13. jun. 2019 19:00

Prof. dr. Theodossios P. Tassios: Starogrški avtomati

Predavanje ob odprtju razstave Ideja

Vse od 2. tisočletja pr. n. št. so si grška plemena v ustvarjalni predanosti tehnologiji zamislila celo bogove kot uporabnike številnih avtomatov v božjih palačah. Poleg tega so tudi grški bogovi ljudem darovali različne samodejne naprave in robote. V grški zgodovini mikenskega in arhajskega obdobja je tehnologija doživela hiter razvoj, v Aristotelovem času zasledimo razmah konstruiranja in uvajanja uporabnih avtomatov ter vrhunec med helenističnim obdobjem.

Predavanje bo povzelo naslednje kategorije avtomatov: čudežne, umetniške, praktične avtomate, krmilne mehanizme in izobraževalne fizikalne eksperimente. Predstavitev bo obsegala natančne risbe, fotografije modelov in videe delujočih avtomatov.

Predaval bo prof. dr. Theodossios P. Tassios (NTUA, Univerza v Atenah), ki velja za enega največjih poznavalcev starogrške tehnologije.

Predavanje bo v angleščini, za prevod bo poskrbljeno. 

 

Prof. dr. Theodossios P. Tassios: Starogrški avtomati

13. jun. 2019 19:00
13. jun. 2019 19:00
Več terminov

5 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Prof. dr. Theodosios P. Tassios je bil rojen leta 1930 v grški Kastorii. Študiral (1948-1953) gradbeništvo na Narodni politehnični univerzi v Atenah, kjer je leta 1958 tudi doktoriral. Med letoma 1953–54 se je izpopolnjeval na visoki šoli Centre Etudes supérieures v Parizu. Na Narodni politehnični univerzi v Atenah je bil leta 1964 imenovan za izrednega profesorja in pet let pozneje za rednega profesorja. Je gostujoči profesor številnih tujih univerz. Specializiran je za restavratorstvo, filozofijo in zgodovino tehnologije, moralno filozofijo in zgodovino starogrške tehnologije.

Je član Akademije znanosti v Torinu ter predsednik oz. častni član več strokovnih združenj doma in na tujem. Prejel je številna priznanja, mdr. častni doktorat v Liegeu, na Cipru, v Nankingu idr., in medaljo mesta Paris. Objavlja članke v znanstvenih publikacijah, izdal pa je tudi 60 strokovnih knjig. Je gostujoči profesor številnih tujih univerz. Specializiran je za restavratorstvo, filozofijo in zgodovino tehnologije, moralno filozofijo in zgodovino starogrške tehnologije.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI