24. mar. 2019 17:00

Simfonična pesnitev - Barve zelenega smaragda

Prireja: Prosvetno društvo "SOČA" Kanal

Ljudska simfonična pesnitev BARVE ZELENEGA SMARAGDA – je epopeja v spomin na prvo svetovno vojno in vse milijonske žrtve, med njimi predvsem na Slovenskem in še posebej na soški fronti.

V glasbo so vpete recitacije dramskih igralcev, ki predstavljajo našega pesnika Simona Gregorčiča z njegovimi pretresljivimi verzi slutnje vojnih strahot, Božje vile, ki ga tolaži, ter slovenskega, avstrijskega, italijanskega, madžarskega in ruskega vojaka, ki berejo prava pisma s fronte domačim ali prejeta od njih na fronto.

Dogajanje povezujejo plesalke, ki predstavljajo simbolično stran vsega dobrega in tolažečega. Folklorna skupina v brezskrbnem rezijanskem plesu vse do usodnih eksplozij bojnega meteža. Otroška folklorna skupina ponazarja brezskrbnost otroštva v središču vojne vihre. Prikazan je tudi avtentičen prizor božičnega srečanja obeh sprtih vojskujočih se strani v prvem letu vojskovanja, skupina s citrarjem na čelu zapoje božično pesem, ponižne kmečke družine prosijo za dober izhod vojne, osamljeni pater tava in se sprašuje, kdaj bo konec vojnih strahot, od daleč mešani pevski zbor orkestralne dele povezuje s pesmimi v jezikih bojujočih se strani.

Simfonična pesnitev - Barve zelenega smaragda

24. mar. 2019 17:00
24. mar. 2019 17:00
Več terminov

10, 15, 20 EUR

Nastopajoči: Budapesti Filharmóniai Társaság, Simfonični orkester Cantabile, Mešani pevski zbor Adoramus, Logatec, ansambel Csaba Ökrös, Budimpešta, plesalke Baletne šole Konservatorija za glasbo in balet, Ljubljana, Folklorna skupina Pastirci izpod Krna, Drežnica, KUD Igralska skupina Drežnica, Folklorna skupina Bc, Bovec, Društvo 1313, Bovec, dramski igralci iz Ljubljane, Gruppo Costumi Tradizionali Bisiachi, Turriaco, Gorizia.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Gallusova dvorana

Naše dvorane

Razgibana zunanjost Cankarjevega doma sledi organizaciji v notranjosti, kjer na dvaindvajsetih prizoriščih domujeta kulturno-umetniški program in kongresno-prireditvena dejavnost. Dvorane so tehnično opremljene za prireditve vseh vrst in žanrov.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI