Pretekli dogodek
23. mar. 2023 19:30

MN Dance Company: Perpetuum Mobile

Perpetuum mobile, hipotetičen stroj, ki se giblje neskončno dolgo, ne da bi mu dovajali energijo, je čudež ter jasno izraža človekovo težnjo k raziskovanju novega, tudi nemogočega in neuresničljivega. Izdelava takšnega stroja do danes ostaja neuresničen sen. Človeško telo, planet Zemlja, na katerem živimo, in vse vesolje so kot stalno premikajoči in spreminjajoči se največji navdih za snovanje plesnega perpetuum mobila, s katerim plesalci ustvarjajo nove gibalne presežke, neustavljivo in hipnotično gibanje utripajočih teles ter s tem čudežni večno gibljivi plesni svet, ki je obenem del preteklosti in prihodnosti. 

Uprizoritev je posvečena 570-letnici vizionarja, umetnika, arhitekta in izumitelja Leonarda da Vincija, vztrajnega oblikovalca perpetuum mobila, ter – kot mojster sam – povezuje umetnost in znanost. S podporo novodobne tehnologije, ki jo razvijajo v novogoriškem računalniškem podjetju Arctur (ob sodelovanju z Xcentrom, novogoriškim središčem kreativnih praks, in s podjetjem za svetlobne rešitve Intra Lighting), mednarodna zasedba plesalcev in igralec raziskujejo neskončnost giba ter neskončnost odkrivanja novega v umetnosti in znanosti. Koprodukcijski projekt med MN Dance Company in SNG Nova Gorica je del programa pred začetkom Evropske prestolnice kulture Go! 2025.
 

Radi ustvarjamo nekaj iz nič – samo iz naših teles.
Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia

MN Dance Company
Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia, akademsko izobražena plesalca, diplomanta slovite plesne akademije Codarts Rotterdam, sta uveljavljena plesna umetnika na državni in na mednarodni ravni. 

S svojim obsežnim umetniškim opusom ter pedagoškim delom odpirata kulturni prostor Nove Gorice, kjer imata sedež, in tako presegata kulturno dogajanje mesta in države. Njuno plesno delo obsega koreografije in sodobni ples za celovečerne predstave, plesne miniature, plesne filme, za različne gledališke uprizoritve, videospote, TV-reklame in druge prireditve. Z dolgoletnim skupnim neumornim in entuziastičnim delom dosegata izjemne rezultate na področju sodobnega plesa ter delujeta kot promotorja plesne kulture med odraslo publiko in mladimi plesalci doma in v tujini, ter delujeta povezovalno na lokalni in mednarodni ravni. Njuna dela so koreografsko, konceptualno in izvedbeno na najvišji ravni ter tako tehnično, izvedbeno kot vsebinsko presegajo na videz nemogoče meje plesa.

Plesne uprizoritve producirata znotraj Zavoda MN Produkcija, z mednarodno zasedbo plesalcev iz Slovenije, Italije, Švedske, Japonske, Nizozemske, Južne Koreje, Velike Britanije, Nemčije, Romunije in Madžarske, izbranih na vsakoletni veliki avdiciji, in pogosto sodelujeta s SNG Nova Gorica, Cankarjevim domom ter z drugimi gledališkimi hišami v Sloveniji in tujini (Theater Rotterdam, Baletto di Roma, ArtistiAssociati Gorica, Tanz Moderne Chemnitz, New Dance Drama Firenze …). 

Celovečerne plesne uprizoritve zadnjih treh let, nastale v sodelovanju s SNG Nova Gorica, De-Set, Go! Borderless in Ikarus, so še posebej spektakularne in so zanje značilni osupljivi elementi in plesne figure, ki od plesalcev zahtevajo veliko telesne pripravljenosti, pri čemer so izvedene z veliko lahkotnostjo. Plesalca sta znana po izvirnih duetih, vendar so virtuozni tudi njuni solistični vložki. Njun navidezni plesni in odrski minimalizem je pravzaprav poln detajlov, ki gledalca ponese v skrite pomene uprizorjene zgodbe.

Nastja in Michal s svojo plesno ustvarjalnostjo bistveno bogatita slovenski in mednarodni plesni prostor, ustvarjata umetniške in hkrati komunikativne projekte in s tem približujeta sodobno plesno umetnost na visokem nivoju širokemu občinstvu, tako odraslim kot mladim. Njuna telesna, tehnična in izrazna dovršenost ter globina, ki obravnava intimne in družbene teme, ki so blizu vsakemu,  nagovarjajo skrito resnico v posamezniku in se s tem dotikata naših najglobljih vsebin.
 

MN Dance Company: Perpetuum Mobile

23. mar. 2023 19:30
23. mar. 2023 19:30
Več terminov

17,00 EUR

13,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Predstava traja eno uro in 15 min brez odmora.

Koreografa, avtorja vizualne podobe in izbora glasbe: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia
Dramaturginja: Ana Kržišnik Blažica
Oblikovalec svetlobe: Matjaž Bajc
Oblikovalec zvoka: Matej Čelik
Oblikovalec rekvizitov: Gorazd Prinčič
Fotografa: Damir Ipavec, Aljoša Kravanja

Plesalci: Marco Arzenton, Nastja Bremec Rynia, Noemi Capuano, Dalma Kitley, Francesco Misceo, Rebecca Moriondo, Eri Nishibara, Robbie Pitt, Michal Rynia, Helén Tamaskó, Luka Vodopivec, Karelis Zambrano
Alternacija: Marta Lo Nigro
Posneti glas: Robbie Pitt

Produkcija: Zavod MN Dance Company
Koproducenta: SNG Nova Gorica, Cankarjev dom 
Ob podpori: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Nova Gorica

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI