Pretekli dogodek
16. maj 2023 20:00

Kristijan Krajnčan: Med se iskrí v temí

Skladatelj: Kristijan Krajnčan

Glasba: Kristijan Krajnčan, bobni, violončelo, tolkala; Tomaž Gajšt, trobenta, krilovka; Boštjan Simon, saksofon; Robert Jukič, kontrabas
Ples: Žigan Krajnčan, Katja Legin, Kristyna Šajtošova, Bor Prokofjev

Gre za sodobno plesno-glasbeno predstavo po motivih slovenskega ljudskega izročila in mitologije. 

Predstava si prizadeva, da bi vrednote, ki so v današnjem hitrem življenjskem ritmu že davno pozabljene, ponovno priklicali iz teme. Od tod izvira zamisel za naslov; med predstavlja simbol človekove povezanosti in soodvisnosti od narave ter je kot zakopan, star ljudski zaklad, ki ga je vredno spraviti na površje. 

Vsebina predstave, ki se giblje od tradicionalne tematike do sodobnega medija, nagovarja širok krog občinstva: tako starejšo generacijo, ki ji je bližja tradicionalnost ljudskega plesa in glasbe, kot mlajšo v stiku s sodobnim. Različnost nagovora občinstva v zvočnem, vizualnem in žanrskem smislu omogoča organski spoj prvin tradicionalne in sodobne umetnosti ter služi medgeneracijskemu povezovanju. 

Avtor predstave Kristijan Krajnčan (Kranj, 1986) se je uveljavil kot eden najvidnejših in najplodovitejših evropskih umetnikov svoje generacije. Virtuoz na violončelu in bobnih, skladatelj in filmski ustvarjalec se s spajanjem različnih umetniških oblik že dolgo izmika enoznačnim  nalepkam. Njegovo delo zaznamujeta nenehno raziskovanje novih paradigem in ambicija združevanja antičnega pripovedništva s sodobnimi kreativnimi tehnikami. Je prejemnik več nagrad na vseh področjih ustvarjanja. 

Po svojem prvem interdisciplinarnem projektu Hidden Myth (Skriti mit, 2015) se s predstavo Med  se iskrí v temí vrača k slovenskim koreninam. Pri ustvarjanju ju je z bratom, koreografom in vodjo plesnega koncepta, Žiganom Krajnčanom, poleg ljudskega plesa in glasbe zanimalo vse, kar še  lahko navdihne proces kompozicije in koreografije: nenavadni običaji, mistični obredi, staroverstvo, folklorna mitologija in glasbeno ne tako poznana področja. 
 

Projekt je bil prava paša za ušesa in oči. Glasbeni izvajalci so namreč na odru sobivali s štirimi plesalci, med drugimi z Žiganom Krajnčanom, avtorjem koreografije in Kristijanovim bratom.  Gibalno-zvočno predstavo sta brata zasnovala na konceptu, ki izhaja iz slovenske folklore in mitologije, a je sodobno dopolnjen in preoblikovan. V tej luči sta si v pestrem in razgibanem  performansu glasba in gib kreativno sledila ter si puščala prostor v smislu, da je lahko tudi glasba zazvenela ali pa so plesalci prišli do izraza, ko se je ta ustavila.
Brigita Gračner in Jan Kopač, RŠ recenzija Jazz festivala Ljubljana 2022 (20. 6. 2022) 

Nato pa je sledil eden od nepričakovanih vrhuncev festivala. Predstava z dvema plesalcema in dvema plesalkama me je popolnoma očarala in požiral sem vsako noto in vsak gib na odru. Izjemen spoj modernega jazza in modernega plesa, ki je zajemal iz folklore in se nanjo skliceval.
Michal Kratochvíl, Jazzport (11. 6. 2022) 

Gre za zelo zanimivo glasbeno delo, ki ga je skupina odlično izvedla in prenesla v močan ples. Krajnčan je izjemen glasbenik in skladatelj. V svoji glasbi se opira na številne glasbene vire, v tem posebnem projektu pa prevladujejo novi klasični (beri: sodobni) elementi. Svojo glasbeno zgodbo skupaj s plesalci gradi tako čudovito, da se po nepričakovanem koncu nenadoma zaveš, da si slišal več kot uro glasbe in videl več kot uro plesa.
Dick Hovega, Written in Music (1. 7. 2022) 

To je bil nastop, od katerega nisi mogel odtrgati oči. Glasba in ples sta se v tej predstavi na prostem pod eno od številnih gora, ki določajo to območje, tako dobro združila.
Tim Dickeson, Jazzwise (5. 7. 2022) 
 

Kristijan Krajnčan: Med se iskrí v temí

19. dec. 2022 19:30
16. maj 2023 20:00
19. dec. 2022 19:30
16. maj 2023 20:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Producentka: Nataša Zavolovšek
Produkcija: Zavod Exodos Ljubljana
Koprodukcija: Cankarjev dom
 

Partnerja: Ustvarjalni center Krušče, Pekinpah
S podporo Mestne občine Ljubljana

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI