1. mar. 19:30

Israel Galván in Manuel de Fallá: Začarana ljubezen (El Amor Brujo)

Ciganska partitura v dveh dejanjih in dveh prizorih Gitanería en un acto y dos cuadros

El amor brujo je balet, ki ga je v letih 1914–15 po libretu Gregoria Martíneza Sierre zložil Manuel de Falla. Leta 1916 je Falla priredil izvedbo dela za sekstet in mali orkester, naslednje leto pa je ustvaril koncertno različico, tudi za mali orkester.

Pred nekaj leti me je med intervjujem plesni kritik vprašal, kdaj se bom lotil El Amor Brujo. Morda je bilo tam in takrat, ne da bi se tega zavedal, da sem resnično začel razmišljati o tem projektu. Kot vsakega sem se tudi tega začel lotevati počasi. Rad se namreč spreminjam in grem skozi različne stopnje. Zame je to nujno. Začetna ideja je bila plesati na Fallo in tako omogočiti, da partitura v meni razvije novo gibanje. Glasba in ples, brez pritiska, da vam povem zgodbo, to je bila tudi tokrat moja osnovna ideja.

Naenkrat se mi je posvetilo: El Amor Brujo je pes, ki me grize. Ves čas sem ga imel blizu in se tega nisem zavedal. Mogoče zato ker se ne identificiram s plesom flamenka in njegovimi plesnimi različicami. Bolj kot to sem si želel izvirno zaplesati s Fallovo klavirsko partituro, začutiti vibracije kladiva na vrvici in se sredi magije soočiti z grozo sredi čarovništva.

Vedno znova sem se vračal k ideji prve vaje: plesati proces glasbene tranzicije, ki poteka od verzije Pastora Imperio do verzije La Argentina Antonia Mercé. Pot od neuspeha do uspeha. Osredotočil sem se na to obdobje ter poskušal ustvariti El Amor Brujo brez orkestracije in brez plesne zasedbe. Pozval sem duhove, da vstopijo vame samo s pomočjo klavirja, glasu in kitare. Moje iskanje v plesu je preobrazba in v tem primeru mi stari mojstri pred občinstvom in ogledalom dajo ključ do spremembe telesa in duše, nov bailaor. Israel Galván

Israel Galván in Manuel de Fallá: Začarana ljubezen (El Amor Brujo)

1. mar. 19:30
Prireditev je prestavljena v Gallusovo dvorano. Veljajo že kupljene vstopnice.
Več terminov

25,00 | 28,00 EUR

17,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Umetniško vodenje, koreografija: Israel Galván
Glasbeno svetovanje: Pedro G. Romero
Ples: Israel Galván, Eduarda de los Reyes
David Lagos, glas
Alejandro Rojas-Marcos, klavir
Alfredo Lagos, kitara
 

Produkcija: IG Company

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI