23. sep. 19:30

Nekoč so bili ljudje

Scenarij: Tommaso Santi, Goran Vojnović
Režija: Goran Vojnović

Leo je Italijan, ki živi v Sloveniji. Vučko je Bosanec, ki je kot otrok pribežal v Slovenijo. Leo v Sloveniji vztraja zaradi nekdanje žene Tanje in sina Luka, v upanju, da bodo spet postali družina. Ko jima banka odkloni obljubljeno posojilo za obnovo restavracije, sta Leo in Vučko prisiljena sprejeti ponudbo prevaranta Giannija. Ukrasti morata njegov tovornjak, da lahko Gianni pobere denar od zavarovanja. A namesto Giannijevega tovornjaka Leo in Vučko ukradeta tovornjak, poln beguncev, ter tako nehote postaneta krojilca usode podobno nesrečnih ljudi. Da bi rešila svoje denarne težave, se jih odločita prodati. In če se sprva še zdi, da jima za begunce ni vseeno, je v Leu in Vučku iz dneva v dan vse manj človeškega.
 

Film Nekoč so bili ljudje postaja z vsakim dnem bolj aktualen. Pa ne zato ker bi bil danes v Evropi problem beguncev in migracij večji kot pred leti, temveč zato ker smo mi iz vse manj človeški.
Goran Vojnović

 

Produkcije zahtevnega filma, s pomembno vsebino, smo se lotili z veliko energije, kar ustvarja idealno kombinacijo za dobro popotnico filmu.
Boštjan Ikovic

Goran Vojnović
Režiser in pisatelj, rojen 1980 v Ljubljani. Diplomiral je na ljubljanski AGRFT, smer filmska in televizijska režija. Za svoj romaneskni prvenec Čefurji raus! je leta 2009 prejel nagrado Prešernovega sklada in kresnika za najboljši roman leta. Po romanu je bila istega leta narejena uspešna gledališka predstava, 2013 pa je Goran po njem režiral tudi film. To je bil njegov drugi celovečerec, saj je leta 2010 po lastnem scenariju posnel Piran Pirano, režiral pa je tudi več kratkih filmov. Leta 2012 je izdal svoj drugi roman Jugoslavija, moja dežela, s katerim je osvojil drugega kresnika. Njegov tretji roman, Figa, je izšel 2016, in je zanj prav tako prejel kresnika.
 

Nekoč so bili ljudje

23. sep. 19:30
Več terminov

6,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Montažer: Ivor Ivezić
Snemalec zvoka: Igor Iskra
Skladatelj: Tamara Obrovac
Oblikovalec zvoka: Julij Zornik
Scenograf: Marco Juratovec
Kostumografinja: Jelena Proković
Oblikovalka maske: Anja Rančić Godina
Direktorica filma: Amela Ikovic
Producent: Boštjan Ikovic

Igrajo
Leo Francesco Borchi
Vučko Moamer Kasumović
Tanja Maruša Majer
Luka Jaka Jakopič
Senad Emir Hadžihafizbegović
Martin Boris Cavazza
Aida Jasna Žalica
Sandi Vlado Novak
Gregor  Gregor Baković
Massimo Ninni Bruschetta
Gianni Gianluca Gobbi
Odvetnik Aljaž Jovanović
Trener Benjamin Krnetić

Leto: 2020, 89 min

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI