Navdih za življenje

V leto 2023 smo vstopili z Giselle v koreografiji novega direktorja baleta Narodne opere v Parizu, Joséja Carlosa Martíneza. Nastopajoči so deležni burnega aplavza, plesna virtuoznost vzbuja občudovanje, Gallusov oder pa omogoča, da se pokažejo v vsej veličini. Martínez je vodenje pariškega baleta prevzel decembra, s to častitljivo plesno skupino pa je povezan tudi Rudolf Nurejev, ki jo je vodil od leta 1983 do 1989. 

Nurejev časopisnih stolpcev ni polnil le zaradi vrhunskih baletnih dosežkov, ampak tudi zaradi spektakularnega prebega na Zahod, ki ga je leta 1961 izvedel na gostovanju Teatra S. M. Kirova (današnje Mariinsko gledališče) v Parizu, ko je preskočil železno zaveso ali pa kar poletel čeznjo v svobodo, kot so med hladno vojno pisali zahodni mediji. Letos se spominjamo 30. obletnice plesalčeve smrti, kar bomo z razstavo o njem pospremili tudi v programu prvega mednarodnega baletnega festivala Poletne noči, ki ga junija pripravljamo v sodelovanju s SNG Opera in baletom Ljubljana. 

Z novim festivalom želimo opozoriti na trenutni razcvet baletne ustvarjalnosti na Slovenskem, saj sta oba baletna ansambla s solisti, tako ljubljanski pod umetniškim vodstvom Renata Zanelle kot tudi mariborski, ki ga umetniško vodi Edward Clug, v dobri formi, kar obema institucijama omogoča gostovanja na pomembnih odrih sveta.

Želimo si, da Poletne noči sčasoma postanejo nepogrešljiv del naše festivalske ponudbe, v katero sodijo tudi festivali, ki jih z vznemirjenjem pričakujemo to pomlad, od filmskih na področju gorniškega in dokumentarnega filma do Jazz festivala Ljubljana s častitljivo preteklostjo in vznemirljivo sedanjostjo.

Gostili bomo tudi predstave 11. bienala slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica, ki je luč sveta prvič ugledala pred dvajsetimi leti, natančneje leta 2003. Selekcijo za prvi festival sva tedaj opravili skupaj z Ireno Štaudohar.

Med izstopajočimi dogodki bo zagotovo odprtje nove dvorane v petem nadstropju naše hiše, v kateri bomo umetniški program pripravljali od aprila naprej. Odprli jo bomo ravno v letu, ko se spominjamo 30. obletnice smrti Edvarda Ravnikarja, arhitekta, ki je zaslužen, da delujemo v stavbi, ki je po eni plati zelo funkcionalna, po drugi pa brezčasna, kar kaže na kakovost njegove vizije. 

V novi dvorani, ki je intimna in bo sprejela sto obiskovalcev, je pa dvorana z najlepšimi razgledi na hribe in planine, kar jo v Cankarjevem domu premoremo, smo pri izbiri materialov zasledovali trajnostno naravnanost delovanja, ki jo izkazujemo tudi z veliko naravoslovno razstavo V vrtincu sprememb, pri kateri sodelujemo s Prirodoslovnim muzejem Slovenije.
 

Cankarjev dom je navdih za življenje. Vsem, ki ustvarjamo program, tako umetnikom kot podpornim službam, pa tudi tistim, ki uživajo njegove raznovrstne sadove.

Uršula Cetinski
generalna direktorica Cankarjevega doma


Prelistajte program sezone >>

Značke
Najbolj brano

Poslaniki Beethovna in Bonna

Dela ene najizvirnejših slikark 20. stoletja prvič pri nas

Ne sledite, bodite tok!

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI