14. okt. 19:00

Salon z razgledom: Petra Hůlová

Literarni večer

Češka pisateljica Petra Hůlová je bralce osupnila že s prvencem Spomin moje babice (2002), za katerega je na Češkem prejela prestižno nagrado magnesio za odkritje leta, pri češkem dnevniku Lidové noviny pa so ga okronali za najboljši roman leta. Hůlová je z vsemi nadaljnjimi deli dokazala, da je pripovedovalka velikega pomena – osebne zgodbe svojih junakov spretno prepleta s širšimi družbenimi in kulturnimi temami. Svoja dela opredeljuje za »3G«: vselej krožijo okoli spola (gender), generacij in geografije. V slovenščini lahko beremo njena romana Postaja Tajga (Cankarjeva založba, 2016), v katerem evropskega duha sooči s sibirsko kulturo, in Kratka zgodovina gibanja (Cankarjeva založba, 2020), distopijo o feministični diktaturi, ki ni neprijetna le za moške.

Hůlová je sicer diplomirala iz kulturologije na Karlovi univerzi v Pragi. Potem ko je več let študirala mongolski jezik in kulturo, je eno leto preživela v Mongoliji, Fulbrightova štipendija pa jo je pospremila na Oddelek za antropologijo Univerze v New Yorku.

Pogovor bo v angleščini, s prevodom v slovenščino. 

Salon z razgledom: Petra Hůlová

14. okt. 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI