Pretekli dogodek
5. maj 2024 18:00

Irena Pivka, Brane Zorman: Globoka hiša

Zvočni sprehod (16+), 60 min

Zvočno zgodbo Globoka hiša doživljamo ob vodenem sprehodu po vnaprej določeni poti, ki povezuje notranjost stavbe Cankarjevega doma z njeno umeščenostjo v neposredno okolico. Zgodba globoke, potopljene stavbe razpira poglede na arhitekturo Edvarda Ravnikarja in njegovih sodelavcev na gradnjo. 

Avtorja sta v zvočno zgodbo vključila številne citate in misli arhitektov, pa tudi politikov in kulturnikov, povezanih z gradnjo Cankarjevega doma. Prepletata pa jo poezija in dramatika izbranih umetnikov. Subtilen in pomensko večplasten zvočni sprehod, ki v kontekstu sedanjosti orisuje obdobje gradnje in samo arhitekturo stavbe, lahko zavzeto občinstvo obogati z raziskovanjem zapisanih virov in tako dostopa do bolj poglobljenega znanja.

Obvezne prijave na kristina.jermancic@cd-cc.si 
 


Leto 2023 je bilo razglašeno za Ravnikarjevo leto.

Edvard Ravnikar (4. december 1907–23. avgust 1993) velja za najvidnejšega predstavnika slovenske moderne arhitekture. Umetnostni zgodovinarji Nace Šumi, Fran Šijanec in Stane Bernik so ga ocenjevali kot osrednjega arhitekta 20. stoletja po mojstru Jožetu Plečniku.

Arhitekturo je študiral in diplomiral na Dunaju pri arhitektu Jožetu Plečniku, krajši čas (1938–1939) se je nato izpopolnjeval pri znamenitem francoskem arhitektu Le Corbusieru. Po drugi svetovni vojni pa je postal profesor na gradbeni fakulteti v Ljubljani. Leta 1979 je postal redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.
Preberite več >>
 

Irena Pivka, Brane Zorman: Globoka hiša

24. mar. 2024 11:00
5. maj 2024 18:00
24. mar. 2024 11:00
5. maj 2024 18:00
Več terminov

Vstop prost

Število udeležencev na zvočnem sprehodu je omejeno, zato je obvezna prijava na kristina.jermancic@cd-cc.si

Zasnova dela in besedilo: Irena Pivka
Zasnova dela in zvočna kompozicija: Brane Zorman
Glasovna interpretacija: Nada Vodušek, Robert Vrtovšek, Toni Cahunek, Jure Longyka, Nataša Živkovič
Strokovni pregled besedila: dr. Bogo Zupančič, dr. Miloš Kosec
Strokovni pregled tehničnih opisov: Karmen Klučar
Lektura besedila: Melita Silič
 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI