Pretekli dogodek
16. jul. 2020 21:00

Mala terasa sredi Ljubljane: Svet' večer: Nataša Barbara Gračner, Vlado Novak

Glasba, gledališče, kabaret in vse vmes …
Vsak torek, sredo in četrtek od 30. junija do 23. julija.

Prevod in režija: Samo M. Strelec
Igrata: Nataša Barbara Gračner, Vlado Novak

Nataša Barbara Gračner in Vlado Novak v kriminalni zgodbi, za katero upamo, da ni tudi aktualna.

Zgodba o posamezniku, njegovi svobodi in državi.
Prva slovenska uprizoritev.

Drama Svet večer se ukvarja z vprašanjem razmerja med posameznikom in državo, svobodo in nadzorom, strahom in upanjem, da morda le ni tako, kot je videti.

Nastanek drame Daniela Kehlmanna je navdihnil ameriški vestern High Noon režiserja Freda Zinnemanna, na Kehlmannovo pisanje pa sta vplivala tudi prijetje Edwarda Snowdena in teroristični napad v Parizu leta 2015.

V romantiki božičnega večera, ko iz toplih domov diši po prazničnih objemih, nekje drugje bije stvarnost svoj krvavi zvon. Moški in ženska nestrpno pogledujeta na uro in napetost med njima narašča. Prav počasi se pred nami lušči pretresljiva zgodba, ki prevzame s svojo neizprosno vpetostjo v tukaj in zdaj.

Po Kehlmannovi drami sta nastala tudi televizijska predelava in film z naslovom Zaslišanje ponoči (2019).


Nataša Barbara Gračner, Vlado Novak
Nataša Barbara Gračner (članica ansambla SNG Drama od leta 1998) je dobitnica osmih Borštnikovih nagrad za vlogo ter, med drugimi, tudi nagrade Prešernovega sklada in Severjeve nagrade za igralske stvaritve.
Vlado Novak je bil dolgoletni član ansambla SNG Drama Maribor, je prejemnik Borštnikovega prstana (2014), šestih Borštnikovih nagrad za vlogo in nagrade Prešernovega sklada …

Svet' večer je dobro napisan komad. Res je struktiriran kot intriga, vendar sta spletanje in razpletanje tako kompleksna, da se vprašanja kaj, zakaj, kako in predvsem ali sploh postavljajo počasi, odgovori pa niso dobesedni in tudi ne jasni.

Novak na odru je poosebljenje pametnega in nezadovoljnega človeka, človeka, ki se ga je treba bati skratka. Z zanesljivostjo da vsaki repliki natančen pomen in, kadar je mogoče, komedijski učinek.

Nataša Barbara Gračner vso težo nosi z lahkoto. [...] Bolj kot gre Svet' večer h koncu, bolj žari. Zgodi se to kar se zadnja leta dogaja gledalcem ob vseh njenih vlogah. Tako kot takrat, ko izgovarja Visoko pesem v predstavi Biblija ali ko v Strah ti poje dušo zaljubljena gleda Alija, se tudi tukaj zdi, da nosi srce v rokah. Ne, dušo na obrazu. Petra Vidali, Večer

Skladno z vladnim odlokom je zaradi spremenjenih epidemioloških razmer obvezna uporaba zaščitne maske oziroma druge zaščite obraza ves čas gibanja in zadrževanja v zaprtem javnem prostoru, ne glede na medosebno razdaljo. 

Mala terasa sredi Ljubljane: Svet' večer: Nataša Barbara Gračner, Vlado Novak

16. jul. 2020 21:00
Več terminov

10 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI