Pretekli dogodek
Od 12. jun. 2019 do 3. maj. 2020

Vodenje in delavnice ob razstavi IDEJA, znanost in tehnologija antične Grčije

Cankarjev dom je zaprt, zato vas vabimo k virtualnemu ogledu razstave Ideja.

Doživite razstavo z zvočnim vodnikom.

 

Skladno z uredbo Ministrstva za zdravje RS je Cankarjev dom do nadaljnjega zaprt, odpovedali smo vse prireditve.
 

Za vse informacije smo obiskovalcem na voljo na info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si ali telefonski številki 01/2417-299 vsak delavnik od 10. do 15. ure ter prek zasebnih sporočil na družbenih omrežjih CD.

Hvala za razumevanje.

Vstopite v vznemirljivi svet starogrške znanosti in tehnologije; v kulturo, ki je postavila temelje zahodni civilizaciji. Sprehodite se skozi vrsto tematskih modulov: od umetnosti, prek medicine in astronomije pa do matematike in biologije. Razvoj grške misli in iznajditeljstva je na ogled skozi niz odkritij, ki so na razstavi predstavljena interaktivno. 

Razstava Ideja predstavlja zgodbe antične Grčije v vsej njihovi veličini, predvsem pa na način, ki nagovarja ljudi vseh starosti in predznanja. Učencem in dijakom bo z animacijami, maketami in replikami popestrila snov, ki so jo ali pa jo še bodo spoznali v šoli, s tem pa grške inovacije prikazala zanimivo in nepozabno.

Učiteljem in drugim pedagoškim delavcem je na voljo različno pripravljalno gradivo, prilagojeno vsaki posamezni triadi OŠ ter srednjim šolam in gimnazijam, ob katerem bodo lahko učenci in dijaki še aktivneje in intenzivneje doživeli razstavo.

Vodene oglede razstave lahko dodatno popestrimo s tematsko povezano glasbeno-gledališko predstavo Pesem o Odiseju (11+) ali pripovedovalsko glasbeno predstavo Antični miti (15+), za najmlajše pa z različnimi likovnimi delavnicami.

 

 

Delavnice

Trajanje: 45 minut
Skupina: do dvajset oseb

• Otroci do 12. leta: Kdo je premagal minotavra?
Otroci se bodo na delavnici prelevili v grške mitološke junake in se s pomočjo domišljije borili proti pošastnemu minotavru. Ugotovili bodo, da mitološke zgodbe prebiramo na starogrških posodah in sami poslikali svoj krožnik ali pa si bodo izdelali gledališko masko.

• Mladi od 10. do 15. leta: Ali znaš prebrati antično sporočilo?
Danes sporočila kar drvijo po socialnih omrežjih in pametnih telefonih – kako pa so si jih predajali stari Grki? Učenci se bodo po skupinah preizkusili v dešifriranju Enejevega kriptografskega diska, špartanskega skitala in signalnih plemenic.

• Mladi od 12. do 18. leta: Matematika ali igra?
Kdo bi si mislil, da je lahko matematika tudi igra? Dijaki bodo spoznali in ustvarili Arhimedov ostomahion. Gre za sestavljanko iz 14 ploščic, ki skupaj tvorijo kvadrat, posamezne pa lahko v različnih kombinacijah tvorijo tudi zanimive oblike.
 

Vodenje

Trajanje: 45 minut
Skupina: do trideset oseb
Stari Grki so verjeli, da so njihove ideje navdihnjene od bogov in dane od narave. Nekatere njihove domislice so jim pomagale pri vsakdanjem življenju, druge so jim ga lepšale, tretje pa so že tedaj predstavljale navdušenje. Naši vodniki bodo predstavili bolj preproste in bolj zahtevne mehanizme, ki so velikokrat predhodniki današnjih: Heronovo bučo, ki je preprost parni stroj, Heronov odograf, ki je predhodnik današnjega taksimetra, batno črpalko, ki je predhodnica avtomobilskega motorja, in še veliko drugih.

 

Razstava je odprta od PO do SO od 10. do 19., ob ČE do 21., ob NE in praznikih do 18. ure.

Skupine (od 10 do 25 oseb) vrtcev, šol in mlajših od 25, starejših od 65 let ali upokojencev: 3 EUR na osebo;

druge skupine 6 EUR na osebo;

doplačilo za vodenje ali delavnico 20 EUR na skupino;

dogovori za skupine stiki@cd-cc.siV sodelovanju z Znanstvenim centrom in tehnološkim muzejem NOESIS iz Soluna
 

Vodenje in delavnice ob razstavi IDEJA, znanost in tehnologija antične Grčije

Od 12. jun. 2019 do 3. maj. 2020
Več terminov

Skupine (od 10 do 25 oseb) vrtcev, šol in mlajših od 25, starejših od 65 let ali upokojencev: 3 EUR na osebo; druge skupine 6 EUR na osebo

Dogovori za skupine stiki@cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI