeno vprašanje? Medsebojna privlačnost, empatija, sodelovanje so magnetizem dveh glasbenikov in treh glasbenic, ki prihajajo iz različnih glasbenih okolij.

DUO VALČIĆ PREUSCHL  
Na Dunaju živeča ustvarjalca Asja Valčić in Raphael Preuschl sta se odločila zvabiti svoje poslušalce v svet globokih, bogatih zvokov. Duo predstavlja zaporedje skladb za violončelo in bas ukulele, v katerih oba glasbenika raziskujeta tople, zemeljske tone svojih inštrumentov v prepletu improvizacij ter lepo stkanih melodij in ritmov. Včasih nežni in intimni, včasih strastni in virtuozni, obvladajo pravo ravnovesje med formo in izrazom. Njuna glasba je izšla tudi na albumu Velvet. 

LUKA ZABRIC & THE GATHERERS
V Kobenhavnu živeči glasbenik iz Ljubljane je pred časom ustanovil mednarodno zasedbo The Gatherers. Različna ozadja članov skupine se pretakajo v kolektivno eklektično izraznost, ki jo zaznamuje individualnost posameznikov in veže skupna glasbena vizija. Mednarodni kvartet išče nove pristopne točke svojemu ustaljenemu repertoarju, a vendar tudi po bolj ali manj premišljenih vzgibih pušča uhojeno pot za seboj. Luka Zabric je bil kot slovenski glasbenik izbran v projekt Footprints (2023).

KRAJNČAN BROTHERS
Navdušujoča odisejada Žigana in Kristijana Krajnčana nas z glasom, violončelom, tolkali in plesom popelje skozi ocean različnih žanrov in čustev. Tako ločeno kot skupaj si neustavljiva brata prizadevata ustvariti umetnine, ki širijo, na novo rišejo ali celo podirajo običajne meje glasbenih stilov. Varujmo odprtost, v duhu tega potujeta po svetu črpata nove navdihe. Za referenco albuma: Žigan Krajnčan: Fusion Reactor (Nika Records, 2023) Drummingcellist: Zabučale gore / The Mountains Roared (2022).

Zvončki in trobentice

13. feb. 2024 20:00
14. feb. 2024 18:30
13. feb. 2024 20:00
14. feb. 2024 18:30
Več terminov

15,00 EUR

10,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Festivalska vstopnica 20, 15* EUR ; posamični večer 15, 10* EUR


V sodelovanju z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani 
 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI