21. nov. 19:30

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 2

Dirigent: Dawid Runtz

Simfonični orkester RTV Slovenija
Solist: Nikola Pajanović, violina

Program:
Béla Bartók, Koncert za violino št. 2
*
Witold Lutosławski, Koncert za orkester

Po prvem gostovanju Dawida Runtza v Ljubljani junija lani ga je radijski kritik navdušeno opisal kot enega najobetavnejših evropskih dirigentov ta hip. Ob zahtevnem orkestrskem sporedu brez solista je kritik ugotavljal, da je »Runtz dirigent velikih potez, ki jih tvorijo izdelani drobni detajli«. Mladi poljski dirigent, šef dirigent Zagrebške filharmonije in Poljske kraljeve opere, se pred Simfonični orkester RTV Slovenija vrača s priljubljenim delom, Koncertom za orkester Witolda Lutosławskega. Poljski skladatelj je v njem na svoj način preobrazil spoznanja Béle Bartóka o poglobljeni glasbi za virtuozno in solistično razživljen simfonični orkester ter o zgledovanju v ljudski glasbi.

Bartókov Drugi koncert za violino in orkester je nastal leta 1938, v času malo pred skladateljevim umikom pred nacizmom v ZDA in s skrivnostnimi razpoloženji ter temnimi barvami odslikuje nemir tistega obdobja. Delo bo izvedel mladi violinist Nikola Pajanović, ki je s Simfoniki že izvedel koncerta Hačaturjana in Čajkovskega. Pajanović je leta 2018 sodeloval na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov v Edinburgu uvrstil v finale, nastopil z BBC Škotskim simfoničnim orkestrom in na koncu prejel drugo nagrado. Med drugimi nagradami pa ima še tudi diplomo za osvojenih vseh sto točk na domačem tekmovanju TEMSIG. Trenutno študira na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu v razredu prof. Romana Simovica.

 
 


 

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 2

21. nov. 19:30
Več terminov

13,00 I 17,00 I 21,00 I 25,00 EUR

10,00 I 14,00 I 18,00 I 22,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

V sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI