Pretekli dogodek
9. jul. 2020 21:00

Mala terasa sredi Ljubljane: Urška Centa in Zvezdana Novaković: Eno balado, prosim!

Glasba, gledališče, kabaret in vse vmes …
Vsak torek, sredo in četrtek od 30. junija do 23. julija

Urška Centa, ples, glas, ploskanje
Zvezdana Novaković, glas, harfa, elektronika

Eno balado, prosim! je projekt, ki združuje glasbo, ples in pripoved, med seboj stkane skozi kitje slovanskih kultur in flamenka.

V pripovedovanju zgodb z baladami se za mizo srečata Zvezdana Novaković, vokalistka, harfistka in vsestranska umetnica, ter Urška Centa, plesalka flamenka in odrska ustvarjalka. Umetnici oblikujeta močno ekspresiven dvojec, ki v svojem sodelovanju rojeva doživet program pesmi, uglasbenih pogovorov, ritmik in melodij, po katerih se pretakajo slovanskost, balkanske kulture in flamenko. Zvok postaja gib in rojeva ples, ki se v nezadržni sili občuteno zaganja v drobovje gledalca.

Rezonirajoče petje in v sen zibajoča harfa Zvezdane Novaković ustvarjata mogočno zvočno polje prerojene ljudske zapuščine, po katerem s tolkali in prvinskostjo flamenko giba pleše Urška Centa ter v njem raziskuje prostore plesne zvočnosti. »Eno balado zate, drugo zame,« je pravilo njunega čuječega pogovora in rdeča nit pripovedi dveh žensk, ki v sebi čutita globoko segajoče korenine ljudske umetnosti.

Zvezdana Novaković je slovenska umetnica, ki raziskuje meje svojega glasbenega in performativnega izražanja. V iskanju rezonirajočega petja odprtih glasov se je podala na raziskovanje ljudskih pesmi slovanskih in balkanskih kultur. Sodelovala in učila se je od avtentičnih pevcev Bolgarije, Belorusije, Srbije, Bosne, Poljske, Hrvaške in Slovenije.

Urška Centa je vsestranska plesna ustvarjalka, ki je doma v flamenku. Njeno delo zaznamuje spajanje flamenka z različnimi kulturnimi zvrstmi bodisi sodobnih plesnih in glasbenih umetnosti bodisi bolj tradicionalnih ljudskih. Ob raziskovanju giba in zvoka ustvarja prostore za utemeljitev flamenka kot svobodnega in izjemno osebnega izraznega orodja.

 

 

Skladno z vladnim odlokom je zaradi spremenjenih epidemioloških razmer obvezna uporaba zaščitne maske oziroma druge zaščite obraza ves čas gibanja in zadrževanja v zaprtem javnem prostoru, ne glede na medosebno razdaljo.

Mala terasa sredi Ljubljane: Urška Centa in Zvezdana Novaković: Eno balado, prosim!

9. jul. 2020 21:00
9. jul. 2020 21:00
Več terminov

10 EUR

5% popusta ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI