9. apr. 2019 20:00

Jubilejni koncert Partizanskega pevskega zbora ob 75. obletnici

Prireja: KD Partizanski pevski zbor

Invalidski pevski zbor, katerega neposredni naslednik je Partizanski pevski zbor, je bil ustanovljen 20. aprila 1944 v Planini nad Semičem. Letos aprila praznujemo tri četrt stoletja delovanja. Obletnico bomo pospremili tudi s kulturno-umetniškim dogodkom, vrednim takega jubileja.

Zbor je imel že med vojno več kot dvesto nastopov. Partizanske pesmi in pesmi upora so partizani peli že v prvih partizanskih enotah, takoj, ko so bile ustanovljene. Peli so jih v bojih, ko so jurišali na sovražnikove postojanke, po končanih spopadih, da bi znova strnili vrste in se s pesmijo poslovili od padlih tovarišev, peli so jih izgnanci v taboriščih.

Partizansko gibanje je na osvobojenem ozemlju v Beli krajini vzpostavilo institucije, ki jih potrebuje delujoča država, med njimi tudi kulturne. Prvi dirigent zbora Karol Pahor je v partizanski bolnišnici med okrevajočimi borci poiskal dobre pevce. Po intenzivnih vajah so kmalu začeli nastopati. Te pesmi so sprejeli v vseh kotičkih Slovenije, v zidanicah na dolenjskih gričih, v skednjih in skrivališčih primorskih rodoljubov, na osvobojenem ozemlju in globoko v sovražnikovem zaledju. Partizanske pesmi in pesmi upora so se zapisale v srca mnogih Slovencev, ki jih še danes s ponosom pojejo.

Partizanski pevski zbor ohranja domoljubne in partizanske pesmi, ki so nastale v najhujših časih našega obstoja, ter je varuh te kulturne dediščine.

Jubilejni koncert bo predvsem glasbeni dogodek, ki bo poslušalcem pričaral lepoto partizanskih, pa tudi drugih pesmi, ki jih bo poleg Partizanskega pevskega zbora izvajal kot gost Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec. V nekaterih pesmih bo oba združena zbora spremljala Laška pihalna godba, pa po dolgih letih tudi solistka. S koncertom želimo simbolno povedati, da je izročilo pesmi upora, domoljubnih in partizanskih pesmi pomembno za vse generacije.

Koncert bo sestavljen iz štirih sklopov: v prvem se bo predstavil Partizanski pevski zbor, v drugem PAZ Vinko Vodopivec, v tretjem Laška pihalna godba, v četrtem pa bodo skupaj zapeli in zaigrali oba zbora, sopranistka Gaja Sorč in Laška pihalna godba. V zadnjem sklopu bomo počastili tudi spomin na 75. obletnico smrti pesnika Karla Destovnika Kajuha, med drugim s krstno izvedbo skladbe na njegovo besedilo.

Jubilejni koncert Partizanskega pevskega zbora ob 75. obletnici

9. apr. 2019 20:00
9. apr. 2019 20:00
Več terminov

5, 10, 15 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Gallusova dvorana

Naše dvorane

Razgibana zunanjost Cankarjevega doma sledi organizaciji v notranjosti, kjer na dvaindvajsetih prizoriščih domujeta kulturno-umetniški program in kongresno-prireditvena dejavnost. Dvorane so tehnično opremljene za prireditve vseh vrst in žanrov.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI