24. nov. 2022 19:00

120 let Godbe Slovenskih železnic

Prireja: Godba Slovenskih železnic

Leta 1902 so glasbeni navdušenci, železničarji, v Zidanem Mostu ustanovili železničarsko godbo. Ta je v dolgoletni zgodovini večkrat zamenjala svoje ime, vselej pa ostala neločljivo povezana z železnico. Godba Slovenskih železnic, kot jo poznamo danes, je edina od nekdaj številnih železničarskih godb na naših tleh. Ohranila je svoje prvotno poslanstvo in že 120 let ponosno predstavlja Železnico ter bogato slovensko kulturno dediščino.

Več kot sedemdeset članov orkestra nadvse uspešno koncertira na raznovrstnih kulturnih prireditvah doma in v tujini. Med drugim so slovensko glasbo predstavljali med turnejami in nastopi po ZDA, Kanadi, Španiji, Makedoniji, Nemčiji, Franciji ter v Avstraliji in Novi Zelandiji.

Predvsem v zadnjih dvajsetih letih se je pod vodstvom dirigenta Francija Lipovška začel orkester pomembno razvijati in se udeleževati tekmovanj, s čimer pa se je pospešeno krepila kakovost in bogatila zahtevna glasba, ki jo igrajo.

Na najvišjih tekmovanjih pihalnih orkestrov dosegajo izvrstne rezultate, kar dokazujejo številne zlate plakete s pohvalami. Godba Slovenskih železnic je ena redkih godb v Sloveniji, ki ji je na tekmovanjih Zveze slovenskih godb uspelo v samo petih letih priti od najnižje do najvišje kakovostne stopnje  --do koncertne skupine.

V tej skupini igrajo in dosegajo vrhunske uspehe še danes. S svojo energijo in predanostjo glasbi pa nizajo uspehe tudi mednarodnih tekmovanjih.

Godba Slovenskih železnic ima velike načrte tudi v prihodnje, godbenice in godbeniki pa pri tem ostajajo skromni, predani ustvarjanju glasbe, in se veselijo priložnosti, da svojo vrednost dokazujejo publiki in sebi ter predstavljajo svoje podjetje, eno od ključnih logističnih silnic v Evropi.

120 let Godbe Slovenskih železnic

24. nov. 2022 19:00
24. nov. 2022 19:00
Več terminov

19,00 EUR

13,00 EUR *

Dirigent: Franci Lipovšek 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Gallusova dvorana

Naše dvorane

Razgibana zunanjost Cankarjevega doma sledi organizaciji v notranjosti, kjer na dvaindvajsetih prizoriščih domujeta kulturno-umetniški program in kongresno-prireditvena dejavnost. Dvorane so tehnično opremljene za prireditve vseh vrst in žanrov.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI