Pretekli dogodek
6. dec. 2022 19:00

Jessica Pavone viola solo + Marc Ribot solo kitara, glas

Dvojni koncert

Kot inštrumentalistka in skladateljica se Jessica Pavone posveča razvoju globoko osebnega glasu svojega glasbila. Od leta 2012 ustvarja samolasten opus za solo violo, osredotočen na taktilne prvine glasbenega podajanja. Avtoričine strukturirane, a nedefinirane skladbe za violo, ki zajemajo iz dolgoletne osredotočenosti na dolge ležeče tone in repeticijo, pesemsko obliko in resonančno vibracijo, se navdihujejo pri »ljudski pesmi«, pretežno ohranjani skozi ustno izročilo. Skladbe vsakokrat zaživijo v edinstveni izvedbi, poustvaritvah, ki odražajo kompozicijsko odprtost opusa Jessice Pavone; njene ljudske glasbe. Turneja je posvečena predstaviti violistkinega četrtega solističnega albuma When No One Around You is There but Nowhere to be Found, ki je izšel pri založbi Relative Pitch Records. To bo njeno prvo gostovanje v Sloveniji.

Kitarist in skladatelj Marc Ribot je povratnik na naše odre, kjer je predstavil skoraj vse svoje dosedanje projekte od leta 1992, ko je z Rootless Cosmopolitans nastopil na Drugi godbi, do lanskega koncerta Ceramic Dog v Parku Sveta Evrope. Marc Ribot, ki ga je New York Times označil za »premeteno artikuliranega umetnika, ki neartikuliranost uporablja za izrazno sredstvo«, je na 40-letni ustvarjalni poti izdal 25 albumov, v raziskovanju široke palete slogov, od inovativnega free jazza Alberta Aylerja do kubanske glasbene zvrsti son Arsenia Rodrígueza. Vso uspešno pot pa je stal ob strani umetnikom, kot so Tom Waits, Elvis Costello in John Zorn.

Tudi njegov solistični opus je presunljiv. Lani sta na vinilu ponovno izšli razprodani album iz leta 1993 Marc Ribot Plays Solo Guitar Works of Frantz Casseus in Silent Movies (2010). Ribot pa je lani pri založbi Akashic Books izdal tudi zbirko zapisov v kombinaciji z zvočno knjigo Unstrung: Rants & Stories of a Noise Guitarist. Ob tem je Discovery Channel premierno predvajal dokumentarno serijo Queen of Meth z Ribotovo avtorsko glasbo.
 

Jessica Pavone viola solo + Marc Ribot solo kitara, glas

6. dec. 2022 19:00
6. dec. 2022 19:00
Več terminov

15,00 EUR

10,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI