28. jul. - 5. sept. 2021

Evropa – dediščina humanistov

Dokumentarna razstava ob predsedovanju Republike Slovenije Svetu evropske unije

Ideje in vrednote, ki utemeljujejo sodobno Evropo in njene sosede, so bile zasnovane in uveljavljene v času renesanse in velikih humanistov. Razstava »Evropa – dediščina humanistov« ne predstavlja le slovitih učenjakov in mislecev med 15. in 18. stoletjem, temveč tudi manj znane humaniste in humanistke, ki so se uresničevali v senci svojih sodobnikov. Vse te vplivne osebnosti so s svojimi nazori in vrednotami trajno zaznamovale Evropo in ideale Evropske unije. Razstavo lahko štejemo za »kdo je kdo« imen, ki so botrovala »rojstvu« evropskih vrednot. Predstavljene EU članice:
Avstrija, Belgija, Bolgarija, VB, Nemčija, Francija, Grčija, Nizozemska, Italija, Španija, Madžarska, Češka, Švedska, Poljska, Portugalska, Hrvaška, Romunija, Slovaška, Ciper, Litva, Švica in Slovenija.

Slovenski del na razstavi pripravlja prof. dr. Marko Štuhec, ki je v svojem prispevku izbral zelo znanega humanista – Primoža Trubarja ter manj znanega - Avguština Prygla.


Od 28. julija do 5. septembra 2021, Velika sprejemna dvorana
 

Evropa – dediščina humanistov

28. jul. - 5. sept. 2021
Več terminov

Prosti vstop

Projekt nastaja v sodelovanju z Goethe inštitutom v Ljubljani in Slovensko akademijo znanosti in umetnosti.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI