10. dec. 2019 19:00

Grški književniki v Cankarjem domu

V okviru Festivala Na Olimpu

Stari prijatelj Slovenije Anastassis Vistonitis je med osrednjimi sodobnimi pisci in prihaja v Cankarjev dom s tremi prijatelji, cenjenimi vrhunskimi literati.

Na večeru se bodo ob Vistonitisu predstavili: pisatelj, literarni in filmski kritik Tassos Goudelis, romanopisec Michalis Modinos ter pesnik in prozaist Yiorgos Chouliaras, aktualni predsednik Združenja grških pisateljev.


Tassos Goudelis piše kratke zgodbe, romane in eseje. Deluje tudi kot literarni in filmski kritik. Je avtor scenarijev za kratke filme in predava na Akademiji za igro in režijo Grškega narodnega gledališča. Tassos Goudelis je tudi urednik revije To Dentro (Drevo), ene najstarejših in najbolj cenjenih grških literarnih publikacij. Njegov prozni slog je soroden evropskemu visokemu modernizmu s prvinami osebnih izkušenj in aluzij na sodobni svet.

Michalis Modinos je eden največjih grških romanopiscev s svojstveno pisavo in neprimerljivim pripovednim tokom. Njegova dela sodobne dogodivščine likov v Grčiji in na tujem (še zlasti v Afriki) spajajo z zahodno mitologijo ter afriškimi in grškimi krajinami na ozadju ogrožene Matere Narave. Modinos si je v Grčiji in Evropi ustvaril ime tudi kot okoljevarstvenik. Knjižne recenzije objavlja v vodilnem grškem časopisu Ta Nea (Novice).

Yiorgos Chouliaras je predsednik Združenja grških pisateljev, ki je dolga leta na tujem (v ZDA in Evropi) deloval kot tiskovni predstavnik. Chouliarasovi poezijo in prozo zaznamuje mojstrski minimalizem. Njegova lirika s samosvojim, podrobnim slogom spomine na otroštvo in sodobna vprašanja prepleta z odjeki preteklosti. Opredeljuje ga poseben grenko-sladek humor, utemeljen globoko v človeški naravi. Chouliaras je tudi eden najboljših komentatorjev družbenih in političnih vprašanj v povezavi z grško in svetovno literaturo.

Anastassis Vistonitis je eden najvidnejših pesnikov, esejistov in kritikov svoje generacije. Leta 2004 je v slovenskem prevodu Vena Tauferja izšla izdaja izbranih pesmi Sonce na jarku. Poseben prostor v njegovi poeziji je namenjen današnjemu svetu ter antičnim mitom in likom (Evridika, Medeja in Ariadna). Med letoma 2016 in 2018 je bival v Ljubljani ter raziskoval mitološko pot argonavtov med vračanjem iz Kolhide ob Črnem morju v Grčijo ter kako so mit opisovali rimski, slovenski (Valvasor) in avstrijski zgodovinarji. 


Grška razsežnost (kot tudi zahodni in univerzalni kontekst) polno prežema delo omenjenih piscev, ki verjamejo v celovito enotnost evropske književnosti s preseganjem jezikov in narodnih meja, obenem pa so mojstrski ubesedovalci maternega jezika.

Grški književniki v Cankarjem domu

10. dec. 2019 19:00
10. dec. 2019 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Dogodek bo povezovala dr. Svetlana Slapšak; zagotovljen bo simultan prevod iz grščine.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI