25. jan. 18:00

Igralec

Ponovna postavitev legendarne predstave z novo igralsko zasedbo

Od 11. do 14. leta

V predstavi Igralec prepotujemo pet pomembnih zgodovinskih postaj gledališča in igralskega poklica od časov stare Grčije do začetka 20. stoletja. Gledalec v njej najde odgovore na vprašanja o tem, kako se igralec pripravlja na vlogo. Predstava slikovito prikaže, kako je bilo to pred 2400 leti v stari Grčiji, kako v dobi Shakespeara ali v humorni commedii dell‘arte. Je poučna in zabavna, polna intenzivnih čustev in obsežnih psiholoških vsebin, popestrenih z izvrstno interpretacijo.

Igralec

25. jan. 18:00
Več terminov

10,00 EUR

Avtor priredbe in režiser: Igor Samobor
Nastopajo: Klara Kuk, Filip Samobor, Matevž Sluga
Produkcija: Cankarjev dom 

11. jan. 17:00

Zajčkova hišica

Pripovedovalska predstava

Od 5. do 10. leta

Zajčku, ki mu je poplava uničila dom, gozdni prijatelji priskočijo na pomoč in mu pomagajo postaviti novo hišico. Tolažijo ga, spodbujajo, predvsem pa znajo ob njegovi nesreči zavihati rokave in poprijeti za delo. Vsi? O ne. Lisica se drži ob strani, razjedata jo zavist in pohlep, in odloči se, da se bo na račun poplave okoristila. A naši gozdni prijatelji so dovolj pametni, da ji ne nasedejo ... Pravljico, ki je že več let slikaniška uspešnica, je napisala priljubljena slovenska pisateljica Anja Štefan, ilustrirala pa Hana Stupica. V predstavi Zajčkova hišica nam jo Anja pripoveduje v živo, doda pa ji še nekaj drugih zajčjih zgodb, pesmi in ugank. Na odru se ji pridružuje Janez Dovč, ki iz harmonike lahko izvleče vse od poplave do veselega gozdnega rajanja. Otroke znata povabiti, da z zajčkom tudi sami zapojejo.
 

Zajčkova hišica

11. jan. 17:00
Več terminov

10,00 EUR

Za šole

10 EUR 
20-odstotni popust pri nakupu vstopnic za skupine iz Ljubljane
25-odstotni popust za skupine od drugod 
 

Rezervacije: Kristina Jermančič Golc, kristina.jermancic@cd-cc.si

Več terminov

Zasnova: Anja Štefan
Pripoveduje: Anja Štefan
Glasbena spremljava: Janez Dovč
Produkcija: Zavod Zlata ptica

7. nov. 20:00

Nino Ošlak: Elektro-romantika

Kalso Art

Vsestranski pop glasbeni umetnik Nino Ošlak ob 15-letnici delovanja pripravlja edinstveno koncertno doživetje. Aktualni zmagovalec Popevke bo jeseni izdal že četrto avtorsko ploščo z naslovom Elektro-romantika, ki jo bo premierno predstavil v Cankarjevem domu. Poleg novih pesmi bodo na poseben, bolj intimen način zazvenele tudi nekatere njegove uspešnice, ki so zaznamovale njegovih prvih petnajst let ustvarjanja.

Nino Ošlak: Elektro-romantika

7. nov. 20:00
Več terminov

20,00 EUR

Predviden začetek prodaje vstopnic: avgust 2024.

Pretekli dogodek
14. jun. 2024 20:00

Urška Centa in Domen Novak: Tam, v vrtu

Premiera v ciklu Noches de Tablao.

Predstava Tam, v vrtu je povabilo v vrt dveh, ki v njem odstirata lepoto mehanizmov poslušanja. V svojem početju prisluškovanja naravi odkrivata svetove zvoka in njihovo odzvanjanje v polju vidnega. Pri tem jih prevajata skozi lastni telesi, da v njima razširita domišljijske potenciale in opazujeta njihovo sovpadanje s svetom giba.

Urška Centa, koreografinja in plesalka, ter Domen Novak, dramski igralec, skozi zvočno-gibalno predstavo vodita s čistim instinktom radovednosti in ta med njima ustvarja povezave in plete odnose, ki preizprašujejo linearne poteke dogajanja. Podobe, ki prihajajo iz različnih osebnih časovnih obdobij dveh soustvarjalcev, so razrez njune performerske identitete, znotraj njih pa potekata iskanje medsebojnega stika ter raziskovanje njunega sobivanja in soodvisnosti.

Vrt razumeta kot igrišče, mikrokozmos človeških interakcij, zgradbo skupnosti, prostor za razisko-vanje različnih konstelacij odnosov, kraj povabila. Skupaj opazujeta daljnosežnost in verižnost reak-cij v njem in onkraj njega, pri tem pa poudarjata vlogo čutov pri oblikovanju človeške izkušnje. 

Njun vrt je prostor, ki v idilo umika kodira človeški trud. Njun vrt je njuno telo. 

V predstavi se človeško telo kot inštrument prepleta z različnimi inter- in transdisciplinarnimi strukturami, ki zaznavajo načine, kako so povezana naša življenja. Strukture slednjega se nanašajo tako nanju kot na širše grajenje notranje mreže s prisotnimi v prostoru, pri tem pa se sklicujejo na strukturno logiko narave, ki vznika iz zavedanja o globoki povezanosti po-sameznika z okoljem. V predstavi se iz ozadja zrcali tudi misel o družbenem vrednotenju človekove odvisnosti od narave. Negovanje vrta je metafora, ki za umetnika pomeni kulturno vrednoto ter ju kot posameznika nenehno povezuje z vsem živim in jima ponuja odločitev o bolj izostreni izkušnji prisotnosti v svetu.

Predstava Tam, v vrtu je plod koreografske raziskave vzporednosti giba in zvočnosti, izvedene s pomočjo delovne štipendije Ministrstva za kulturo RS za področje glasbenih umetnosti, ki jo je Urška Centa v sodelovanju z Domnom Novakom predstavila oktobra 2023 v miniaturi Miniatura no. 9 (del 4 miniature, Atrij ZRC, NEST) ter novembra 2023 v zvočni koreografiji The Garden, ki je bila izbrana za predstavitev na mednarodnem festivalu sodobne umetnosti FIAC v Leónu v Mehiki.

Premiera predstave Tam, v vrtu bo potekala v sklopu cikla Noches de tablao, ki predstavlja umetnost na področju sodobnega flamenka. Oblikujejo ga interdisciplinarni umetniški dogodki, osnovani predvsem na živi povezavi glasbe in plesa, ter spremljevalni program izobraževalnih in teoretskih vsebin. Program gradi medkulturni lok med tujimi in domačimi ustvarjalci, ki vzpostavljajo dialog med umetniško prakso flamenka in drugimi glasbenimi žanri in predstavljajo nove ustvarjalne pristope h glasbeni, plesni in performativni umetnosti. Od svojega nastanka leta 2017 daje prostor najnovejšim umetniškim projektom, ki temeljijo na žanrski presečnosti in ponuja širok spekter sodobnih izraznih form. V njem se nizajo koncerti in plesne uprizoritve, v katerih tradicija vstopa v navdušujoča zavezništva z novitetami.

 

Cikel Noches de tablao podpira Mestna občina Ljubljana.

Urška Centa in Domen Novak: Tam, v vrtu

13. jun. 2024 20:00
14. jun. 2024 20:00
13. jun. 2024 20:00
14. jun. 2024 20:00
Premiera
Več terminov

18,00 EUR

15,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Soustvarjalca in izvajalca: Urška Centa, Domen Novak
Koncept: Urška Centa
Dramaturgija: Nik Žnidaršič
Oblikovanje prostora: Lučka Centa, Urška Centa, Domen Novak

Oblikovanje svetlobe: David Cvelbar
Kostumografija: Draž
Fotografija: Lucija Helena
Grafično oblikovanje: Rok Marinšek

Produkcija: Zavod NEST
Sofinancer: Mestna občina Ljubljana


Posebna zahvala trgovini Džungla.

Pretekli dogodek

Neandertalčeva piščal, zakaj potrebujemo glasbo, sploh?

Glasbeno-gledališka avantura

Od 11. do 15. leta

Predstava z nepozabnimi animacijami vesolja, osončja in nastanka življenja na zemlji prinaša nazorno zvočno in humorno potovanje povsem na začetek človeškega ustvarjanja. Kaj vse je bilo potrebno, da se je zgodil čudež? Kdo vse je ta čudež hotel preprečiti? Je mar res šlo za dogodek vesoljnih razsežnosti in za vprašanje obstoja občega kozmičnega ravnovesja? Nepozabna predstava je zasnovana na moč poučno, pronicljivo, strokovno, z obveznim ščepcem humorja, tehničnimi začimbami ter seveda z obilico glasbenega znanja, večletnih izkušenj in svojstvene predanosti.  

Za šole

10 EUR 
20-odstotni popust pri nakupu vstopnic za skupine iz Ljubljane
25-odstotni popust za skupine od drugod 

Rezervacije: Kristina Jermančič Golc, kristina.jermancic@cd-cc.si
 

Več terminov

Besedilo: Žiga X Gombač
Režija: Ivana Djilas, Luka Marcen
Glasba: Boštjan Gombač
Video: Vesna Vega
Mapiranje projekcije: Borut Vega
Nastopa: Boštjan Gombač
Napovedovalec: Ivan Lotrič
Produkcija: Cankarjev dom
 

Pretekli dogodek
16. - 17. apr.

11. Slovenska konferenca o zdravljenju odvisnosti in 9. Nacionalni simpozij okužb z virusom hepatitisa C pri osebah, ki uporabljajo droge

Obravnava in zdravljenje odvisnosti, zmanjševanje škode

11. Slovenska konferenca o zdravljenju odvisnosti in 9. Nacionalni simpozij okužb z virusom hepatitisa C pri osebah, ki uporabljajo droge

16. - 17. apr.
Več terminov

Registracija

19. maj 2024 ob 17:00, 19:00 in 21:00

Carmen manet: Lumina

Glasbeno doživetje s priznanim ženskim zborom
Prireja: Kulturno društvo Carmen Manet

Dirigent: Primož Kerštanj
Luč: Gregor Jeraša
Zvok: Jure Matoz
Zvočni vložki: Franco Ezequiel Páez
 

Zbor Carmen manet pod vodstvom dirigenta Primoža Kerštanja vabimo na unikatno, mistično koncertno doživetje z naslovom Lumina. 

Lumina je 45-minutni intenzivni zborovsko-izkustveni koncert. Pod umetniškim vodstvom dirigenta Primoža Kerštanja smo ženski pevski zbor Carmen manet pripravile konceptualni glasbeni dogodek, za katerega smo svojo inspiracijo našle v naravi.

Sledili bomo kapljici vode. Ta bo potovala po svetu zborovskih harmonij, skozi različne ekosisteme, kjer najdemo bioluminiscenco. To je pojav svetlobe v živih organizmih, ki že od nekdaj privlačil pozornost ljudi. In tudi Carmenc. Dobeseden prevod bioluminiscence, ki izvira iz latinščine, je svetloba življenja. 

To ni le zborovski koncert. Carmence predstavljamo glasbeno doživetje, podkrepljeno z vizualnimi elementi, zborovskim gibom ter intenzivnim zvočnim izkustvom »iz oči v oči«.

Vabljeni na edinstven zborovski dogodek in se prepustite glasbenim interpretacijam enega najuspešnejših slovenskih zborov.


O Carmen Manet
Ženski pevski zbor Carmen manet je bil ustanovljen leta 2011 z željo po zborovskih dogodivščinah in harmonijah. Redno se udeležuje slovenskih in mednarodnih tekmovanj, festivalov in koncertov. Najodmevnejši nastop je zmaga na prvem izboru za Evrovizijski zbor leta 2017. Carmence so ponosne tudi na studijski album Apollo 18, samostojni celovečerni koncert z naslovom Vidim te v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma in na številne tematske projekte, ki so plod domišljije in veselja do glasbe. V letu 2023 so dekleta osvojila novo veliko zmago, Grand Prix na tekmovanju Vox Lucensis v italijanski Lucci. Posebej rade sodelujejo s čudovitimi slovenskimi in tujimi ustvarjalci, s katerimi si drznejo bogatiti zborovsko dediščino.

O dirigentu Primožu Kerštanju
Primož Kerštanj je dirigent in zborovski guru Carmen manet že vse od ustanovitve. Skupaj osvajajo številna priznanja v Sloveniji in tujini (Lucca, Rimini, Tuhelj, Montreaux, Maribor, Guangzhou, Riga, Göteborg). Svoj mednarodni ugled in prepoznavnost je Primož potrdil s članstvom v žirijah na zborovskih tekmovanjih po celem svetu (Linz v Avstriji, Calella v Španiji, Tshwane v Republiki Južni Afriki, Poreč na Hrvaškem, Flandrija v Belgiji). Zaposlen je kot umetniški direktor in ravnatelj Glasbenega centra DOREMI Bled, kjer se v zadnjih letih posveča delu z otroki s posebnimi potrebami.

Carmen manet: Lumina

19. maj 2024 ob 17:00, 19:00 in 21:00
Več terminov

22,00 EUR

24. maj 2024 18:00

Druga godba 2024: Hatis Noit

Hatis Noit (JP/GB) je japonska vokalna izvajalka, ki prihaja iz daljnega Širetoka na Hokaidu, zdaj pa živi v Londonu. Njen glas je navdihnjen z različnimi tradicijami, od Gagakuja – japonske klasične glasbe – in opernih stilov, bolgarskega in gregorijanskega petja do avantgardnih in pop vokalistov. Krasijo jo osupljiva vokalna tehnika in navdušujoči performansi.

Druga godba 2024: Hatis Noit

24. maj 2024 18:00
24. maj 2024 18:00
Več terminov

18,00 EUR

4. apr. 2024 17:00

Haiku

Spremljevalni program

Haiku

4. apr. 2024 17:00
4. apr. 2024 17:00
Več terminov

Produkcija: Gimnazija Vič

Pretekli dogodek
9. jun. 2024 20:00

Impro liga finale '24

Največje in najbolj zabavno tekmovanje v gledališkem športu se bo sklenilo v velikem finalu, v katerem se bodo najboljši improvizatorji in improvizatorke sezone spopadli za večno čast in slavo ter seveda za zadovoljstvo občinstva.

To sezono so tekme potekale med zagovorniki Omak in Fontov, na finalnem spopadu pa bomo dokončno odgovorili na veliko vprašanje 21. stoletja: Ali so boljši tekoči dodatki k
jedem ali lepo oblikovane črke?
Navdušil vas bo svetovno priznani format Theatresports, ki ga je zasnoval oče gledališke improvizacije, Keith Johnston. Gre za odštekan spoj športa in gledališča, v katerem se ekipi izkušenih improvizatorjev spopadeta v pestrih odrskih izzivih, navdih za prizore pa črpata iz predlogov občinstva. Celotno tekmo spremljajo strokovni sodniki, ki prizore ocenjujejo in
izvajajo kazenske ukrepe. Publika je vabljena, da v klasičnem športnem slogu glasno kritizira sodnike in nekajkrat na predstavo celo podeli ocene namesto njih. Ta predstava je tako športna, da delajo tudi vaše trebušne mišice!
Po koncu finalne tekme sledi še slavnostna podelitev nagrad za najboljše dosežke v letošnji sezoni.

Izkusite neponovljivo pristnost improvizirane predstave in opazujte, kako se iz vašega predloga na odru razvije nora zgodba. Vse možnosti so odprte, vsi zapleti so na voljo, vsi konci so srečni in nesrečni, vsi prizori se lahko zgodijo le enkrat, takrat, v tistem trenutku, s tistim občinstvom in nikoli več.

Impro liga je temeljni program improvizacijskega gledališča pri nas že od leta 1993. Večina programa ponavadi poteka kot državno tekmovanje impro gledaliških skupin, program pa je stičišče slovenskih improvizatorjev in improvizatork.

Impro liga finale '24

9. jun. 2024 20:00
9. jun. 2024 20:00
Več terminov

15,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Koprodukcija: Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO, Cankarjev dom

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI