17. sep. 18:00

Lastovka 2024

Program Ars Radia Slovenija tudi letos, že triintridesetič, razpisuje natečaj za kratko zgodbo, skupaj s Cankarjevim domom pa soorganizira podelitev te nagrade. Na natečaj je letos prispelo okrog 1000 zgodb, izmed teh je tričlanska žirija izbrala najboljšo, ki bo razkrita na podelitvi. Zgodbe iz ožjega izbora in njihove avtorje oziroma avtorice pa bomo spoznali že v dneh pred podelitvijo v radijski oddaji Literarni nokturno.  

Natečaj je leta 1992 s sodelavci osnoval Andrej Arko. Na začetku je imel natečaj kategoriji krajših in daljših besedil, potem pa se je osredotočil na eno samo – vanjo lahko sodita na eni strani bolj fabulativna zvrst kratkih zgodb, ki jo je utrdila ameriška književnost, in na drugi bolj refleksivna in lirična črtica, ki jo dobro pozna slovenska literarna zgodovina. Zmagovalne zgodbe minulih let lahko beremo tudi knjižno. Leta 2002 je izšla knjiga Tiskarjeva napaka in druge nagrajene zgodbe, leta 2016 knjiga Valovi kratkih zgodb, leta 2021 pa še zvočna knjiga Valovi kratkih zgodb. Leta 2021, ob tridesetletnici, je nagrada dobila tudi ime – lastovka. 

Letošnjo podelitev boste v neposrednem prenosu lahko ujeli na radijskih valovih 3. programa Radia Slovenija – programa Ars. Režiral jo bo Klemen Markovčič, scenarist bo Matej Juh. 

Lastovka 2024

17. sep. 18:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI