15. okt. 19:00

Harold López-Nussa – Timba a la Americana

Harold Lopez-Nussa, klavir; Luques Curtis, bass; Grégoire Maret, orglice; Ruy Lopez-Nussa, bobni

Kuba je otok, na katerem so družinska glasbena drevesa široko razvejana in neredko se zgodi, da obrodijo odlične pianiste. Harold López-Nussa je gotovo med njimi. Chucho Valdés ga opisuje kot »avantgardista nove generacije glasbenikov« ter kot pianista s »subtilnim tonom, briljantnimi idejami in edinstvenim slogom igranja«. Na čelu različnih skupin je posnel številne albume in s svojo nalezljivo prekipevajočo energijo požel uspeh na mednarodnih turnejah. Zadnji album Harolda Lópeza-Nusse in obenem njegov prvi pri založbi Blue Note Records, Timba a la Americana, je tesno povezan z njegovim osebnim življenjem. Melanholija in domotožje po »barvah, hrani, ljudeh in oceanu« v domovini, ki jo je zapustil konec leta 2021, ko se je z ženo in hčerkama s Kube preselil v Toulouse v Franciji, se mešata z navdušenjem nad novim življenjem in izkušnjo odkrivanja novih okolij, tako osebnih kot glasbenih. Skladbe so nekakšen glasbeni zapis, pogled na Kubo »od zunaj«.

Album je plod dolgoletnega prijateljevanja Lópeza-Nusse z Michaelom Leaguom, producentom in basistom skupine Snarky Puppy, ki je ploščo produciral, vse skupaj pa je »požegnal« prvi mož znamenite založbe Blue Note Records, Don Was, ki je Lópeza-Nusso že lep čas opazoval na koncertih v Havani. Skupaj so ustvarili vsestransko eklektičen album, ki ga je revija Rolling Stone okronala za »pravi dragulj latinskega jazza«.

»Timba je popularna glasba, sodobna salsa, ki jo danes ustvarjamo na Kubi, je pa tudi jed, namaz iz guave, ki ga kombiniramo s sirom. Americana je zato, ker je bilo v projekt vpletenih veliko Američanov,« je Harold López-Nussa pojasnil besede v naslovu albuma. Na njem je deset dinamičnih izvirnih skladb, ki jih izvaja bratovščina, v kateri so mojster na orglicah Grégoire Maret, sodelavec legend, denimo Herbieja Hancocka, Pata Methenyja in Cassandre Wilson, basist Luques Curtis, alumen znamenitega glasbenega kolidža Berklee, sicer pa tudi član banda Eddieja Palmierija, Bárbaro »Machito« Crespo na kongah, ki je glasbo ukoreninil v afrokubanskih ritmih, in Haroldov najljubši bobnar, s katerim igra že vse življenje, njegov brat Ruy Adrián López-Nussa. 

Prvič pri nas jih gostimo v kvartetu v Klubu CD in po povedanem sodeč nas čaka virtuozna, navdihujoča in razburljiva ritmična pustolovščina. 
 




 

Nakup vstopnic

Harold López-Nussa – Timba a la Americana

15. okt. 19:00
Več terminov

15,00 EUR

10,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI