20. nov. 2021 19:30

Dance Factory Johannesburg: Žrtvovanje (The Sacrifice)

"Stravinski v Afriki."

Leta 1913 sta Igor Stravinski in Vaclav Nižinski ustvarila Pomladno obredje. Danes neprecenljiva  klasika, znana tudi kot Posvetitev pomladi (Le sacre du printemps), je od tedaj doživela več sto reintrepretacij. Južnoafriška koreografinja Dada Masilo, eno najmlajših zvezdniških imen sodobnega plesa, kultni temi dodaja novo civilizacijsko noto.

Ko se je lotila študija pričujočega dela, se je soočila s temeljnim vprašanjem: »Kaj žrtvujemo v vsakdanjem življenju?« V želji ponovno »povedati tako epsko zgodbo«, je razširila preprosto fabulo Pomladnega obredja. Z Žrtvovanjem se je koreografinja Dada Masilo lotila raziskovanja minimalizma in prvinskosti plesa južnoafriškega ljudstva Tsvana skozi prizmo Pomladnega obredja Igorja Stravinskega.

Nastalo je samobitno, intenzivno delo, v katerem Masilo pleše skupaj z enajstimi plesalci svoje johannesburške skupine. Delo v živo spremljajo glasbeniki/avtorji Tlale Makhene, Ann Masina, Leroy Mapholo in Nathi Shongwe. Koreografinja (v Južni Afriki je odraščala v okolju ljudstva Kosi) tako ni le združila različnih plesov, temveč tudi preiskovala lastne izvore in označevalce identitete: kolektivne napeve in obrede, željo po žrtvovanju, daritvi.

Žrtvovanje je plesna odslikava njene tsvanske dediščine, kar pomeni, da je to predvsem raziskovanje bolečine in trpljenja, ki si ga ljudje lahko medsebojno zadajo. A vendarle: z baletom prepleten energični ples ljudstva Tsvana, ki prepriča z obrednimi prvinami, silovitostjo in izrazitimi podobami, uspe ustvariti podobo čvrstega in homogenega kolektiva, ki neznosnost krutosti blaži s humorjem in obredi.

 

Dance Factory Johannesburg: Žrtvovanje (The Sacrifice)

20. nov. 2021 19:30
20. nov. 2021 19:30
Več terminov

17,00 | 21,00 | 25,00 | 28,00 EUR

14,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Koreografija: Dada Masilo
Glasba: Ann Masina, Tlale Makhene, Leroy Mapholo, Nathi Shongwe
Kostumografija: David Hutt


Produkcija: The Dance Factory (Johannesburg)

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI