17. dec. 2018 20:00

Zadnje potovanje domov

Veliki božični koncert Gimnazije Kranj 2018

Letošnji težko pričakovani Veliki božični koncert Gimnazije Kranj je zadnji v nizu razprodanih koncertov v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Nekakšen poslovilni koncert velikega simfoničnega orkestra, ki je vsako leto očaral publiko tako doma kot po svetu. Direktor koncerta, prof. Primož Zevnik, je za slovo pripravil enega izmed vrhuncev svetovne klasične glasbe, Simfonijo št. 9 v e-molu Iz novega sveta češkega genija Antonína Dvořáka. To monumentalno delo je ena najbolj slavnih simfonij iz zakladnice klasične glasbe, saj združuje slovanski melos in patino z elementi črnske duhovne glasbe v čudovito glasbeno tkanje, ki nima para v zgodovini svetovne glasbe. Skladatelj se je navduševal nad izvirno črnsko duhovno glasbo, ki jo je slišal, ko je služboval v Ameriki. Posebej ga je privlačil odprti prostor ameriške stepe, ki ga je ravno tako uglasbil v to simfonijo. Drugo veliko delo, ki ga bo izvedel orkester, je Dvojni koncert za violino in violončelo dolgoletnega dirigenta orkestra, skladatelja Nejca Bečana, plod dolgoletnega prijateljstva med skladateljem in solistoma, posebnima gostoma večera. Koncert, posvečen Maruši in Matjažu Bogataju, je v svoji vsebini zastavljen v klasični koncertni obliki s tremi stavki, z nekoliko zmanjšano sestavo orkestra pa ponuja solistoma obilo priložnosti za razkošno razkazovanje virtuoznih vrlin. Oba solista sta v teh letih postala vrhunska profesionalna glasbenika, njuni glasbeni začetki pa segajo prav v prva leta našega orkestra, zato bo svetovna premiera tega dela poseben čustven in umetniški dogodek, ki se ga veseli publika po vsem svetu.

Tretja posebna gostja večera bo naša odlična sopranistka Ernestina Jošt, ki je zaznamovala zadnja leta orkestra in zborov. Pela bo nekaj najlepših melodij iz zakladnice slovenske, češke in valižanske glasbe ter skupaj z Združenimi zbori Gimnazije Kranj pod umetniškim vodstvom prof. Erika Šmida in Velikim simfoničnim orkestrom pričarala čudovite podobe hrepenenja, patosa, nostalgije in velikanske muzikalne potence. Slišali bomo ljudsko Rož, Podjuna, Zila, Dvořákovo mojstrovino Pesmi, ki me jih je učila mati iz cikla Ciganskih pesmi. Valižani bodo zastopani s svojim prečudovitim napevom Suo Gân (Uspavanka), ki jo je režiser Spielberg izbral za naslovno temo svoje filmske umetnine Imperij sonca. Nostalgija vrnitve domov bo zazvenela tudi z Mojčino pesmijo iz filma Kekec za orkester in sopran slovenskega skladatelja Marjana Kozine v priredbi dirigenta orkestra.

Za intermezzo med velikima in obsežnima klasičnima glasbenima mojstrovinama bo sledil predah v obliki dekadentnega kabareta nemškega svinga iz tako rekoč pozabljenih operet in napevov tridesetih let prejšnjega stoletja. Predstavili bomo dela Erwina Lehna Gib mir einen Kuß durchs Telefon (Poljubi me po telefonu), nato skladbo iz pozabljene operete Viktoria und ihr Husar (Viktorija in njen huzar) Ja, so ein Mädel, ungarisches Mädel Paula Abrahama. V zaprašenih glasbenih arhivih smo našli tudi prelepo pesmico Du bist das süßeste Mädel der Welt (Ti si najslajša punčka na svetu) Wernerja Richarda Heymanna iz nemškega glasbenega filma tridesetih let Liebeswalzer (Ljubezenski valček). Vse tri skladbe je aranžiral akademski profesor mag. Jaka Pucihar za veliki simfonični orkester, združene zbore in soliste. Vsekakor bodo glasbene podobe neke davne, srečne glasbene preteklosti vstale pred nami v vsem svojem novem sijaju. Za dodatek pa funky priredba Lep je dan Anje Rupel v priredbi Nejca Bečana in seveda tradicionalni Marš Radeckega, ki bo za vedno zaključil sedemnajstletni glasbeni in kulturni spektakel, kakršnega je publika imela rada.

Zadnje potovanje domov

17. dec. 2018 20:00
17. dec. 2018 20:00
Več terminov

15, 20, 25, 36 EUR

Veliki simfonični orkester Gimnazije Kranj

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj

Mešani mladinski zbor Gimnazije Kranj

Moški zbor Cantores Carniolis

dirigent: Nejc Bečan

zborovodja: Erik Šmid

gosti večera: Maruša in Matjaž Bogataj, Ernestina Jošt

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Gallusova dvorana

Naše dvorane

Razgibana zunanjost Cankarjevega doma sledi organizaciji v notranjosti, kjer na dvaindvajsetih prizoriščih domujeta kulturno-umetniški program in kongresno-prireditvena dejavnost. Dvorane so tehnično opremljene za prireditve vseh vrst in žanrov.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI