Pretekli dogodek
5. dec. 2019 19:30

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 4

Beethoven I.
Dirigent: Mihail Agafita, solist: Stefan Milenković, violina

Program:
Davor Lončar Petrović, Žepna simfonija
L. van Beethoven, Koncert za violino in orkester
L. van Beethoven, Simfonija št. 3, Eroica

V letošnji sezoni bomo kar tri koncerte posvetili glasbi Ludwiga van Beethovna, ki se mu tako klanjamo ob 250. obletnici njegovega rojstva.

Klasicista Haydn in Mozart sta glasbeno estetiko svojega časa izrazila v najbolj prefinjeni obliki ter glasbeni slog tako imenovane prve dunajske šole izčistila tako izrazno kot oblikovno. Njuno dediščino je v 19. stoletju glasbena romantika sprejela ter dopolnila, pri tem je ključno vlogo odigral ravno Beethoven. Kot umetniška osebnost se je oblikoval v času burnih političnih dogodkov iztekajočega se 18. in porajajočega se 19. stoletja (od francoske revolucije in Napoleonovih osvajanj do dunajskega kongresa), ki so umetnost potisnili iz udobnega klasicističnega reda v nemir in (tako svetovno kot tudi osebno) dramo romantike.

Vpliv Beethovnove glasbe je zaznamoval skoraj vse evropske skladatelje še daleč v 20. stoletje, dosegel pa je tudi naš kulturni prostor. Zato bomo izvedli dve izmed njegovih najtehtnejših in najbolj priljubljenih del – mogočno Tretjo simfonijo, Eroico, ter Violinski koncert. V njem se bo kot solist izkazal svetovno znani virtuoz Stefan Milenković (1977), ki še danes velja za najmlašega diplomanta beograjske glasbene akademije. Skozi prostranstva Beethovnove glasbe nas bo vodil Mihail Agafita (1973), šef dirigent Moldovskih filharmonikov, ki ima za seboj več kot sedemsto nastopov, od Moskve do Madrida.

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 4

5. dec. 2019 19:30
5. dec. 2019 19:30
Več terminov

8, 11, 15, 19 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI