23. okt. 19:30

Qudus Onikeku: Re:inkarnacija

Re:inkarnacija je plesna, glasbena, modna in vizualna umetniška stvaritev o globinah starodavne jorubske filozofije, prepletene z aktualno nigerijsko mladinsko kulturo. Je plod skupine nigerijskih plesalcev, prepojen z ritmom in utripom Lagosa. Kot hommage temu obilju koreografijo – razčlenjeno v treh poglavjih, zaznamuje izrazita glasbena struktura, dopolnjena s celovito in skrbno zasnovano vizualno estetiko.  

Rdeča nit zgodbe je cikličen prehod med življenjem in smrtjo, smrtjo in življenjem. Na začetku plesalci gibe človeškega vsakdanjika replicirajo kot roboti. Delajo, se srečujejo in spolni akt opravljajo v togih, staccato kretnjah. Krožijo v medsebojnih srečanjih, splošna poanta je misel, da smo vsi zgolj lutke ali avtomati, da naš obstoj v resnici sploh ni življenje. Vendar plesalci hipoma, kot da bi nekdo zaklical »Čas je za zabavo!«, odvržejo prvotno identiteto in se preoblečejo v pisana oblačila.

Sledi izbruh energične radoživosti, ki tradicionalne plesne like spoji s sodobnimi prvinami afrofunka, breakdancea in hip hopa, odigranimi v živo. 

Re:inkarnacija je veličastna produkcija, ki gledalcu ponudi obilo estetskega užitka, hkrati pa kliče k premisleku. 

Koreograf Qudus Onikeku se je v zadnjem desetletju uveljavil kot eden vodilnih vsestransko nadarjenih nigerijskih umetnikov, ki delujejo v različnih medijih: scenski umetnosti, filmu, instalacijah … V mednarodnem umetniško-raziskovalnem delu se posveča proučevanju telesnega spomina in iskanju novega odrskega jezika, ob oblikovanju umetniške vizije, ki časti tako jorubsko kulturo kot sodobni plesu ter ju obenem preizprašuje. Ustvaril je pomemben, kritiško hvaljeni opus, ki sega od solov in skupinskih del do medžanrskega sodelovanja z vizualnimi umetniki, arhitekti, glasbeniki ali pisatelji.
 

Re:Inkarnacija je veličastni plesni spektakel iz Nigerije, ki ponuja obilo užitka, istočasno pa kliče k refleksiji.

Qudus Onikeku: Re:inkarnacija

23. okt. 19:30
Več terminov

17,00 | 23,00 | 26,00 | 29,00 EUR

15,00 | 21,00 | 23,00 | 26,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Zasnova in umetniško vodenje: Qudus Onikeku

Plesalci Adila Omotosho, Bethel Wisdom, Angela Okolo, Esther Essien, Busayo Olowu, Faith Okoh, Joshua Gabriel, Sunday Ozegbe, Patience Ebute, Addy Daniel

Glasba v živo: Olantunde Obajeun, Victor Ademofe

Produkcija: The Qdance Company Lagos, YK Projects

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI