Pretekli dogodek
26. avg. 2024 10:00

Tradicionalni zajtrk za mentorje

Cenjeni mentorji in koordinatorji kulturno-umetnostne vzgoje!
 
Dogajanje v prihodnji sezoni, še zlasti novosti, ki smo vam jih pripravili, vam bomo predstavili na tradicionalnem zajtrku za mentorje, ki bo v ponedeljek, 26. avgusta 2024, ob 10. uri  v  Linhartovi dvorani  Cankarjevega doma.
Dogodek bo vodil Nik Škrlec. 

Srečanje bomo začeli z ogledom treh predstav v dvoranah ob 10. uri  ter ob 11.30 nadaljevali s predstavitvijo celotnega kulturnovzgojnega programa v Linhartovi dvorani. Dogodek bo vodil Nik Škrlec. 

 

Ob 10.00

Dvorana Alme Karlin 

Za šolarje druge triade
Dekle, obljubljeno soncu
Pripovedovalsko-glasbena predstava

Izbor, priredba, dramaturgija, pripoved: Špela Frlic
Glasba: All strings detached (Jana Beltram in Vesna Godler)
Čas trajanja: 45 minut

Pripovedovalsko-glasbeni dogodek Dekle, obljubljeno soncu je nastal po istoimenski zbirki ljudskih pravljic iz držav nekdanje Jugoslavije, ki v ospredje postavlja dekleta in njihove strategije preživetja, in ki je pri Mladinski knjigi izšla junija 2024. Čudežne pravljice, uvrščene v zbirko, upovedujejo skrivnosten in pogosto nevaren svet, v katerem se dekleta lahko zanesejo le na lastno pamet, iznajdljivost in pogumno srce ter tu in tam tudi na kakšno prijazno starko, ki jim pride na pot. V dogodku, v katerem je pripoved spretno prepletena z glasbo dua All strings detached, si nastopajoče za rdečo nit jemljejo vprašanje enakovredne ljubezni, danih in prelomljenih obljub in (ne)zmožnosti srečnih koncev. 

Interpretacijo pravljic pripovedovalka prilagaja starosti občinstva. Po dogovoru lahko po dogodku izvedemo kratek pogovor o čudežnih pravljicah.

 

Kosovelova dvorana

Za predšolske otroke (5-6 let) in šolarje prve triade
Obrazi vode
Premočena lutkovno-glasbena predstava - delo v nastajanju

Režija in glasba: Peter Kus; besedilo (po motivih zgodbe Iva Rosatija): Maria Giulia Campioli, Peter Kus; likovna podoba: Katarina Cakova;  nastopajo: Gašper Lovrec, Filip Šebšajevič, Peter Kus/Urška Cvetko; koprodukcija: Zavod Kuskus, Al quadrato (Italija), Cankarjev dom; čas trajanja: 45 minut

Otroci do vode občutijo posebno nagnjenje. Privlači jih njena bližina, veselje do čofotanja, skakanja po lužah in škropljenja z vodo pa je vzor otroške igre. Temu so ustvarjalci sledili pri oblikovanju zvočne in vizualne podobe predstave. Glasba v predstavi je odigrana v živo na vrsti izvirnih vodnih glasbil in zvočil, izdelanih iz recikliranih predmetov. 
Zgodba predstave se sooči s samoumevno dostopnostjo čiste vode v našem okolju. V mestnem stanovanju je nekdo slabo zaprl pipo in odšel od doma. Voda se je nabrala v veliko lužo, iz nje pa se je dvignil vodni mož. Postavil se je na noge in stekel na ulico. Tisti, ki so ga srečali, so ga zamenjali za lužo ali privid. Jezili so se, ker je škropil in polival vse naokoli. Bil jim je v napoto, zato se je umaknil v mestno kanalizacijo. Od žalosti je začel jokati in voda, ki je se ulila iz njegovih oči, je kmalu napolnila mestne ulice … 

 

Štihova dvorana

Za šolarje druge in tretje triade
Neandertalčeva piščal, zakaj potrebujemo glasbo, sploh?
Glasbeno-gledališka avantura

Besedilo: Žiga X Gombač; režija: Ivana Djilas; glasba: Boštjan Gombač; 
video: Vesna Vega; mapiranje projekcije: Borut Vega; nastopa: Boštjan Gombač; napovedovalec: Ivan Lotrič; produkcija: Cankarjev dom; čas trajanja: 55 minut  

Predstava z nepozabnimi animacijami vesolja, osončja in nastanka življenja na zemlji prinaša nazorno zvočno in humorno potovanje povsem na začetek človeškega ustvarjanja. Kaj vse je bilo potrebno, da se je zgodil čudež? Kdo vse je ta čudež hotel preprečiti? Je mar res šlo za dogodek vesoljnih razsežnosti in za vprašanje obstoja občega kozmičnega ravnovesja? Nepozabna predstava je zasnovana na moč poučno, pronicljivo, strokovno, z obveznim ščepcem humorja, tehničnimi začimbami ter seveda z obilico glasbenega znanja, večletnih izkušenj in svojstvene predanosti.  
 


Ob 11.00

Linhartova dvorana

Predstavitev kuturnovzgojnega programa Cankarjevega doma v sezoni 2024/25. 

 

****

Tisti, ki se boste zajtrka udeležili, boste s tem pridobili poseben promocijski  popust pri rezervaciji predstav.
 
Prosim vas, da vašo udeležbo na zajtrku potrdite  najkasneje do četrtka, 22. 8. 2024 na telefonsko številko 01/24 17 161 ali e-naslov: kristina.jermancic@cd-cc.si.
 
Vljudno vabljeni!
 

Nakup vstopnic

Tradicionalni zajtrk za mentorje

26. avg. 2024 10:00
26. avg. 2024 10:00
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI