29. mar. 2023 20:00

Fabula v teoriji z Bernardine Evaristo

Program Fabula v teoriji bo letos pretresal vprašanje osebne in kolektivne preteklosti, kakšne nauke nam ponuja preteklost za delovanje v sedanjosti in kaj se nam obeta v prihodnosti, kako se pri tem povezuje vprašanje človekovega (osebnega) in kolektivnega (družbenega) spomina, kaj nam lahko ponudi retrospektiva in kaj (samo)refleksija. Kot gosta na omenjeno temo bosta v Cankarjevem domu nastopila svetovno odmevna britanska avtorica Bernardine Evaristo in italijanski avtor Antonio Scurati, čigar roman M. Otrok stoletja bo ob tej priložnosti tudi izšel v slovenščini.

Bernardine Evaristo je ena tistih avtoric, ki bi jih morali brati vsi, vsepovsod.
Elif Shafak

Manifest je osupljiv in navdihujoč opis življenja in uspešne poti britanske pisateljice Bernardine Evaristo – o tem, kako se je uprla masovnemu toku in se več desetletij borila, da bi svoje ustvarjalno delo pokazala svetu. Z značilnim humorjem opisuje, kako je odraščala z osmimi brati in sestrami, očetom iz Nigerije in angleško materjo katoličanko. Pripoveduje o tem, kako je pomagala ustanoviti prvo britansko gledališko skupino za temnopolte ženske, opisuje kvir/LGBT+ Londona osemdesetih let prejšnjega stoletja, odnose v svojih dvajsetih in se spominja svoje odločenosti, da bo pisala knjige, ki jih je v svetu okrog sebe pogrešala. S spomini Bernardine Evaristo dobivamo izjemno močan pogled na aktualne razprave o rasi, razredu, feminizmu, spolnosti in staranju. Opominja nas na to, kako daleč smo prišli in kako dolga pot nas še čaka. S to knjigo je avtorica napisala manifest o neustavljivosti, ustvarjalnosti in aktivizmu ter ustvarjalnim ljudem skušala pokazati, kako na življenjski poti ne glede na vse ovire ostati zvesta sebi. To je manifest o tem, kako biti neustavljiv. Manifest za vse nas.

Roman je prevedla Katja Zakrajšek.
 

Bernardine Evaristo (1959) je avtorica osmih romanov, med katerimi je tudi Dekle, ženska, druga_i, za katerega je prejela nagrado booker in postala prva temnopolta avtorica, ki je osvojila to priznanje. Leta 2020 je prejela prestižno britansko literarno nagrado za knjigo leta in nagrado indie za najboljše leposlovno delo. Piše tudi kratko prozo, poezijo, eseje, literarno kritiko in dramo. Deluje tudi kot urednica, je članica več literarnih žirij in predsednica Kraljevega literarnega društva, profesorica kreativnega pisanja na Univerzi Brunel v Londonu in častna sodelavka Kolidža sv. Ane v Oxfordu. Leta 2020 je bila sprejeta v Red britanskega imperija (OBE). Rojena je bila v Londonu, kjer živi še danes.

Dogodek v Cankarjevem domu bo z avtorico vodila Katja Zakrajšek.

Dogodek bo tolmačen v slovenščino.


 

Fabula v teoriji z Bernardine Evaristo

29. mar. 2023 20:00
29. mar. 2023 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI