Pretekli dogodek
8. okt. 2022 20:00

Jure Pukl & Urška Centa: Na pragu nevidnega

Na pragu nevidnega so zvoki in podobe v preseku časa in prostora, vznemirljive čutne in občutljive impresije v spoju dveh ustvarjalcev iz dveh različnih svetov, ki vsak s svojega oddaljenega balkona strmita proti skupni samoti. Njuni spomini, njuna doživetja, misli in hotenja se zlivajo drugo v drugega in se opazujejo skozi gib in zvok, da bi si povedali nekaj lepega, bistvenega in osvobajajočega. Ustvarjalca z njimi gradita prostor, v katerem je teh nemirnih časih še mogoče prisluhniti tišini in se kratkočasiti z iskanjem sočloveka v lastnem odsevu. 

Jure Pukl in Urška Centa začenjata svojo odrsko sinergijo z odrskim projektom, ki prepleta elektronsko in akustično glasbo s plesom in njegovim zvokom. Začetno točko iščeta v dimenzijah odnosa med gibom in zvokom v prostoru, pri tem pa snujeta niz dotakljivih in stvarnih občutij, oblik in atmosfer, ki hkrati ohranjajo svojo skrivnostnost in nevidnost. Njuna človeška figura v razvoju odrskega doživetja skladišči neštete načine obstoja in se poigrava z mislijo o sprehodu po robu definicij - plesa, glasbe, žanra in formata. V iskanju skupnega presečišča si ustvarjalca kot cilj v resnici ne zastavljata fuzije, temveč bolj "konfuzijo", kaotično zlitje več ravni človeka v odrsko doživetje.

 

Cikel Noches de tablao predstavlja umetniške iniciative na področju flamenka, ki med seboj prepletajo disciplini žive glasbe in plesa. Oblikujejo ga vrhunski umetniki, ki svoja sodelovanja snujejo posebej za gostovanje v ciklu. Program gradi medkulturni lok med tujimi in domačimi ustvarjalci, ki vzpostavljajo dialog med flamenkom in drugimi umetniškimi žanri in predstavljajo nove ustvarjalne pristope h glasbeno-plesno-performativnemu izražanju. Nastal je pod vodstvom in kuratorstvom Urške Centa in je med leti 2017 in 2020 potekal v neodvisnem butičnem gledališču Pocket Teater. Od leta 2021 naprej glavni program poteka v koprodukciji s Cankarjevim domom, spremljevalni program pa v obliki koncertov, predavanj in delavnic poteka po več institucijah v Sloveniji.


 

Jure Pukl & Urška Centa: Na pragu nevidnega

8. okt. 2022 20:00
8. okt. 2022 20:00
Več terminov

15,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Avtorja in izvajalca: Jure Pukl, Urška Centa
Oblikovanje svetlobe: Kristina Kokalj
Fotografija: Aljoša Videtič
Produkcija: Zavod NEST


 

Cikel Noches de Tablao podpirajo Mestna občina Ljubljana, Riko, Javna agencija RS za varnost prometa in Mercator.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI