5. mar. 20:00

Zvokotok v CD: Félix-Antoine Morin in Asemic Sound Mappings

V jedru koncepta letošnjega cikla Zvokotok je razmišljanje o zvokovnem potencialu kulturnih, civilizacijskih produktov, kot sta tekst in podoba. Če je notni zapis tradicionalno predvideval, da se bosta skladatelj in izvajalec čim bolj natančno razumela, z novimi pristopi k artikulaciji glasbene zamisli to ni več le malo verjetno, temveč predvsem ni nujno. Ker tekstovna in vizualna kompozicija širita polje interpretacije – in sicer tako zelo, da interpretu dopuščata skladateljsko vlogo (celo spodbujata jo) –, lahko rečemo, da z vsako izvedbo nastane nova skladba. Zato bo, kjer bo to mogoče, na posameznem koncertu posamezna kompozicija izvedena večkrat, a vsakič z drugo izvajalsko zasedbo. Opazovali bomo torej ne le izvedbo, ampak nastanek (vsakič druge) skladbe, nastajanje neavtoritarnega sistema komunikacije.

Na prvem koncertu Zvokotoka predstavljamo delo Félixa-Antoina Morina, kanadskega skladatelja in vizualnega umetnika. Morin je vizualne umetnosti študiral na Univerzi v Québecu v Montréalu, študij elektroakustične kompozicije pa je pridobil na Konservatoriju za glasbo v Montréalu. V zadnjih letih se posveča zlasti grafičnim kompozicijam in raziskovanju arhitekturnih elementov glasbe. 

Izvajalke in izvajalci bodo poustvarili kompozicijo iz Morinovega cikla Asemic Sound Mappings. Zasedbe:
1.    Kaja Draksler in Primož Sukič
2.    Marina Džukljev in Zlatko Kaučič
3.    Nina Prešiček in Tea Vidmar

Letošnji Zvokotok snuje Nina Dragičević.

Zvokotok je koncertni cikel, ki se posveča sodobni komponirani glasbi, raziskovanju kompozicijskih postopkov, pogosto v povezavi z glasbeno tehnologijo. Spodbuja in združuje samosvoje zvočne jezike, izvedbeno inovativnost ter povezuje prostore ustaljenega institucionalnega umetniškega delovanja s prostori dinamičnega delovanja neinstitucionalnih umetniških sfer. 

Zvokotok v CD: Félix-Antoine Morin in Asemic Sound Mappings

5. mar. 20:00
Več terminov

10,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Produkcija: Zavod Sploh
Koprodukcija: Cankarjev dom
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

9. feb. 19:00

Delavnica Marka Pogačnika 2023

Delavnica Marka Pogačnika v Cankarjevem domu vsako zimo poteka od leta 1983 naprej z namenom, vedno znova spraševati se o smislu človekovega bivanja na Zemlji, o sodobni preobrazbi prostora ter o človekovem odnosu do drugih bitij narave in vesolja. Temelji na avtorjevih izkušnjah pri delu z zdravljenjem ter regeneracijo naravnih in urbanih prostorov. 
 

Ob 40-letnici delavnice bomo spregovorili o temi
Zemlja odpira vrata v svoje vzporedne svetove

Razširjeni pogled na Zemljo, kakršen se razvija v zadnjih desetletjih, omogoča stik s subtilnimi ravnmi življenja in bitji, ki jih naseljujejo. Poleg biosfere in vse povezujoče sfere Zemljine zavesti se na osnovi medrazsežnostnih vrat, ki vodijo v vzporedne prostore bivanja, odpira pogled v do zdaj zasenčena območja Zemlje in bitij, ki delujejo v vzročnem ozadju življenja. Avtor na osnovi svojih najnovejših izkušenj opiše razvoj te nove stopnje v procesu preobrazbe Zemlje in bitij, ki Zemljo na različnih ravneh naseljujemo.
 

Marko Pogačnik, rojen v Kranju 1944, akademski kipar, živi v Šempasu na Primorskem. 
V letih 1965–71 je deloval v okviru gibanja in skupine OHO, med 1971 in 1979 kot član poljedelske in umetniške skupnosti Družina v Šempasu. 
Razvil je litopunkturo – umetnost akupunkture pokrajin in mest, povezano s slikovnim jezikom kozmogramov. Po letu 1997 je prenesel težišče dela k temam v zvezi s preobrazbo Zemlje in človeka. Razvijal je telesne vaje Dotika Gaje za osebni razvoj in stik s Zemljo. 
Po letu 2006 je nastajal projekt Geopunkturnih instalacij v kamnu, postavljenih v različnih deželah Evrope in po svetu. Razstavljal je v mednarodni selekciji Beneškega bienala 2017.
Knjige med drugimi: Ljubljanski trikotnik, Slovenija čudežna, Ples Zemljine preobrazbe, Ustvarimo kulturo Gaje. 
Za svoje umetniško delo je prejel nagrado Prešernovega sklada 1990, Bevkovo nagrado istega leta in Jakopičevo 2008. Generalna sekretarka Unesca mu je leta 2016 podelila naziv UNESCO Artist for Peace/UNO Goodwill Ambassador.


 

Delavnica Marka Pogačnika 2023

9. feb. 19:00
Več terminov

10,00 EUR

17. mar. 20:00

Fabula Hub: Cristina Morales – Bojevniki

Bojevniki

Knjiga, ki želi eksplodirati v bralcu …
Universo la Maga

Knjiga Bojevniki – morebiti roman, morebiti gledališka igra – skozi fikcijo bralcu pripoveduje resnično zgodbo o reprezentaciji in resničnosti, o vsiljenih radikalizmih in avtentični transgresiji, o umetnosti kot provokaciji in provokaciji kot umetnosti. Protagonisti dela, mladi člani gledališke skupine, ki želijo z umetnostjo izraziti prezir do družbe, v svojem delovanju smešijo vse spoštovanja vredne posameznike, začenši pri sebi, nadaljujoč z igralskimi kolegi, vse do velikih literarnih mojstrov. Tako in izhajajoč iz starega avantgardnega načela poveličevanja mladih člani skupine svojo mladost spremenijo v besno zgodovinsko kategorijo, ki jih spremeni ne le v gledališke, temveč tudi v politične akterje, saj je resničnost mogoče prikazati le s posmehom, pri čemer avtorica zgradi provokativen generacijski portret, ki izvira iz medgeneracijskega prepada, nerazumevanja v okolici in anomalij sodobnega sveta. Inovativnim pristopom znotraj izpisanega in izvrstni rabi medbesedilnosti na formalni ravni sledi tudi vsebina, ki s humorjem in ironijo bralca intenzivno pripravi h kritičnemu razmisleku in dvomu v trenutno družbeno ureditev kapitalistične in patriarhalne diktature. Delo, ki spodbuja k prebuditvi ter opozarja na nujnost boja za potrebne spremembe v nas in okoli nas.

Roman je prevedla Veronika Rot.


Cristina Morales (1985) je med najbolj inovativnimi, radikalnimi in izrazitimi glasovi sodobne španske književnosti, po poklicu pa diplomirana pravnica in politologinja ter specialistka za mednarodne odnose. Avtorica, ki ima za seboj štiri romane (Los combatientes – Bojevniki, Últimas tardes con Teresa de Jesús – Zadnji večeri s Terezijo Jezusovo, Terroristas modernos – Sodobni teroristi in Lectura fácil – Lahkotno branje) ter zbirko kratkih zgodb La merienda de las ninas (Dekliški popoldanski prigrizek), je znana po svoji ostri kritiki družbenih, političnih in medijskih struktur ter ideologij. Za svoja dela je prejela več nacionalnih in mednarodnih nagrad, leta 2021 pa jo je ugledna literarna revija Granta razglasila za najboljšo mlado špansko prozaistko. Ob svojem literarnem ustvarjanju deluje tudi v gledališču, plesu in glasbi; sodeluje s sodobnim plesnim kolektivom Sexual Femenina in je izvršna producentka punk skupine At-Asko.


Pogovor z avtorjem bo potekal v španskem jeziku, zagotovljeno bo simultano tolmačenje v slovenski jezik.


Fabula Hub je del programskega sklopa, v katerem festival Fabula posebno pozornost namenja mladim obetavnim avtorjem/avtoricam, ki jih družita izkušnja sobivanja v različnih kulturah in delovanje v različnih umetniških medijih. V letu 2021 se je kot prva avtorica predstavila mlada nemška pisateljica in dramaturginja Enis Maci, 2022 smo v okviru programa gostili hrvaškega pesnika, pisatelja in dramaturga Dina Pešuta, 2023 pa pozornost namenjamo španski literaturi in avtorici Cristini Morales. Fabula Hub ob gostovanjih novih upov svetovne literature poskrbi tudi za prve prevode njihovih del v slovenski jezik, ob tem pa organizira tudi dodaten spremljevalni program, v okviru katerega izbrani avtor/avtorica spoznava mlada imena slovenske literature oziroma kulture in se z njimi povezuje.

Fabula Hub: Cristina Morales – Bojevniki

17. mar. 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

8. in 26. februar

Vita Mavrič / Jani Kovačič: Kontra - Alba

Oba koncerta sta razprodana. Koncert 8. februarja bo neposredno prenašal Prvi program Radia Slovenija – PRVI.

Avtor glasbe in besedil: Jani Kovačič
Priredbe: Jaka Pucihar

Vita Mavrič, glas
Jaka Pucihar, klavir; Janez Krevel, kontrabas; Gašper Bertoncelj, bobni; Matic Smolnikar, kitara; Peter Ugrin, violina
Spremljevalni vokali: Barbara Grabar, sopran; Jana Gamser, alt; Bojan Bratuž, bariton in bas; Samo Vovk, tenor
Lučna in scenska zasnova: Andrej Stražišar


Kontra-Alba, Večer in Jutro
Dvoje umetniških duš, oba z izrazito emotivnim pristopom, a vsak s svojo značilno interpretacijo. Vita Mavrič in Jani Kovačič že skoraj četrt stoletja prepletata svoji ustvarjalni poti. Skupaj sta poustvarjala pesmi Bertolta Brechta in Vitomila Zupana in z njimi gostovala po domačih in tujih odrih, z glasbeno predstavo Nepozabne sta oživila dela prezrtih slovenskih pesnic, Vita je v svoje projekte vključevala Janijeve pesmi. In če bi lahko kdo ujel bistvo Janijeve poetično-glasbene ustvarjalnosti ter ga postavil naravnost pod žaromete, namesto da ga skromno zadržuje v podobi na videz preproste kantavtorske ustvarjalnosti – potem je to zagotovo lahko le Vita Mavrič.

V projektu Kontra-Alba se Viti Mavrič pri predelavi manj znanih pesmi Janija Kovačiča pridruži njen dolgoletni glasbeni sopotnik, skladatelj in pianist Jaka Pucihar, še ena ključna umetniška osebnost v Vitinem življenju. V osmerici izbranih pesmi pred nami izrišeta Janijevo videnje sveta: spoznamo pronicljivega opazovalca, ki v vseh časovnih obdobjih ostaja neizprosen kritik družbenih zablod.

Kontrastnost in subverzivnost njegovih pesmi Vita in Jaka izkoristita ter še dodatno potencirata. Glasba postane še spevnejša, z lahkoto nas zapelje v korake swinga, tanga, bossa nove ter nas mimogrede ukani, da poplesujemo ob temačni vsebini, ki jo skozi svojo značilno emocionalno in neverjetno dovršeno interpretacijo podaja Vita. Posmehljivi kontrast nam pred očmi naslika absurdnost naših življenj v sodobnem svetu, ujetih v lagodnost tehnoloških pridobitev in zatiskanje oči pred nesmiselnim trpljenjem nedolžnih. »Hudo je, ko postane groza znosna,« nam pravi – in si ne moremo kaj, da ne bi pritrdili tej misli.

S svojo domišljeno dramaturško zasnovo nas Kontra-Alba pospremi skozi različne odtenke sodobnega človeka. Naslovna pesem je Janijeva reimaginacija srednjeveške viteške lirične oblike albe z značilnim motivom poslavljanja ljubimcev ob jutranjem svitu. Kontra-Alba pa tu predstavlja izrazit kontrast svojim srednjeveškim vzornicam: prestavljena je v nič kaj romantično večerno urbano dogajanje, edini pridih idilične lepote pa prinaša glasba. V nadaljevanju nas Novi digitalni sentiment še trdneje zasidra v sedanjosti, Turobna pa pretrga z navidezno lagodno idilo in nas trešči na realno dno. Sistem čudovitih trupel v ritmu swinga znova izriše absurdne kontraste našega časa, vendar naše dileme niso nič novega pod soncem, kar nam prikaže Stara pesem, ki je svoj zgled našla pri ruskem pesniku in kantavtorju Bulatu Okudžavi. Ko bi bil že čas, da se malo zamislimo, nas preseneti briljantno ironični Mačopolh, za povrh pa še v tango zaviti patos v obliki Svetlobe nove tiranije. Dramaturški vrh predstavlja zadnja pesem, Ena ptička priletela, v katerem se ljudski motiv pojavlja kot tujek v svetu brez smisla, na koncu pa v Vitini interpretaciji vendarle prinese upanje.

Vita Mavrič se v svoji interpretaciji pozorno posveti niansam gosto izraženih misli in barviti jezikovni zvočnosti Janijevih pesmi. Pri tem ne pade v past patetičnega poveličevanja avtorja, ampak si dovoli njegove pesmi predstaviti na samosvoj, duhovit in obenem ekspresiven način. Skupaj z večplastnimi aranžmaji Jake Puciharja, ki vsako od osmih zgodb obdajo s skrbno izdelano zvočno-glasbeno atmosfero, nam predstavi Janija Kovačiča v povsem novi luči. Kot resnega pesnika in glasbenika, ki ga po poslušanju tega albuma ne boste več gledali z istimi očmi. On je kantavtor z raskavim ciničnim glasom. Ona pa šansonjerka z jasnim, čustvenim vokalom. Jani in Vita. Večer in Jutro. Kontra-Alba.

Teja Klobčar, glasbena urednica 

 

Vita Mavrič / Jani Kovačič: Kontra - Alba

8. in 26. februar
Več terminov

20,00 EUR

15,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Produkcija Teater,  Cankarjev dom, Radio Slovenija 1. program 

12. jun. 18:00

Hudiči z angeli plešejo

Strah pred peklenskim ognjem je sprožil nastanek posebnega žanra ljudskih zgodb o navihanih, hudomušnih in včasih, ko je bilo treba koga odvrniti od greha, tudi smrtno resnih in zlobnih hudičih. Ti po žveplu smrdeči zapeljivci in njihovi svetli bratje angeli so v zgodbah iz iste snovi. Vsak na eni strani sveta stražijo vrata do človekovih želja, obžalovanja in strahov. Človek pa – in še sreča, da je tako – z zgodbami potuje od enih do drugih. 
 

Hudiči z angeli plešejo

12. jun. 18:00
Več terminov

10,00 EUR

Idejna zasnova in izbor zgodb: Špela Frlic
Pripovedujeta: Janez Škof in Tamara Avguštin
Glasba: Samo Kutin
 

Produkcija: Homo Narrans v okviru 24. Pripovedovalskega festivala

28. nov. 2022 18:30

Dan Sredozemlja: Basma-Orwa-Atanasovski

Okrogla miza in koncert
Prireja: Zavod APIS v partnerstvu z Ministrstvom za zunanje zadeve ter s podporo Anne Lindh fundacije v okviru mednarodnega Dneva Sredozemlja, pobude Unije za Sredozemlje

Na dan Sredozemlja vabimo na okroglo mizo in koncert tria Basma - Orwa - Atanasovski.

Karizmatične stare arabske melodije sta v harmonijo ujela izjemna sirijska glasbenika, delujoča na Dunaju, Basma Jabr in Orwa Saleh, njunemu čutnemu glasbenemu potovanju pa se pridružuje še transžanrski Vasko Atanasovski.

Koncert Basma-Orwa-Atanasovski je eden izmed šestintridesetih koncertov, ki bodo hkrati potekali v petindvajsetih evro-sredozemskih državah. Glasba nas bo povezala v praznovanju naše skupne identitete in ljubezni do Sredozemlja.

Glasbeni virtuozi bodo pričeli s koncertom ob 20. uri, pred tem pa vabljeni, da se ob 18.30 udeležite okrogle mize Združeni v raznolikosti – kultura kot most v Sredozemlju, ki jo bo vodila novinarka Kristina Božič.

 
 

Dan Sredozemlja: Basma-Orwa-Atanasovski

28. nov. 2022 18:30
28. nov. 2022 18:30
Več terminov

Okrogla miza Združeni v raznolikosti – kultura kot most v Sredozemlju
Povezuje: Kristina Božič, novinarka
Gostje:
Orwa Saleh, glasbenik iz Sirije
veleposlanica Mateja Prevolšek, vodja Sektorja za Afriko in Bližnji vzhod na MZZ
Ervin Hladnik Milharčič, novinar
izr. prof. dr. Jerneja Penca, vodja akademskih zadev na Evro-sredozemski univerzi (EMUNI)

Koncert
Basma Jabr (Sirija) – vokal
Orwa Saleh (Sirija) – oud (arabska lutnja)
Vasko Atanasovski (Slovenija) – saksofon, flavta

Oglejte si video napovednik dogodka: https://www.youtube.com/watch?v=VJGC9glIDKg

19. feb. 19:00

Ditka & band in Feri Lainšček

Božično-novoletni koncert Med nama je angel
Prireja: Mega M d.o.o.

Spoštovani!
 
Obveščamo vas, da je koncert Ditka & band in Feri Lainšček, napovedan za 28. decembra 2022 v Štihovi dvorani Cankarjevega doma, PRESTAVLJEN na nov termin 19. februar 2023.
Koncert je organizator, Mega M d.o.o., odpovedal zaradi bolezni izvajalca.
 
Vstopnice, kupljene za koncert, veljajo tudi za novi termin. Če se koncerta v novem terminu ne morete ali ne želite udeležiti, vam lahko do 31. januarja 2023 izdamo dobropis ali vrnemo kupnino.
 
Hvala za razumevanje!
Cankarjev dom

 Ditka je v sodelovanju s pesnikom in pisateljem Ferijem Lainščkom ter s svojim očetom Gorazdom Čepinom, skladateljem in pianistom, med letoma 2013 in 2022 izdala štiri albume z uglasbeno poezijo. Rdeča nit vsem je ljubezen, prvim trem pa tudi beseda »ne« v njihovem naslovu (Ne bodi kot drugi, Ne spreminjaj me, Ne bodi, kar nisi), ki na simbolni ravni predstavlja nežno mero uporništva za ustvarjanje svoje in drugačne zgodbe z umikom od trenutnih glasbenih trendov. Njen četrti album, ki je izšel julija letos, ima naslov Med nama je angel.  Ta na eni strani nadaljuje dobro poznano vez s pesnikom Lainščkom, na drugi pa v svoj svet povabi še poezijo drugih priznanih slovenskih pesnikov. Na albumu prevladuje ljubezenska lirika Ferija Lainščka, pridružijo pa se ji ljubezenska poezija Cirila Zlobca in Kajetana Koviča, vprašanje o obstoju Janeza Menarta ter aktualni, nekoliko družbenokritični temi v poeziji Srečka Kosovela in Karla Destovnika Kajuha

Samosvoj avtorski pristop, drugačnost, nežna glasba, ki opeva dvojino, bližino in veliko občutkov lepega.

Ditkina zgodba poleg uglasbene poezije v slovenskem jeziku vključuje tudi njene avtorske pesmi v angleščini, pri katerih je podpisana kot avtorica glasbe in besedil. Nekaj njenih pesmi je bilo nagrajenih na mednarodnih festivalih za skladatelje (UK Singer Songwriter Festival, Unsigned Only, USA ...), leta 2019 je postala zmagovalka največjega festivala za kantavtorje v Bolgariji (Sofia Singer Songwriter Festival), 2021 pa je pri avtorski skladbi Cold Heart sodelovala s priznanim britanskim producentom Stuartom Eppsem (sodeloval z Elton Johnom, Led Zeppelini, Oasis …).

Na božično-novoletnem koncertu bo ob spremljavi svoje glasbene zasedbe odigrala izbrane pesmi z vseh omenjenih albumov, poudarek pa bo na predstavitvi zadnjega albuma Med nama je angel. Zazvenele bodo tudi praznično obarvane avtorske pesmi v angleščini.

V prazničnem času, ko se še toliko bolj zavemo pomena vrednot, kot so ljubezen, dom in sprejemanje, bo koncert uglasbene poezije z naslovom Med nama je angel v srca ljudi vnesel toplino in zavest, da so sanje večne.

Koncert bo omogočilo podjetje Mega M d.o.o., s katerim Ditka z veseljem sodeluje že vrsto let.

Ditka & band in Feri Lainšček

19. feb. 19:00
RAZPRODANO
Več terminov

28,00 EUR

Na koncertu bodo Ditko (glas, akustična kitara) in Ferija Lainščka (interpretiranje poezije) spremljali Gorazd Čepin (klaviature, spremljevalni glas), Jan Lužnik (električna kitara, klasična kitara, spremljevalni glas), Ilj Pušnik (kontrabas) in Danijel Hartman (tolkala, spremljevalni glas).

Pretekli dogodek
7. dec. 2022 15:00

Nasilje NE!

Predstavitev in uporaba priročnika za obravnavo nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih

Priročnik bodo predstavile Doroteja Lešnik Mugnaioni, Sonja Robnik, Darinka Klemenc, Irena Špela Cvetežar in Monika Ažman.

Gre za prvi priročnik, ki se celovito in sistematično loteva problematike nasilja na delovnih mestih zdravstvenih delavk in delavcev, saj obravnava:
1. nasilje nad zaposlenimi v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih,
2. nasilje nad pacienti, stanovalci in uporabniki ter
3. nasilje, ki ga pacientke in pacienti doživljajo v družini in intimnopartnerskih odnosih.

Priročnik je plod večletnega raziskovanja, svetovanja in obravnave primerov nasilja v Delovni skupini za nenasilje v zdravstveni in babiški negi, hkrati pa tudi dolgoletnega družbeno angažiranega preprečevanja medosebnega in sistemskega nasilja v zdravstvu.

Avtorice in avtorji so pri pisanju priročnika uporabili večprofesionalni pristop, v katerem so znanje in izkušnje združili strokovnjaki zdravstvene nege, svetovalnega dela, proučevanja in raziskovanja nasilja.

Urednice in soavtorice priročnika so Doroteja Lešnik Mugnaioni, Sonja Robnik, Darinka Klemenc in Irena Špela Cvetežar.
Avtorji in avtorice so: Aljoša Lapanja, Urban Bole, Sonja Kovač in Vesna Sekelj Rangus.
 

Program

15.00–15.10 Uvodni nagovor 
Priročniku na pot, Monika Ažman, predsednica Zbornice – Zveze 
15.10–15.25 Predstavitev priročnika (struktura, vsebinski sklopi, načela), Doroteja Lešnik Mugnaioni 

15.25–15.50 Prvi vsebinski sklop: 
Nasilje na delovnem mestu 
- Predstavitev primera nasilne komunikacije z deeskalacijo v zdravstvu 
- Obravnava nasilne komunikacije na delovnem mestu
, dr. Sonja Robnik, Aljoša Lapanja, Doroteja Lešnik Mugnaioni 

15.50–16.15 Drugi vsebinski sklop 
Nasilje v družini 
- Predstavitev primera nasilja nad otrokom v družini 
- Obravnava zaznave nasilja nad otrokom v družini v zdravstvu
, Irena Špela Cvetežar, Sonja Kovač, Vesna Sekelj Rangus 

16.15–16.40 Tretji vsebinski sklop 
Nasilje nad pacienti / stanovalci v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih 
- Predstavitev primera nasilja nad pacientom 
- Obravnava zaznave nasilja nad pacientom
, Aljoša Lapanja, Darinka Klemenc, Doroteja Lešnik Mugnaioni 
16.40–17.15 Razprava avtorjev z udeleženci 

Nasilje NE!

7. dec. 2022 15:00
7. dec. 2022 15:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

13. mar. 18:00

Gal v galeriji

Glasbena pravljica

Zgodba zelenega možica, ki končno najde svoje domovanje v hiši, poimenovani prav po njegovem imenu – GAL-eriji – je vabilo naše priljubljene pisateljice Svetlane Makarovič k odkrivanju lepe besede in likovnih umetnin. Oživitev besed v glasbi pa dodaja dvema vejama umetnosti še tretjo. Slikarsko platno postane zdaj glasbena partitura, namesto čopiča pa zdaj vabi na sprehod po galeriji od slike do slike kar dirigentska paličica. Gal se po prostrani palači umetnosti ne sprehaja le šepetaje, ampak tudi zapoje, svoj glas pa mu posodijo pevci otroškega zbora. In ker v hiši najlepših spominov živijo številne pripovedi, jih glasbeno platno ne oživlja le z otroškimi glasovi. V zgodbo vstopajo izbrani instrumenti godalnega kvarteta, pridružijo se tolkala, za trdno osnovo pa poskrbi klavir. Skrivnostno Galovo pripoved o njegovih popotovanjih in raziskovanju najlepših podob oživlja igralka, vešča ne samo gledališkega odra, ampak tudi posebnega sožitja glasbe in besede v glasbeno-gledališki predstavi. 

Gal v galeriji

13. mar. 18:00
14. mar. 09:30
14. mar. 11:30
15. mar. 09:30
15. mar. 11:30
16. mar. 09:30
16. mar. 11:30
17. mar. 09:30
17. mar. 11:30
premiera: 10 EUR
za šolske skupine: 10 EUR; prijava: kristina.jermancic@cd-cc.si; 10% popust za skupine iz Ljubljane, 15% popust za skupine izven Ljubljane
za šolske skupine: 10 EUR; prijava: kristina.jermancic@cd-cc.si; 10% popust za skupine iz Ljubljane, 15% popust za skupine izven Ljubljane
za šolske skupine: 10 EUR; prijava: kristina.jermancic@cd-cc.si; 10% popust za skupine iz Ljubljane, 15% popust za skupine izven Ljubljane
za šolske skupine: 10 EUR; prijava: kristina.jermancic@cd-cc.si; 10% popust za skupine iz Ljubljane, 15% popust za skupine izven Ljubljane
za šolske skupine: 10 EUR; prijava: kristina.jermancic@cd-cc.si; 10% popust za skupine iz Ljubljane, 15% popust za skupine izven Ljubljane
za šolske skupine: 10 EUR; prijava: kristina.jermancic@cd-cc.si; 10% popust za skupine iz Ljubljane, 15% popust za skupine izven Ljubljane
za šolske skupine: 10 EUR; prijava: kristina.jermancic@cd-cc.si; 10% popust za skupine iz Ljubljane, 15% popust za skupine izven Ljubljane
za šolske skupine: 10 EUR; prijava: kristina.jermancic@cd-cc.si; 10% popust za skupine iz Ljubljane, 15% popust za skupine izven Ljubljane
Več terminov

10,00 EUR

Avtorica besedila: Svetlana Makarovič
Avtorica glasbe: Tadeja Vulc

 

Režiserka: Eva Hribernik
Dirigentka: Tadeja Kreča
Korepetitorka: Metoda Kink
Koreografinja: Simona Kočar
Kostumografinja: Anjana Pavlič
Scenograf: Jaro Ješe

Pripovedovalec: Klemen Torkar
Škrat Gal: Simona Kočar 
Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Godalni kvintet, tolkala in klavir

Koprodukcija: Glasbena matica Ljubljana, Cankarjev dom

26. sep. 2022 19:00

Xavier Bobés: Korpus (Corpus)

Za mlade (od 14. leta) in odrasle

Korpus Xavierja Bobésa je intimno srečanje med kipom, animatorjem in glasbenikom. Ustvarjalna ekipa ustvari prostor, v katerem se razpira razmislek o razmerju med človeškim, živalskim in rastlinskim telesom. Poetični scenski dialog nastavlja vprašanja o praksah objektifikacije ter poskuša najti način, kako jih interpretirati, preoblikovati in predstaviti. Z vezmi med živim in objektnim telesom se na odru razkrivajo bogate možnosti transformacije, ki se naslanjajo na izhodiščno vprašanje: kakšna povezava obstaja med nedokončanim delom, ki doživlja preobrazbo, našim telesom, ki se nenehno spreminja, ter drevesom, ki raste in je v vsakem trenutku drugačno? Korpus je potovanje med človekom in njegovo obliko, ki se počasi razkraja, zmanjšuje in na koncu izgine. Dogodek, v katerem se – čeprav le za trenutek – razkrije nevidno, poteka na miniaturnem odru v merilu 1:6.

Katalonski igralec in scenski ustvarjalec Xavier Bobés je samouk, ki že več kot deset let proučuje vse vrste vsakdanjih predmetov ter raziskuje njihovo poetičnost, simboliko in gledališkost. Leta 2003 je ustanovil vizualno gledališče Playground. Za njegovo delovanje je značilno, da starinske predmete postavlja v nov domišljijski proces.
 

Xavier Bobés: Korpus (Corpus)

25. sep. 2022 15:00
25. sep. 2022 18:00
25. sep. 2022 20:30
26. sep. 2022 16:00
26. sep. 2022 19:00
25. sep. 2022 15:00
25. sep. 2022 18:00
25. sep. 2022 20:30
26. sep. 2022 16:00
26. sep. 2022 19:00
Več terminov

10,00 EUR

Koncept, izvedba: Xavier Bobés
Kiparsko delo: Gerard Mas
Avtorstvo glasbe in izvedba: Frances Bartlett
Izdelava scenografije: Pep Aymerich
Kostumografija: CarmePuigdevalliPlantéS?
Lučno oblikovanje: CUBE


 

Produkcija: Imma Bové
Umetniško svetovanje: Eric de Sarria
Koprodukcija: L'Auditori de Barcelona in Teatros del Canal v Madridu
V sodelovanju z L'Animal a l'esquena in Azala

S podporo Generalitat de Catalunya
Trajanje: 50 minut

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI