9. jul. 2021 21:00

Mala terasa sredi Ljubljane: Marco de Ana: Zgodbe o pticah (Historias de pájaros)

Človeštvo je kolonija raznovrstnih ptic; tu so črne, bele, ptice pevke in ptice, ki molčijo. Ptice selivke, ujetnice, tatinske ptice. Ptice, ki so si med seboj neločljive, in tiste, ki raje živijo v promiskuitetni samoti. Skozi ples, geste in zvoke svojega kričanja si med seboj pripovedujejo zgodbe različnih življenjskih prostorov in porekel, skupaj so Historias de pájaros (Zgodbe o pticah).
 
Če govorimo v jeziku čilskega avantgardnega pesnika, pisatelja in vizualnega umetnika Juana Luisa Martíneza, ki je svojo ustvarjalno očaranost iskal v pticah, gre za alegorijo ptičjega vedenja in govorice, zrcaljenih pri ljudeh. Protagonista Marco de Ana in Urška Centa v plesu iščeta živalskost, preprosto in surovo lepoto giba ptice, ter se v gibu sodobnega flamenka sporazumevata z glasbenikoma. Historias de pájaros (Zgodbe o pticah) sestavljajo koreografije, besedila, pesmi in ritmične skladbe, med seboj prepredene zvočne in vizualne teksture.
 
Devet kratkih zgodb priča o izseljevanju, marginalizaciji, zvitosti, dvorjenju različnih ptičjih osebnosti. Po njih nas popelje barvita, zasanjana, zapletena in včasih celo ostra glasba harmonike izpod prstov Nikole Zarića, ki s svojim igranjem odpira prostor, v katerem ples ubere svoj svobodni diktat. Odstopa od ortodoksnega flamenka, a se mu posveča v želji približati se njegovemu značaju in interpretaciji. Glasbena rdeča nit predstave so različni ritmi flamenka, ki vzpostavljajo težo trenutkov. V svetu ptic je namreč ritem zelo pomemben, prav tako kot je pomembna tudi njegova odsotnost, tišina, praznina med enim in drugim korakom. V ritmičnem dialogu s tolkalcem Carlosom Rondo se plesalca poganjata v let »zapateada« in zatem znova iščeta svoj pristanek na trdnih tleh.
 
Beseda ptica se v španščini nanaša tudi na podzemlje urbanega nočnega življenja in iznajdljivost v prepovedanem. Označuje človeka, ki nikoli ne spi, po drugi strani pa predstavlja tudi človeka, ki je preveč pameten in si želi biti pametnejši od vseh drugih. Tistega, ki mora pobegniti, da ne bi bil ujet. Tako so Historias de pájaros (Zgodbe o pticah) vrsta izmišljenih srečanj in absurdnih dogodkov, v katerih se skušata telesi in glasova protagonistov poetično preoblikovati, da bi svet ljudi povezala s svetom ptic.
 

Cikel Noches de tablao predstavlja sveže umetniške iniciative flamenka, ki med seboj prepletajo živo glasbo in ples. Oblikujejo ga glasbeno-plesni dogodki, na katerih bodo gostovali vrhunski mednarodni umetniki iz različnih evropskih držav, ki se bodo posebej za to priložnost povezali s priznanimi domačimi avtorji. Program gradi medkulturni lok med tujimi in domačimi ustvarjalci, ki vzpostavljajo dialog med flamenkom in drugimi umetniškimi žanri ter vanj vnašajo nove umetniške perspektive. Cikel ima za seboj že tri uspešne sezone, v koledarskem letu 2021 pa bo potekal v Cankarjevem domu v obliki treh glavnih dogodkov in spremljevalnega programa.

Mala terasa sredi Ljubljane: Marco de Ana: Zgodbe o pticah (Historias de pájaros)

9. jul. 2021 21:00
9. jul. 2021 21:00
Več terminov

14,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Ples in glas: Marco de Ana, Urška Centa
Harmonika: Nikola Zarić
Bobni in tolkala: Carlos Ronda

Koncept, koreografija, besedilo: Marco de Ana
Soavtorica koreografije in besedila: Urška Centa
Glasba: Nikola Zarić
Fotografija in video: Jan Hajšen
 

Produkcija: Zavod NEST

Cikel Noches de Tablao podpirajo Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in Veleposlaništvo Kraljevine Španije.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI