Past event
Od 8. sept. do 2. nov. 2020

Jurij Kalan - začasno zaprto

Likovni kritiki izbirajo - cikel predstavitev Slovenskega društva likovnih kritikov.
Izbor: Petra Vencelj

Skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev drugega vala epidemije koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve in začasno zaprli vse razstave.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>


Jurij Kalan rojen 28. 3. 1961 v Kranju. Leta 1990 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na oddelku za slikarstvo pri prof. Metki Krašovec. Je eden od treh ustanovnih članov neformalne skupine Divji v srcu. Ukvarja se s figuraliko. Živi in dela kot samostojni umetnik v Ljubljani. Samostojne razstave: Galerija Equrna, V moji bližini, Ljubljana, 2015; Galerija AS, Srečevanja, Ljubljana, 2015; Galerija Sokolski dom, Škofja Loka, 2010. Skupinske razstave: Umetnostna galerija Maribor, 100 let slovenske umetnosti, Maribor, 2012/13, Galerija Kostanjevica na Krki, Pogled 6 Slovenija Jaz tukaj zdaj ( izbor dr. Damir Globočnik ), Kostanjevica na Krki, 2011, Galerija Velenje, Portret v novejši umetnosti (izbor dr. Lev Menaše ), Velenje, 2010, Majski salon 2016 (izbor Petra Vencelj), Galerija AS, Divji v srcu, Ljubljana, 2019

Ikonografija del Jurija Kalana je vezana na figuraliko, postavljeno v interjerje vsakdana. Kot vizualna opora mu služi širokokotna fotografija. V tehniki oljnega slikarstva upodablja svoje protagoniste (družinski člani, hišni ljubljenčki, prijatelji) ob raznovrstnih srečanjih in vsakdanjih opravilih. Psihološko karakterizirane portrete odlikuje individualizirana čustvena dinamičnost, ki jo potencira z anatomskimi deformacijami in detajli, ki navdušijo s hudomušno trivialnostjo. Nenavadni perspektivični pogledi gledalca povlečejo v sliko, tako, da postane tudi sam del omizja in intime. Jurij Kalan spada med tiste sodobne umetnike, ki ohranjajo zaupanje v klasično pojmovani medij slike. Preko njega preigrava vprašanja in probleme sodobnega sveta in medosebnih odnosov z veliko mero zdravega humorja.

 

Petra Vencelj rojena 1967 v  Kranu je študirala geografijo in umetnostno zgodovino na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer je kot Zoisova štipendistka diplomirala iz politične geografije in sodobne slovenske umetnosti. Zatem je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani opravila še študij likovne teorije.

V času šolanja se je deset let aktivno ukvarjala z alpinizmom in prostim plezanjem, ter kot vrhunska plezalka opravila številne vzpone in proste ponovitve smeri doma in v tujini. Dvakrat je bila razglašena za najboljšo plezalko v Jugoslaviji. Leta 1990 je v Londonu na odprtem pokalu osvojila pokal vice prvakinje Velike Britanije.
Danes opravlja poklic samostojne umetnostne kritičarke - kustodinje, fotografinje ter predavateljice in publicistke s področja umetnosti in geografije.  Je članica Društva slovenskih likovnih kritikov, Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva, Geografskega društva Gorenjske in mednarodnega društva likovnih kritikov AICA.
 

Jurij Kalan - začasno zaprto

Od 8. sept. do 2. nov. 2020
Show more

Prosti vstop

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Cookies   Production: ENKI