11. sep. 19:30

Druga godba 2020

Hostnik pa Krečič (Slovenija) - premiera novega albuma
Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape (Slovenija) - premiera novega albuma
San Salvador (Francija)

Hostnik pa Krečič

Tomaž Hostnik, klavir; Matija Krečič, violin

Tomaž Hostnik je koncertni pianist, šansonjer, pesnik in avtor glasbe za najrazličnejše priložnosti z izjemno obsežnim opusom. Matija Krečič je violinist, skladatelj in aranžer, ki deluje v več glasbenih slogih ter sodeluje z mnogimi umetniki in glasbenimi skupinami.

Med seboj sodelujeta toliko, da si za usluge (prosimo, ne povejte FURS-u!) že dolgo ne računata več. Enkrat en rabi aranžma, drugič drugi potrebuje besedilo, tretjič eden snema ploščo, četrtič drugi producira singel. V duu Krečič-Hostnik igrata Matijevo glasbo, duet Hostnik pa Krečič pa izvaja Tomažev opus. Konec leta 2019 sta posnela ploščo Mačahe, ki je tik pred izidom. Na njej je izbor Hostnikovih šansonov in haiku šansonov, ki jih Tomaž pripoveduje v jeziku, kot ga govorijo doma, na Suhi. Zgodbe so pa vseh vrst - take o ljubezni, pa o pijači, odnosih, minevanju, Oplu, kravjih štrikih… Lahko bi rekli preprosto - o življenju. Poleg tega iz svojih inštrumentov iztiskata vse mogoče zvoke, po potrebi pa se prelevita tudi v triangelista, lončena basista ali skupaj zažgolita kakor ptičice v ranem jutru.


 

Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape

Uršula Ramoveš, vokal; Joži Šalej, vokal, harmonika; Metod Banko, vokal; Martin Ramoveš, električna kitara

Po nekajletnem premoru je skupna URŠULA RAMOVEŠ IN FANTJE Z JAZBECOVE GRAPE letos marca pri založbi Celinka izdala nov album HRIBOVSKE BALADE, na katerem se nahaja 12 pesmi, ki so jih konec februarja posneli v ljubljanskem Studiu Metro. Album bodo premierno predstavili v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani v okviru abonmaja Druga godba. Tako kot na prejšnjih izdajah je tudi tokrat avtor vseh besedil Janez Ramoveš, avtorica glasbe pa Uršula Ramoveš. Slednja je avtorica in nosilka zasedbe, katere stalna člana sta še vokalist, pianist in harmonikar Joži Šalej ter vokalist in kitarist Metod Banko. Pri nastanku novega albuma so sodelovali gostujoči glasbeniki: skupna Martin Ramoveš Band (Martin Ramoveš, Marko Petrič in Rok Skoliber), Boštjan Gombač, Blaž Celarec in Nino de Gleria.

Glasba skupine Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape je unikat in to ne samo slovenskega glasbenega prostora. Njihova glasba je žanrsko pestra, skoraj neulovljiva, njen skupni imenovalec pa je silovit avtorski naboj. V njej je zaslediti prvine alternativnega šansona, popevke, folka, slovenske kantavtorske tradicije, enta, ljudske glasbe, jazza, discipline klasične glasbe in še česa. Vse to se pretaka v poljubnem razmerju in vsakič drugače postavljenih orkestracijah.
kioskhmmhm, 2018
 

San Salvador

Gabriel Durif, vokal, tamburin; Eva Durif, vokal; Thibault Chaumeil, vokal, bas boben; Marion Lherbeil, vokal, bas boben; Laure Nonique Desvergnes, vokal; Sylvestre Nonique Desvergnes; vokal, tolkala

Šestčlanski vokalno-tolkalni kolektiv San Salvador se pri iskanju univerzalne folkore naslanja na okcitansko polifonijo, ukoreninjeno globoko v trubadursko tradicijo, ki še kroži med kulturami in glasbenimi zvrstmi. Okcitanščina v skladbah deluje kot ritmični inštrument, ki združuje poezijo s hipnotičnmi vokalnimi harmonijami in se dviga nad spreminjajočimi ritmičnimi vzorci tolkal.

Druga godba 2020

11. sep. 19:30
Več terminov

18 EUR
14* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI