5. nov. 19:30

Wayne McGregor: Univerzum: Odisejada temnih kristalov

Company Wayne McGregor

V tej sodobni odi spremembam se spojita najsodobnejša potopitvena tehnologija in nadčloveška koreografija.

Univerzum: Odisejada temnih kristalov je meditacija o podnebni krizi, ki raziskuje teme izkoriščanja, uničenja, otopelosti in nenazadnje upanja. Poglobljena digitalna okolja in vrhunski kostumi ustvarjajo osupljivo mešanico fantazije in dokumentarnega filma, medtem ko močna koreografija v dialogu z govorjeno besedo odločno opozarja na neločljivost človeštva in narave. Ekipa vrhunskih ustvarjalcev pod vodstvom koreografa in režiserja Wayna McGregorja vključuje skladatelja Joela Cadburyja, filmskega oblikovalca Ravija Deepresa, oblikovalko luči Lucy Carter, umetnika govorjene besede Isaiaha Hulla, dramaturginjo Uzmo Hameed, kostumografa Philipa Delamoreja in umetnika poslikave telesa Alexa Boxa, s posebno zahvalo Brianu in Wendy Froud.

Pionir v izkoriščanju povezav med lastno umetnostjo in znanstvenimi inovacijami, ki so revolucionirale življenje 21. stoletja.
The Financial Times

Dih jemajoča digitalna okolja in najsodobnejša kostumografija se zlivajo v osupljivem spoju fantastike in dokumentarnega, medtem ko visoko vnetljiva koreografija v dialogu z govorjeno besedo naslavlja neločljivo povezanost človeka in narave. Sodoben ekološki mit v poustvaritvi briljantnih članov plesne skupine Company Wayne McGregor preizprašuje, kako kot skupnost strniti sile, da bi sprožili proces celjenja.
 

Ključna stvar, ki jo je o novi produkciji Wayna McGregorja treba vedeti, je, da navkljub navdihovanju pri The Dark Crystal, kultnem filmu Jima Hensona iz leta 1982, prav malo spominja nanj. Tu ni fantastičnih lutk, mitičnih svetov, prikupnih vilincev v iskanju kristala, nobene očitne delitve med dvema stranema, modrimi in krutimi, dobrimi in slabimi. Zato tega ne pričakujte. Vendar pa je močno prisotna slika ogroženega sveta, z naravnimi elementi nevarno iz tira, na robu uničenja. McGregorjevo sporočilo je, da ne gre za fantazijo, temveč realnost našega planeta.

Wayne McGregor
Večkrat nagrajeni britanski koreograf in režiser ter prejemnik odlikovanja poveljnik viteškega reda Britanskega imperija (CBE), Wayne McGregor (1970), je mednarodni sloves pridobil z radikalnimi inovacijami v performativni umetnosti, ki so na novo opredelile ples moderne dobe. Ob nemirni zvedavosti in neusahljivi želji po raziskovanju gibanja in njegovih ustvarjalnih potencialov so koreografski eksperimenti vodili v dialog z vrsto umetniških zvrsti, znanstvenih disciplin in tehnoloških intervencij. Z osupljivimi in večdimenzionalnimi deli, ki so plod teh interakcij, McGregor že skoraj tri desetletja ostaja v samem vrhu sodobne umetnosti. 

Leta 1992 je za realizacijo obsežnega korpusa stvaritev v dialogu s plesom in onkraj njega ustanovil skupino Random Dance, ki je pozneje prerasla v Studio Wayne McGregor in je danes uveljavljena pod imenom Company Wayne McGregor. Prav ta ansambel vrhunskih plesalcev je McGregorju zagotovil kiparsko glino, pripomoček, s katerim je razvijal svoj prepoznavni vizualni slog ter proučeval možnosti telesnega giba in njegove skrajno precizirane artikulacije. McGregor je za skupino ustvaril več kot trideset del, s katerimi gostuje po Veliki Britaniji in vsem svetu. Še dandanes ostaja njegov eksperimentalni laboratorij za iskanje novih koreografskih poti. Company Wayne McGregor je rezidenčna skupina londonskega gledališča Sadler's Wells. 

McGregor je bil za rezidenčnega koreografa Kraljevega baleta imenovan leta 2006 kot prvi sodobnoplesni umetnik v tej vlogi. Je prejemnik številnih nagrad, kot so Critics' Circle (štirikrat), Time Out (dvakrat), South Bank Show (dvakrat), Olivierjeva nagrada (dvakrat), Benois de la Danse in Golden Mask (dvakrat). Leta 2011 je prejel odlikovanje poveljnik viteškega reda Britanskega imperija (CBE) za dosežke v plesu in 2021 veliko nagrado Lozane za življenjsko delo (Prix de Lausanne). 

Wayne McGregor: Univerzum: Odisejada temnih kristalov

5. nov. 19:30
Več terminov

19,00 I 25,00 I 29,00 I 32,00 EUR

17,00 I 23,00 I 25,00 I 29,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Režiser in koreograf: Wayne McGregor
Glasba: Joel Cadbury
Filmska zasnova: Ravi Deepres
Oblikovanje svetlobe: Lucy Carter
Kostumi in naglavne maske: Philip Delamore in dr. Alex Box

 

Koprodukcija: Company Wayne McGregor in The Royal Ballet v sodelovanju z The Jim Henson Company

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI