11. maj 2020 18:00

Vedoželjnost brez besed - prestavljeno na jesen

dr. Katarina Beguš

Prireditev je skladno z uredbo Ministrstva za zdravje prestavljena na jesen.

Prireditev je skladno z uredbo Ministrstva za zdravje prestavljena.

Več o prestavljenih/odpovedanih prireditvah>>

Za vse informacije smo obiskovalcem na voljo na info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si ter prek zasebnih sporočil na družbenih omrežjih CD.

 

Ko opazujemo najmlajše med nami – dojenčke, ki še ne znajo hoditi ne govoriti – se nam zlahka zdi, da so nebogljeni in popolnoma prepuščeni odraslim, ki zanje skrbimo in jih učimo, kar se nam zdi pomembno in ustrezno. Ampak, kot se pogosto zgodi, videz vara. Z moderno tehnologijo in sistematičnimi raziskavami je znanost o učenju dojenčkov v zadnjih letih razkrila, da so otroci še pred enim letom starosti pravzaprav zelo dejavni in vedoželjni učenci. Kaj je dojenčkom zanimivo; kaj o svetu razumejo in kaj jih preseneča; kako nam zastavljajo vprašanja, še preden znajo govoriti; kaj pričakujejo od odraslih in kako so videti njihovi možgani, ko se učijo? Ter, morda najpomembnejše, kako lahko poskrbimo, da otroška vedoželjnost ne zbledi in ugasne? Na tem predavanju bom predstavila študije, s katerimi smo na ta in druga vprašanja skušali odgovoriti.


Dr. Katarina Beguš je diplomirala iz psihologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Še pred koncem dodiplomskega študija jo je pot zanesla v London, kjer je pridobila prve izkušnje v raziskovalnem svetu, kot praktikantka v centru za raziskave možganskega in kognitivnega razvoja na Kolidžu Birkbeck Univerze v Londonu. Delo jo je navdušilo, zato je ostala v Londonu, nadaljevala študij ter pridobila magisterij iz kognitivne nevroznanosti na Univerzi UCL ter doktorat iz razvojne kognitivne in nevroznanosti na Kolidžu Birkbeck. Raziskovalno delo s poudarkom na učenju in vedoželjnosti dojenčkov jo je po pridobljenem doktoratu sprva vodilo v Budimpešto, kjer je nadaljevala svoje delo na Osrednji evropski univerzi, in nazadnje čez veliko lužo v ZDA, kjer trenutno dela kot podoktorska raziskovalka na Univerzi v Rutgersu. Navdih pogosto najde pri svojih nečakih, s katerimi redno in rada obiskuje svojo družino v Sloveniji.
 

Vedoželjnost brez besed - prestavljeno na jesen

11. maj 2020 18:00
11. maj 2020 18:00
Več terminov

10 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI