Pretekli dogodek
24. maj - 22. jun. 2024, vse dni: 21.00–23.30

Aleksandra Stratimirović: Velika uma (orig. Great Minds)

Svetlobna instalacija
V okviru 18. edicija festivala Svetlobna gverila: Transformacije

Odprtje: petek, 24. maj 2024, ob 21.30

Aleksandra Stratimirović predstavlja svetlobno instalacijo, ki je bila krstno predstavljena leta 2021 na Kraljevem dramskem gledališču v Stockholmu v okviru dogodka Nobel Week Lights. Vizualno preprosto delo sestoji iz dveh stiliziranih podob človeških možganov, ki s pomočjo pulziranja svetlobe nakazujeta delovanje tega organa. Projekt ne izpostavlja zgolj procesa komunikacije v človeškem telesu, temveč tudi komunikacijo posameznika z okolico oziroma drugimi ljudmi, kar je temeljno gonilo vsake nove kreativne ideje, s tem pa tudi napredka in posledičnih sprememb, ki omogočajo transformacijo družbe. Dinamična svetloba nastopa kot tisti element, ki ponazarja rojstvo idej in je hkrati svojevrstni poklon dejavnosti nepreštevnih posameznikov, ki so z inovativnimi idejami presegli svoj čas. 

Aleksandra Stratimirović je v Srbiji rojena umetnica, ki živi in ustvarja v Stockholmu in Beogradu. Diplomski študij je zaključila na Akademiji za likovne umetnosti in oblikovanje v Beogradu, podiplomski študij pa na Kraljevem inštitutu za tehnologijo v Stockholmu. Dejavna je kot svetlobna umetnica in oblikovalka svetlobe, je članica The Lighting Detectives Stockholm in soustanoviteljica festivala Svetlobna gverila. Pogosto predava o problematiki svetlobe, kot avtorica pa se podpisuje pod vrsto umetniških projektov in stalnih postavitev v javnem prostoru. 

 


 

Aleksandra Stratimirović: Velika uma (orig. Great Minds)

24. maj - 22. jun. 2024, vse dni: 21.00–23.30
Več terminov

Fasada Cankarjevega doma

Koprodukcija: Cankarjev dom
Sponzor: Art hotel

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI