Pretekli dogodek
10. okt. 2023 19:00

New Fossils + Mozes & Kaltenecker + Ben Lamar Gay Ensemble

Trojni koncert

NF: Daniel Ferenc Szabo, bobni; Marcell Gyanyi, kontrabas; Daniel Varga, saksofoni, Istvan Toth, kitara; Damjan Ocsovay, klavir, klaviature
M & K: Tamara Mózes, glas; Zsolt Kaltenecker, klaviature, fx
BLGE: Ben LaMar Gay, kornet, synth, glas; Will Faber, kitara, glas; Matt Davis, susafon, glas; Tommaso Moretti, bobni


New Fossils je nova madžarska superskupina. Gre za ustvarjalce, ki so predani nenehnemu iskanju novih poti in inherentnih napetosti v nasprotjih. Njihova glasba je prežeta z občutkom otopelosti, medtem ko je povezava z zadnjim valom sodobnega urbanega jazza jasna. Kompozicije so včasih obogatene z elektroniko, včasih z improvizacijo. To dosegajo z izjemno lahkoto, saj so bili kot člani kvarteta Dresch in Mörk vidne osebnosti madžarskega jazzovskega in popularnega glasbenega prizorišča pred ustanovitvijo te zasedbe. Njihov debitantski album je izšel letos pri lastni založbi Morotva Records. Himne četrtega sveta za vaš um in boke.

Moses & Kaltenecker sta izkušena glasbenika, ki sta v edinstvenem umetniškem partnerstvu razvila razkošen, ambientalni zvočni svet, utemeljen v elektronskih klaviaturah z najrazličnejšimi učinki in človeškim glasom. V zelo osebnem, nekonvencionalnem sodobnem modusu je nastala poglobljena in hipnotična sanjska zvočnost, ki združuje evokativno psihedeličnost Pink Floyd, elektroniko Kraftwerk, različne pop in rock prvine ter sodobno jazzovsko improvizacijo. Na portalu Jazzma sta bila razglašena za najboljšo zasedbo leta, njun album Futurized (BMC Records) pa za album leta.

Nikoli ni prepozno. Ben LaMar Gay Ensemble bi moral nastopiti že na letošnjem Jazz festivalu Ljubljana. A nesrečne okoliščine lahko postanejo tudi srečne in avtor enega izmed najboljših jazzovsko zvenečih albumov zadnjih let se bo letos vendarle predstavil v Ljubljani. Open Arms To Open Us (Nonesuch 2021), skupaj s singlom Sometimes I Forget How Summer Looks On You, je namreč eden tistih ustvarjalnih albumov, ki je nagovoril širšo glasbeno skupnost in takšni primeri so nadvse redki. In čeprav ga v živo izvaja le kvartet, je tudi tako mogoče slišati vse bogastvo glasbenega izraza, ki v nekaj zamahih ponotranji sobivanje različnosti godb, kot so jazz, blues, R&B, raga, new music, Tropicalia, hip hop … Zgodovinske reference letijo z vseh strani, da bi pristale na razkošni glasbeni ideji spontanosti, podkrepljene z mogočno inštrumentalizacijo in glamurozno sposobnostjo ustvarjanja komadov, ob katerih lahko požvižgavamo in poplesujemo. 

 

​​​​​​Open Arms to Open Us je poln ritma ali informacij, ki bodo mladim pomagale pri soočanju s ponavljajočimi se stvarmi, katerih cilj je, da jim škodujejo ali zavirajo njihovo celovito napredovanje. Naslov je predlog gibanja telesa, ki se uporablja v veliko duhovnih praksah ter je tudi gesta, ki predstavlja vrsto razumevanja in ki vodi do dotika ali objema. Glasba je za ples, razmišljanje, proslavljanje, tuljenje, stimulacijo, osredotočenost in dešifriranje sporočil ljubljenih tu in onstran. To je bil prostor med zvoki kladiva mojega pradedka, zaradi katerega sem razumel, da bomo zmagali ne glede na vse.
Ben LaMar Gay

Program Hungarian Jazz & Beyond ima podporo fundacije MOL – New Europe Foundation v okviru programa »Felhangolva« in Budapest Music Centre (BMC) ter je del večletnega programskega dogovora med CD in BMC.

New Fossils + Mozes & Kaltenecker + Ben Lamar Gay Ensemble

10. okt. 2023 19:00
10. okt. 2023 19:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

prost vstop za imetnike festivalske vstopnice 64. Jazz festivala Ljubljana

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI