9. jan. 19:00

Goran Marković: Beograjski trio

Priredba besedila in režija: Matjaž Berger

Beograjski trio srbskega cineasta, študenta praške generacije jugoslovanskih filmskih režiserjev, angažiranega intelektualca, Gorana Markovića, je žanrsko izmuzljiva literarna predloga, ki se začne z avtorjevo oznako, da gre za nekakšno arhivsko gradivo, ki ga je na njegovih poteh spremljalo več kot petindvajset let.

Arhivsko gradivo sestavljajo zapisniki, poročila, diplomatska korespondenca in uradni zaznamki, izpiski iz nekega dnevnika, ter številni dokumenti in nepovezana pričevanja glede dogodkov.  

Glavni protagonist zgodbe, ki se tik po drugi vojni začne v Beogradu, je Lawrence George Durrell, notorični pisatelj, kulturni ataše, ki ga je Združeno kraljestvo v Beograd poslalo kot vohuna. Pisatelj Durrell je tudi sicer avtor slavnega romana Aleksandrijski kvartet. Durrell v Beograd pripelje tudi zaročenko Eve, a se nesmrtno zaljubi v svojo učiteljico srbohrvaščine, Vero, ki živi z možem Borom Tankosićem, polkovnikom jugoslovanske armade. Kot notorični ljubimec Durrell zapelje Vero, njenega moža Bora pa, lojalnega Stalinu, aretirajo in pošljejo na Goli otok. A ker Vera noče spremeniti priimka in se odreči Boru, tudi njo poleg slavonskih prevzgojnih taborišč prepeljejo na Sveti Grgur, kjer je žensko taborišče. Mila ostane brez staršev; nekako jo reši Durrell, skrb zanjo prepusti svoji, sicer tudi noseči ženi. Sam se bondovsko loti reševanja Vere in njenega moža z Golega otoka in Grgurja, Bora reši, Vero pa odkrijejo zasledovalci z Golega otoka. 

Goran Marković: Beograjski trio

9. jan. 19:00
Več terminov

18,00 EUR

15,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Igrajo: Gaja Filač, Luka Bokšan, Gregor Čušin, Inti Šraj, Gregor Podričnik, Tina Resman, Primož Petkovšek, Mario Dragojević, Jana Menger, Gal Oblak, Svit Stefanija, Jure Žavbi

Koreografija: Gregor Luštek
Glasba: duo Silence
Kostumografija: Peter Movrin, Metod Črešnar
Scenografija: Simon Žižek, Matjaž Berger
Vizualna podoba: Boštjan Pucelj, Gašper Brezovar Jezikovno svetovanje: Barbara Rogelj
Prevod: Urban Vovk

 

Produkcija: Anton Podbevšek Teater; v sodelovanju s Cankarjevim domom

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI