16. mar. 2022 19:00

Dr. Kozma Ahačič in dr. Boža Krakar Vogel

V sodelovanju z Odsekom za slovenski jezik pri Slovenski matici

Dr. Kozma Ahačič: Fran in Franček – slovarji kot spremljevalci našega vsakdana
Spletni slovarji so omogočili leksikografom tesnejši stik z uporabniki slovarskih del. Slovaropisne informacije na spletu lažje povezujemo s svetovanjem, poučevanjem o jeziku, reševanjem jezikovnih zadreg, pa tudi z najrazličnejšimi korpusi in zbirkami. Vloga uporabnikov se je s tem bistveno okrepila, prav tako se je okrepilo raziskovanje njihovih potreb. Portala Franček in Fran sta tudi v svetovnem merilu zgleden primer, kako lahko slovaropisna dejavnost v povezavi z raziskovanjem jezika postane spremljevalka našega vsakdana.


Dr. Boža Krakar Vogel: Dajmo priložnost slovenščini – odnos do slovenščine v javnosti (predavanje z delavnico)
Predavateljica bo najprej predstavila projekt Dajmo priložnost slovenščini, ki po Sloveniji poteka že tri leta. Njegov namen je udeležencem  predavanj – neslovenistom različnih usmeritev – dati priložnost, da osvežijo lasten pogled na slovenščino in vprašanje slovenščine v javni rabi osvetlijo iz novega zornega kota. V delavniškem delu bo kratek preizkus za udeležence, ki bodo dejavno reševali nekatere jezikovne zanke, med seboj primerjali rešitve in dobili povratno informacijo strokovnjaka.
 

Dr. Kozma Ahačič in dr. Boža Krakar Vogel

16. mar. 2022 19:00
16. mar. 2022 19:00
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI