sloveski knjizni sejem
23. - 29. nov. 2020

36. Slovenski knjižni sejem

Prirejata: Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS in Cankarjev dom

Slovenski knjižni sejem je najstarejši, največji in najpomembnejši dogodek v slovenski knjižni industriji. Z več kot stotimi razstavljavci in vsaj tristo spremljevalnimi dogodki je prostor navdiha in čudovitih sejemskih doživetij. Tudi za letošnjo izvedbo je bil zasnovan vrhunski program, ki naj bi ga objavili prihodnje dni.

Trenutne nestabilne epidemiološke razmere vse bolj vznemirjajo razstavljavce, sodelavce in obiskovalce, kar je posledica naraščajočih koronskih okužb in zaradi tega zaostrenih protiukrepov, ki jih je treba pričakovati v naslednjem obdobju. Uspešna izvedba fizičnega dela sejma je vse bolj zunaj našega vplivnega območja, zato smo se organizatorji odločili, da vse sile usmerimo v pripravo virtualnega, spletnega sejma, ki bo dogajanje prenesel v naše domove, na splet, v e-SKS.

Tu bo izhodišče, srečevališče in presečišče spletnih dogodkov ter virtualni prostor za nakupovanje knjig večine slovenskih založb. Vhod v e-cono bo s spletne strani sejma http://www.knjiznisejem.si/, zavihek e-sejem bo odprl dve možnosti: pregledovanje virtualnega kataloga sodelujočih dvaindevetdeset založb in njihovih programov, z možnostjo nakupa knjig, ter obisk različnih spremljevalnih dogodkov, pogovorov, nastopov, panelov, podelitev nagrad, prenosov v živo … na spletni strani in posebnem YouTube kanalu, vse dni sejma.

Narazen, a vendarle skupaj je osnovno vodilo letošnjega tako drugačnega, posebnega sejma. Še nikoli v 48-letni sejemski zgodovini ni bilo tako. Kako uspešen bo, bodo odločili obiskovalci spletnega sejma.

 

Likovna podoba je narejena na osnovi ilustracije Huiqin Wang, iz slikanice Milana Dekleve o Almi Karlin, ob 70-letnici njene smrti. Deklica, ki se ob oknu in globusu vzpenja po lestvi in v roki drži knjigo, simbolizira prizadevanja Slovenskega knjižnega sejma, da Slovenci postanemo narod bralcev, Slovenija pa država branja. Sejem bo in veselimo se ga! Le skupaj lahko prebrodimo krizo in tako pošljemo pozitiven signal zainteresiranim javnostim.

Odprtje in nagrade
e-SKS bomo odprli v ponedeljek, 23. novembra, ob 18. uri, prireditev pa prenašali na splet in druge medije.

Tudi letošnje leto bomo podelili Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva ter veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma - knjiga leta 2020.

36. Slovenski knjižni sejem

23. - 29. nov. 2020
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Gallusova dvorana

Naše dvorane

Razgibana zunanjost Cankarjevega doma sledi organizaciji v notranjosti, kjer na dvaindvajsetih prizoriščih domujeta kulturno-umetniški program in kongresno-prireditvena dejavnost. Dvorane so tehnično opremljene za prireditve vseh vrst in žanrov.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI