Pretekli dogodek
21. apr. - 23. okt. 2022

Izven okvirja

Razstava je podaljšana do 23. oktobra 2022.
Razstava umetnosti tridesetih let
V sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki


 

Avtorica razstave:  dr. Asta Vrečko 


Razstava Izven okvirja predstavlja Klub neodvisnih slovenskih likovnih umetnikov. Skupino je sestavljalo štirinajst pomembnih slovenskih umetnikov tistega časa: Zoran Didek, Boris Kalin, Zdenko Kalin, Stane Kregar, France Mihelič, Zoran Mušič, Nikolaj Omersa, France Pavlovec, Nikolaj Pirnat, Marij Pregelj, Karel Putrih, Maksim Sedej, Frančišek Smerdu in Evgen Sajovic. Delovanje kluba je odločilno zaznamovalo umetnost med obema vojnama, nato so člani kluba sooblikovali povojno umetnost in kulturo ter postali prvi profesorji na ljubljanski likovni akademiji. 

Skoraj polovica umetniških del je iz zasebnih zbirk in bodo javnosti predstavljena prvič; prav z razstavo v Cankarjevem domu pa bo tudi delovanje skupine Neodvisnih prvič podrobneje nagovorjeno.

Neodvisni so študirali na akademijah v Zagrebu oz. v Pragi ter v zaostrenih političnih in gospodarskih okoliščinah tridesetih let v Kraljevini Jugoslaviji začenjali svoje profesionalne poti. Mladi umetniki so se povezali v klub, v okviru katerega so prirejali razstave, se borili za pravice umetnikov, ustanovitev Moderne galerije in likovne akademije, odkupe umetniških del, pisali v časopisih in revijah, prirejali umetniške plese in načrtovali študijska potovanja. Umetnost Neodvisnih je izstopala iz povprečja umetnosti tridesetih let in pomenila pomemben prelom v takratnem umetnostnem življenju, njihovo vzpenjajočo se pot pa je prekinila druga svetovna vojna. Ena izmed pomembnih problematik umetnosti tega časa je bilo vprašanje nacionalnega umetnostnega izraza, ki je zaposlovalo tudi Neodvisne. Kako izjemni umetniki so bili in kakšen pomen imajo danes, pa kaže tudi nesporno dejstvo, da so bila na njihovih razstavah prvič predstavljana danes nekatera ikonična dela, sami umetniki pa se uvrščajo med osrednja imena slovenske in jugoslovanske umetnosti 20. stoletja. 

Na razstavi bo sedemdeset umetniških del in številno dokumentarno gradivo. Precej del bo javnosti predstavljenih prvič (po približno osemdesetih letih od njihovega nastanka). Poleg zbirke Galerije Božidar Jakac so umetniška dela in gradivo prijazno posodili: Nacionalni muzej moderne umetnosti, Zagreb, Moderna galerija, Mestni muzej Ljubljana (MGML), Umetnostna galerija Maribor, Narodna galerija, SNG Opera in balet Ljubljana, Belokranjski muzej Metlika, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Narodna in univerzitetna knjižnica, Zavod sv. Stanislava, Antikvitete Novak, Lah Contemporary, Galerija in dražbena hiša SLOART in številni zasebniki. 

Vizualna podoba za razstavo je nastala v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je bil izveden študentski natečaj, zmagovalci (Aja Vogrinčič, Juš Pustoslemšek, Matej Pavšek) pa so nato pripravili zunanjo celostno grafično podobo razstave. Vse natečajne rešitve so v mesecu maju in juniju 2022 tudi predstavljene na manjši razstavi v Prvem preddverju v Cankarjevem domu.
 

Zrcalo časa smo, poglejte se v nas! Nikolaj Pirnat

Vedno se najdejo ljudje, ki to novo stvar očistijo in narede verjetno. Saj v nekaj človek mora verjeti. Zoran Mušič

Spremljevalni program

Neodvisni so bili zelo vpeti v takratno kulturno in umetnostno dogajanje, zato bo osrednja nit spremljevalnega programa ob razstavi širša predstavitev obdobja, kulturnega, umetniškega in družabnega življenja v tridesetih in prvi polovici štiridesetih let 20. stoletja, s poudarkom na Ljubljani, a v povezavi z drugimi središči, kot so Zagreb, Maribor, Ptuj, Celje, kjer so umetniki tudi delovali. Ob izbranih temah bo predstavljeno na razstavi odstrlo nekatere druge segmente kulturnega in umetnostnega ustvarjanja, na primer arhitekture, gledališča, glasbe, mode, medijev in vsakdanjega življenja v Ljubljani. 

Izven okvirja

21. apr. - 23. okt. 2022
Več terminov

6,00 EUR

4,00 EUR * * EUR za veljala za mlajše od 25 in starejše od 65 let, upokojence ter invalidne osebe.

Brezplačen vstop: predšolski otroci, spremljevalci invalidov, turistični vodniki, brezposelni ter imetniki kartic ICOM, PRESS in SMD.

Do 6. leta brezplačno
Vstopnica odrasli: 6 EUR/osebo 
Vstopnica znižana: 4 EUR/osebo (*mlajši od 25 in starejši od 65 let)
Vodenje doplačilo (za skupino več kot desetih oseb): cena vstopnice + doplačilo 20 EUR/skupino
Javno vodenje cena vstopnice, BREZ doplačila 
Komentirani ogled cena vstopnice + doplačilo 2 €/osebo
Vodenje za skupine 20 EUR / skupino (+ cena vstopnice)
Vodenje za šolske skupine  3 EUR / osebo + doplačilo 20 EUR/skupino 
Katalog: 10 EUR

Rezervacije za skupinske oglede:
Kristina Jermančič Golc
E stiki@cd-cc.si  
T 01 24 17 161
 



V sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI