21. mar. 19:00

Kritični kabaret

Kritični kabaret, vzpostavljen v letu 2024, bo s pomočjo vodilnih svetovnih intelektualcev, pisateljev, filozofov, ekonomistov in umetnikov, ki bodo povabljeni v Ljubljano, poskušal ne samo nasloviti težave našega časa, ampak tudi ponuditi potencialne smernice in rešitve za prihodnost.

Cikel Kritični kabaret smo zasnovali s filozofom Srečkom Horvatom ter novinarko Sobotne priloge Dela in programsko direktorico čezmejnega festivala Poklon viziji / Omaggio a una visione, Patricijo Maličev, ki jima bo pripadel uvodni večer cikla 21. marca 2024 ob 19. uri v Klubu CD. Na dogodku bosta razkrila tudi prvega, aprilskega gosta.

Glede na zapis nemškega tednika Der Freitag je Srečko Horvat »eden najbolj vznemirljivih glasov svoje generacije«. Njegov nastop v Cankarjevem domu se bo dotikal perečih izzivov sodobnega trenutka. V prvi vrsti se bo ukvarjal z vprašanji podnebnega zloma ter vojn kot vseprisotne in vseobsežne krize človeštva. Dodatno spodbudo za Horvatovo gostovanje predstavlja tudi lanski izid slovenskega prevoda njegove knjige Po apokalipsi (KUD Apokalipsa), ki raziskuje različne predele sveta in ponuja razmisleke za bivanje onkraj apokalipse. V njej se ukvarja s sedanjostjo kot dobo antropocena ali kapitalocena, z načini soočanja s postapokaliptično melanholijo pa tudi s pomenom fetišizacije apokalipse. Da pa ne bi ves ljubljanski pogovor minil v znamenju pretečih katastrof, bo Horvat predstavil tudi nekaj lahkotnejših tem, denimo njegov utopični projekt na otoku Vis z imenom ISSA, Šola družbene avtonomije, skozi katerega se sprašuje o pogojih »dobrega življenja« med planetarno krizo. 


Srečko Horvat je filozof in avtor odmevnih knjig, kot so Poezija prihodnosti (Penguin, 2019), Radikalnost ljubezni (Wiley, 2015) in Kaj želi Evropa? (v soavtorstvu s Slavojem Žižkom, Columbia University Press, 2013). Njegova besedila lahko najdemo v uveljavljenih revijah in časopisih The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Newsweek, Al Jazeera, Jacobin in Granta. Velja za enega izmed osrednjih likov nove levice v pojugoslovanskem prostoru, dejavno je sodeloval v več protestnih gibanjih po svetu, vključujoč študentske proteste na Hrvaškem v letu 2009, Occupy Wall Street  2011 ter World Social Forum v Senegalu in Tuniziji. Je eden izmed ustanoviteljev festivala Subversive in projekta ISSA, Šole družbene avtonomije, ki deluje na otoku Vis.  
 

Kritični kabaret

21. mar. 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI