Pretekli dogodek
9. - 16. mar. 2022

24. Festival dokumentarnega filma – FDF

Dokumentarci nam odpirajo oči in raznolike vidike. Izzivajo nas k širšemu razmišljanju.

Dobitnik nagrade najboljšemu filmu na temo človekovih pravic Amnesty International Slovenije

Žirija v sestavi Margje de Koning, Siniša Gačić, Kaja Atanasova je sprejela odločitev, da nagrado najboljšemu filmu na temo človekovih pravic podeli filmu Otroci megle.  

Otroci megle (Nhung dua tre trong suong)
Režija: Ha Le Diem 
Vietnam, 2021; 90' DCP 

Obrazložitev žirije: 
Diem Ha Le nas je s filmom Otroci megle navdušila na vseh ravneh filmske pripovedi. Z neverjetno čustvenim režijskim in snemalnim pristopom nas popelje v življenje mlade protagonistke, ki s pametnim telefonom v roki živi razpeta med sodobnim svetom in ruralno tradicijo dogovorjenih porok. Kompleksna tema je obdelana način, da je niti ni potrebno razumeti, saj posledice odvzema individualne pravice do izbire prihodnosti čutimo skozi filmske podobe. Najlepše pri vsem pa je, da ne čutimo le notranjega sveta protagonistke, karakterizacija vseh likov v filmu, tudi tistih, ki jim je tradicija dodelila vlogo antagonistov, je tako dovršena, da razumemo tudi njihovo bitko s preživeto prakso dogovorjenih porok.


***


Aktualen vpogled v raznovrstno svetovno produkcijo dokumentarnega filma, pogovori z ustvarjalci in filmska delavnica. 

URNIK >>







Festivalski sklopi 
Tekmovalni 
na temo človekovih pravic odstira akutne probleme sodobnega sveta, od pravic zapostavljenih žensk, manjšin, delavskih migrantov ali političnih azilantov, do ekoloških tematik ali verskega fundamentalizma. Ta sklop služi tudi kot opomnik vsem sodobnim množičnim medijem, ki številne pomembne in pomenljive zgodbe zaradi navidezne neatraktivnosti vse prepogosto potiskajo vstran. Nagrado za najboljši film na temo človekovih pravic podeljuje Amnesty International Slovenije.

Aktualni, družbenokritični 
Dokumentarci, ki se v marsičem navezujejo (in dopolnjujejo) tekmovalni sklop, vendar najpogosteje – tudi zaradi izdatnejšega produkcijskega vložka – prinašajo večje, medijsko bolj izpostavljene zgodbe.

Miti, ikone, mediji
Sklop prek filmov o inovativnih posameznikih, družbenih fenomenih, medijskih tematika ali nikoli raziskanih zgodbah osvetljuje popularnejše vidike sodobnega življenja in polpretekle zgodovine.

Intimni in globalni portreti
Prinašajo, kot sugerira naslov, majhne, skrbno stkane zgodbe, ki se lahko nanašajo bodisi 
na posameznika bodisi na določen prostor ali čas.

Posvečeno: Jonas Mekas
 

V sodelovanju z Amnesty International Slovenije 

Kosovelova dvorana, Kinodvor, Slovenska kinoteka

24. Festival dokumentarnega filma – FDF

9. - 16. mar. 2022
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI