6. okt. 2020 - 6. jun. 2021

Abonma Veličastnih 7

Pretekli dogodek
6. okt.
17, 21, 25, 28 EUR

Pretekli dogodek
28. dec.
25, 21, 18, 15, 13* EUR; silvestrska predstava 32, 27, 22, 18 EUR (s kozarcem pijače)

Pretekli dogodek
14. jan.
premiera 24, 29, 34, 38 EUR, ponovitve 21, 26, 31, 36, 18* EUR

23. feb.
17 | 21 | 25 | 28 | 15* EUR

Živi, razgibani, razposajeni, igrivi

Dragi obiskovalci programa sodobnih uprizoritvenih umetnosti, abonma Veličastnih 7 kljub vsem nevšečnostim, ki ga pretresajo, ostaja takšen, kot je bil: živ, razgiban, razposajen, igriv. Tudi zato je hrbtenica programa letošnjega mednarodnega plesno-gledališkega dogajanja Cankarjevega doma.
To pomeni, da ne glede na močno predrugačene razmere mednarodni plesni in gledališki projekti ne bodo umanjkali.  

Niti ne smejo, Cankarjev dom je namreč skorajda edini ponudnik tovrstnega mednarodnega programa in ostati brez njega bi pomenilo zelo razrahljati stik z dogajanjem izza naših državnih meja.
Tega, da postanemo samozadostni, pa si ne smemo dovoliti. Dogajanje zunaj nam namreč sporoča, kaj se dogaja pri nas. Nam razkriva, kako svet razumejo drugi, predvsem pa, kako ga razumemo sami. 

Ne zaradi improvizacije, program ni dokončen zaradi skrbnega načrtovanja. Spremenljivk za kaj takšnega je preprosto preveč. A vseeno nekaj dejstev drži: oktobrsko odprtje je zagotovljeno za projekt znamenite plesalke in koreografinje Carolyn Carlson. Otoki je kvartet solov in duetov plesalcev njene skupine, ki delo Carlsonove prikaže v tistem segmentu, v katerem je najmočnejša – v vodenju in delu s plesalci. Uvodni, glasbeni del pripada novi francoski zvezdi saksofona, Guillaumu Perretu, v živo navzočemu tudi v uvodnem plesnem solu. 

Dolg prejšnje sezone poravnavamo z novembrskim (v tretje gre rado!) projektom skupine iz Burkina Fasa, Faso Danse Théâtre. Legendarna glasba prav takšnega Fele Kutija, spojena z ritmično nabito plesno koreografijo Sergea Aiméja Coulibalyja in »plesno hordo« šestih odličnih plesalcev, je zagotovilo, da je Kalakuta republika prava energijska bomba. Ki pa tako kot druga Coulibalyjeva dela ne ponuja odgovorov, temveč odločno postavlja vprašanja.

December mora biti prazničen, družinski, nežen in krhek, zato: francoski koreograf Jean-Christophe Maillot je poskrbel za enkratno in neponovljivo koreografijo Pepelke. Ki jo v izvedbi vrhunskega ansambla Baleta SNG Maribor gostimo na zadnje štiri večere letošnjega leta.

Še pogled v sam začetek novega leta: januarja na velikem odru Gallusove dvorane gostimo plesni del ansambla SNG opera in balet Ljubljana, s katerim pripravljamo koprodukcijo Spartak.

Sreče ni nikoli preveč. In če je bo dovolj, se lahko v drugi polovici sezone nadejamo dogovorjenega gostovanja Needcompany. Neizprosnost v gledališkem raziskovanju, kombinacija plesa, gledališča in performansa ter glasba so zaščitni znak skupine pa tudi gostujočega projekta Vse dobro (All the Good).

Akrama Khana ljubljansko občinstvo že pozna. Aprila ga v Ljubljani ponovno gostimo, tokrat s projektom pomenljivega naslova – Prelisičenje hudiča (Outwitting the Devil).

Kanada je neizčrpen vir vrhunskih ustvarjalcev. K nam zaide redkokdo. Za skromno potrditev tega pravila bo poskrbela izjema – skupina Daniel Léveillé Danse s projektom Nekaj upanja za barabe (Some hope for the bastards) koreografa Frédérica Gravela. Pričakujte bend v živo in skupino brezkompromisnih plesalcev, ki vsekakor poskušajo ujeti, kar jih najbolj zanima – glasbeno-plesni užitek in prav takšno odrešitev hkrati. 

Andrej Jaklič, vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa

 

 

Cene abonmaja Veličastnih 7
I. kategorija 155 EUR
II. kategorija 135 EUR
III. kategorija 115 EUR
IV. kategorija 95 EUR (80* EUR)
*za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

 

Lanski abonenti boste elektronsko različico abonmajske knjižice prejeli po e-pošti.

Vpis za lanske abonente: od četrtka, 3., do sobote, 12. septembra 2020, oziroma do zapolnitve mest.

Letošnja abonmajska sezona bo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa drugačna kot običajno. Zaradi priporočene fizične razdalje je zmogljivost dvoran omejena, zato bo v dvoranah veljal nov sedežni red.
Lanski abonenti boste ob podaljšanju abonmaja za sezono 2020/21 izbrali nove sedeže. Vaš dosedanji abonentski prostor bomo zamrznili, obnovili ga boste lahko v sezoni, ko bodo odpravljeni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa in bodo dvorane spet lahko polno zasedene.

Več o higienskih in varnostnih ukrepih v Cankarjevem domu >>

Naše dvorane

Gallusova, Linhartova, Kosovelova, Klub CD, dvorana Duše Počkaj, Klub Lili Novy, preddverja, galerije in konferenčni prostori

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI