Kultura vsak teden pri vas
Prijavite se na
E-novice cankarjevega doma
Novosti programa, napovedi, zgodbe in zakulisja in druge zanimivosti vsak teden v vašem e-poštnem nabiralniku.
V sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), Sekcija ilustratorjev
Kuratorica razstave: Petra Kosi (ZDSLU)
Slovenski bienale ilustracije poteka vse od leta 1993, ko ga je ustanovila Sekcija ilustratorjev ZDSLU. Bienale z dobro medijsko pokritostjo veliko prispeva k uveljavljanju ilustracije kot pomembne in samosvoje likovne discipline v odgovorni vzgojni in izobraževalni vlogi. Na razstavi bomo predstavili dela slovenskih ilustratorjev vseh generacij in produkcijo slovenskih založb iz njihovega obdobja zadnjih petih let. Izbor naredi petčlanska žirija na podlagi prispelih prijav razpisa. Žirija izbere tudi prejemnike nagrad Hinka Smrekarja, ki je najvišje slovensko priznanje na področju ilustracije. Dodatna predstavitev bo namenjena letošnjemu dobitniku nagrade za življenjsko delo 2024, ilustratorju, slikarju, grafiku in oblikovalcu Tomažu Kržišniku. Nagrada bo podeljena posthumno.
Tatjana Pregl Kobe o letošnjem prejemniku nagrade za življenjsko delo: »Ilustrator, slikar, grafik in oblikovalec Tomaž Kržišnik (1943–2023) je študiral v Varšavi na Akademiji lepih umetnosti, kjer je leta 1968 magistriral iz knjižne ilustracije. Pripadal je generaciji, ki se je pionirsko šolala na različnih akademijah v Evropi in vpeljala raznovrstnost tudi v ilustriranju. Inovativne so njegove risbe, lutke in scenografije, vizualni znaki in plakati, prostorske postavitve ter izdelki iz stekla in keramike. Uveljavil se je s prepoznavno avtorsko risbo, barvnimi grafikami in ilustracijami. Bil je prvi, ki je združeval svoje risane ali slikane podobe s tipografskimi elementi v vsebinsko prepričljiva unikatna vidna sporočila, knjižne objekte in ilustracije.«
V sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), Sekcija ilustratorjev
.... ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,